För tre år sedan testade jag att göra en egen deo men blev väl inte direkt överförtjust av resultatet för jag var nog inte så fokuserad ändå på själva genomförandet. Jag hade läst skräckinjagande artiklar om att man fick i sig aluminium av deodoranter från affären och ville bli kvitt det. Så jag sökte på nätet och hittade ett recept jag provade och skrev om det på bloggen. Skam den som ger sig.

Nu när jag fyllde år i våras fick jag en deo som var gjord av bara kokosfett, bikarbonat och majsstärkelse som var jättebra. Den heter deolicious och kommer från Gotland och min kompis hade köpt den i Storuman i butiken Lapland ecostore. Då den söta lilla burken tog slut efter en månad, den var på 15 ml, så tänkte jag att jag skulle ge det ett försök till att göra en egen deo nu när jag haft bra erfarenhet av en enkel sådan. Det lät så enkelt med bara tre ingredienser så vad kunde gå fel tänkte jag. Så här är receptet som jag kör med just nu och lite tips om hur det fungerar för mig!

Här kommer receptet jag använder:

Recept

60 ml bikarbonat

60 ml arrowrot (eller majsstärkelse)

25 ml kokosfett (kokosolja)

 

HUR GÖR JAG?

Det är bara att blanda ihop ingredienserna och röra noga tills du har en smet. Lägg den i en liten burk med lock och förvara den i rumstemperatur så att kokosfettet är lätt att arbeta med. Har du den i kylskåpet kan det bli svårare att få den att smälta mot huden och få ”fast” den.

Eftersom det räcker med 15 ml i en månad för mig så kan du dela receptet i hälften och ha en del i kylen som du tar fram när den du använder börjar ta slut. Den håller länge så det är ingen fara att den ska bli obrukbar.

Kom ihåg att välja bra råvaror, gärna kravmärkta ekologiska alternativ så kan du vara säker på att få schyssta grejer på din hud. Testa i armvecket i liten skala ifall du har känslig hud så slipper du få ont i hela armhålan i onödan. Blanda noga men bikarbonaten kommer att vara pulvrig för den löses inte upp i fettet men det känns inte på huden bara på fingrarna i början när du smörjer in den.

 

Fungerar den?

Den hemmagjorda deon är en deodorant och inte så mycket en antiperspirant. Det vill säga att den maskerar/tar bort dålig lukt men tar inte bort eller minskar din svettning, i alla fall inte så det blir någon stor effekt.

Efter att jag tvättat mig under armarna på morgonen gnider jag in deon i armhålan  och den dåliga lukten dyker inte upp förrän nästa morgon. Den fungerar nästan i 24 timmar alltså. Det enda dåliga är att den inte går att göra en ”raggardusch” dvs smeta på mer deo mitt på dagen utan då kan jag få röda utslag under armarna. Tror det beror på att min hud irriteras av bikarbonaten och vill inte ha någon överdosering. För mig går det bra ifall jag stryker på en gång om dagen eller möjligen två gånger med minst 8 timmars mellanrum och då måste jag tvätta mig med tvål och vatten innan jag lägger på mer så det inte blir för mycket för min hud. Meeeen det kan bero på min känsliga hud – din kanske klarar raggarduschen. För deon tar bort lukt direkt, väldigt praktiskt, så om du inte är känslig kan du nog kladda på när som helst.

Det luktar ingenting. Inte kokos och inte svett. Det bara är luktfritt vilket är ett bra resultat av en deo. Samma sak som den köpta deon. Den var också mycket bra.

Den köpta deon står det såhär om vad det gäller ingrediensernas funktion på webbutikens sida:

1. Ekologisk kokosolja: Naturligt antibakteriell, mjukgörande och mycket närande för huden. 2. Bikarbonat: Aluminiumfri, bakteriedödande och motverkar effektivt svettlukt. 3. Ekologisk gmo-fri majsstärkelse: Absorberar fukt och bidrar till en torrare känsla i armhålan.

Från: http://www.laplandecostore.se/hudvard/kropp/deolicious-ekologisk-deodorant-extra-mild-15-ml.html

Så om du blir röd och irriterad under armarna av den så hoppa över ett dygn och om du vill testa att göra en annan deo så minska andelen bikarbonat för det är oftast den som huden reagerar på. Om du vill dofta så välj en hudvänlig essentiell olja som vårdar din hud också, aloe vera kanske som även är bakteriehämmande har jag läst…

Så slutresultatet är att den är bra, jag svettas ofta, lätt samt rikligt och den har fungerat fint för mig!

 

Svårare recept med fler ingredienser

Vill du bli lite mer avancerad finns det ett recept hos Organic makers här som är utan kokosfett men med andra grejer som är schyssta för hud och miljö. De råder att ha 25% bikarbonat i deo pga att den kan irritera huden (!) och det är ju väl värt i alla fall för mig att testa.

 

Du får inte ge bort eller sälja egengjord kosmetika

Du får inte ens ge bort en deo som du gör själv, kosmetika måste testas för att få säljas och även att ge bort är inte riktigt ok. Kallar du den för ”stekfett med bikarbonat och arrowrot” eller ”grytbas” och säger att till kompisen att OM du råkar kladda grytbasen under armarna KAN den fungera lite som en deo men det ÄR inte en deo…så kan det kanske gå men sälja – ajja bajja.

Det är bra att kosmetiska produkter ska testas. Nackdelen är att det kan vara dyrt att göra testen och då har bara stora företag råd till slut och vi kan få allt svårare att hitta bra alternativa produkter. Deolicious testar sina och det är ok. Jag letade en del testställen då jag höll på med badsalt men hittade inga riktigt prisvärda då man måste göra en test för varje sort dvs byter man något i receptet måste den testas igen (helt klart logiskt) men lite dyrt och krångligt för en hobbykosmetist :)  Du behöver produktinformation (PI-file eller ”product dossier”)  för att kunna lansera kosmetika (inklusive säkerhetsrapport ”Cosmetic Product Safety Report) för att kunna sälja lagligt. Är du intreserad av att sälja kosmetika kan du nog råd av Eviderm som Deolicious testar sina hos. Ofta kan det räcka med bra dokumentation om vad dina ingredienser innehåller och var de produceras så om du inte uppfinner egna ämnen kan du komma undan med överkomliga testkostnader.

 

Läskiga vanliga deodoranter

Vill du läsa om hur läskiga vanliga deodoranter är kan du kolla in det HÄR (nedan ett citat från artikeln:)

Men det finns anledning att ta sig en extra funderare på deo-draget.

Användning av antiperspiranter leder nämligen till höga intag av aluminium. Enligt Vetenskapskommittén för matsäkerhet i Norge kan daglig användning leda till att man får i sig mellan 30 till 50 gånger mer än vad som klassas som riskfritt för hälsan.

– Befolkningen får i genomsnitt inte i sig för mycket aluminium genom mat eller dryck. Men de som dagligen använder antiperspirant riskerar att få i sig mer aluminium än vad som anses säkert, säger Heidi Amlund på Vetenskapskommittén för matsäkerhet.

Dessutom är jag lite skeptisk till att stoppa svett, det har ju en funktion dvs kyla ner oss och rensa ut slaggämnen så att stoppa naturliga funktioner för att de är lite opraktiska och anses äckliga kan vara ohälsosamma i längden. Jag har svängt kraftigt här. Tonåren då ville jag stoppa allt :) men då är ju det mesta pinsamt och äckligt iofs. Fast äcklig lukt är ju inte kul, lite svettdoft har ingen dött av men gammal intorkad svett är inte fräscht så luktfri svett kan duga :)  jaja du greppar vad jag svammlar om antar jag…

Lycka till och hoppas på en svettigt varm men luktfri sommar för dig  :)

DIY DEO

——————————————————————-

Kokosnöt/palm: Photo by Sebastien Gabriel on Unsplash 

Badande kille: Photo by Robson Hatsukami Morgan on Unsplash

INTE BETALD REKLAM: Jag har inte fått uppdrag av nämnda företag att skriva om dem eller fått ta emot några gåvor eller ersättningar för att göra det i detta blogginlägg. Det är bara för att jag gillar dem jag nämner dem i texten här. Så jag gör gratis reklam :)

Rekommenderade inlägg