Saffranskladdkaka till fars dag

Äta
farsdagkaka

Idag är det farsdag i Sverige. Pappan i detta hus önskar sig en saffranskladd och vad sjutton är det undrar jag som inte brukar se på halv åtta hos mig som han gör. Då blev det till att söka på nätet och tänk jag hittade både ett som varit med i tvprogrammet och ett hos en matbloggerska. HM. vilket ska jag välja?

 

farsdagkaka

 

Matbloggerskans vita kladdkaka

Jennys matblogg hittade jag detta recept:

Det här behöver du till en form på 22cm:

INGREDIENSER:
Vit kladdkaka
100 gram Smör
200 gram vit blockchoklad
2 msk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 kryddmått salt
3 ägg
3 msk sirap
1 påse med saffran + lite strösocker
Ströbröd och smör till formen
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.

Mortla saffranet med lite strösocker innan du rör ner för att få ut mer smak och färg. Blanda de torra ingredienserna, medan du smälter blockchokladen i en annan skål över ett vattenbad, rör i smöret som du också smält bland chokladen och sedan även äggen och sirap.

Denna blandningen rör du sedan ner bland de torra ingredienserna. Häll upp smeten i formen och ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter.

Kladdkakan ska stå kallt 1 timme innan servering, vill man kan man pudra över lite florsocker,
Servera med grädde eller gräddglass.

 


 

Red novas saffranskladd från tv

INGREDIENSER

1 dl strösocker
1 dl riven mandelmassa
2 dl vetemjöl
3 msk vaniljsocker
1 krm salt
150 g smör
200 g vit choklad, varav 50 g hackad
1 påse saffran à 0,5 g
2 msk sirap
3 ägg
1 dl lingon
citronmeliss, till dekoration
ströbröd, till formen
smör, till formen
GRÄDDEN

3 dl vispgrädde
rårörda lingon

Gör såhär:
Smöra och bröa en form med avtagbar kant.
Blanda de torra ingredienserna utom saffranet.
Smält smöret i en kastrull och ta sedan av den från plattan.
Dela 150 g av den vita chokladen i bitar och låt smälta i smöret. Häll i saffranet och sirapen i smöret.
Blanda sedan smörblandningen med de torra ingredienserna och rör sen i äggen.
Hacka resten av den vita chokladen och häll i den och lingonen och blanda försiktigt.
Häll smeten i formen och grädda på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 15-20 min. Låt den svalna i kylen minst 1 timme.
Grädden
Vispa grädden tills den är fluffig. Blanda i rårörda lingon tills grädden är lite rosa.


 

Annars om du har kort om tid är en sockerkaka med tillbehör lika bra…

KLASSISK SOCKERKAKA

  • 75 g  Smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 12 tsk bakpulver

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form som rymmer ca 1,5 liter.

Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt vaniljsocker eller rivet citronskal, mjölet blandat med bakpulvret och mjölkblandningen.

Rör snabbt ihop till en jämn smet, häll den i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min.

TIPS: Gräddar man sockerkakan i varmluft blir den lite torrare och mörkare även om gräddningstiden blir ca 10 min kortare. Gräddas kakan i över- och undervärme blir den saftigare och ljusare. Arla rekommenderar att man använder över- och undervärme framförallt när man bakar.

ÖNSKAR ER EN FIN FARSDAG!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Previous Story
Next Story

You Might Also Like