Under höstlovet har jag tänkt rätt mycket på detta med att bli lurad för i en stadsmiljö blir jag ständigt påmind om hur lätt det är att bli det. Det är inte samma känsla här i min lantliga vardag , dock menar jag inte att den är helt skyddad från bedrägeri men ändock en mycket tryggare tillvaro ändå.

Vad som vi alla dagligen, oavsett bostadsort, utsätts för är ju risken för hot via tekniken, inte tekniken i sig själv utan människor som utnyttjat tekniken till att komma åt oss. Vi delar och visar via sociala medier-  liksom denna blogg – och vi handlar via nätet och vi använder oss av telefonen i olika sammanhang som kan göra oss till måltavlor för lurendrejeri.

Vad kan vi göra då för att skydda oss?

Sunt förnuft och en någon måtta av skepticism…räcker det?

 

blilurad

Risken finns ju alltid för att bli lurad. Det hjälper dock att vara lite cynisk och skeptisk och be om betänketid av försäljare och be att få ringa upp företaget istället för att gå med på en deal  när du blivit uppringd.

 

Facebookkapad och telefonlurendrejeri

Har upplevt att vänners konton på facebook blivit kapade och att jag inget ont anande godkänner den ”nya” vännen och så är det igång för den som kapat kontot att försöka lura någon av vännerna med hjälp av olika slag. Eller att skumma personer ringer upp och antingen vill att jag ska säga ja till något och bli fast i ett abonnemang eller bara ska uppdatera några uppgifter för att sedan i och med det ha beställt en annons i en icke existerande telefonkatalog eller ja det finns ju massor av varianter.

 

ID-kapad

Läskigast skulle nog vara att bli id-kapad – att någon shoppar i mitt namn och utger sig för att vara jag och att det funkar för dem. Tänker rätt mycket på det nu när jag har swish till exempel eller vilka appar jag har i telefonen som kan läcka information till en tredje part som då kan klura ut saker kring min identitet och få chansen att göra fuffens i mitt namn. Är väl lika riskbelt som med ett vanligt bankkort som kan bli skimmat eller på annat sätt fejka fram min kod.

 


FÖR ATT SLIPPA BLI LURAD GÖR SÅHÄR:

  • Sätt lås på brevlådan eller be grannarna hjälpa dig. Bor man i villa eller lägenhet och ska iväg på en längre resa så är det viktigt att posten inte hamnar i orätta händer. Man kan även be Posten lagra allt medan man är borta.
  • Släng inte personliga uppgifter i soporna eller i pappersinsamlingen. Tjuvar behöver ofta bara ett personnummer eller en adress för att kunna genomföra ett bedrägeri.
  • Skryt inte! Ska du iväg på en resa – undvik att skylta med det på sociala medier och annat. Detta kan vara svårt men är en absolut nödvändighet. Säg inte hur lång tid du ska vara bortrest eller vart du ska, här ger du i så fall bort väldigt lämplig information för skickliga bedragare.
  • Håll koll på kontoutdraget. Ser du suspekta transaktioner så agera direkt och kontakta din bank och polis för att få kortet spärrat.
  • Var rädd om kort och id-handlingar och om dessa försvinner så måste du direkt kontakta polis för att spärra bankkortet, passet eller körkortet.

Textkälla: Proactiva


 

Lätt att vara efterklok

Varje gång jag gör ett inlägg på instagram när jag är bortrest tänker jag på att RACKARNS nu visar jag ju upp att jag inte är hemma. Många gånger har jag väntat med att lägga ut bilder tills efter det att jag kommit hem, det är ju inte så hysteriskt viktigt att visa för världen allt lattjo jag gör precis live utan det går faktiskt att via upp det efteråt också.

 

Tänk innan du delar

Vad jag mest av allt försöker göra vilket inte alltid sker (ajja bajja) är att kolla källan till det jag gillar, delar och höjer upp till skyarna i sociala medier. Det som verkar schysst kan vara något helt annat och ibland kan fasaden vara så bra att det inte går att avgöra förrän det är för sent om det är fusk eller på riktigt.

Hashtagen #tänkefterinnandudelar skapade Håkan Wetterö efter en händelse där en person blev uthängd för en händelse och det snabbt eskalerade till i princip en hatkampanj som den som först skrev om det helt hade tappat kontrollen över.

För risken är ju att om du inte tänker efter före innan du delar är ju att du kan gå någon annans ärenden som du inte riktigt trodde från början. Du kan bli lurad att sprida lögner och kan själv råka illa ut av saker som sprids om dig.

 

Så ja du kan klara dig långt med sunt förnuft och att vara kritisk – men du behöver också ha lite koll på dina saker och koder!

Ta hand om er och skydda koden ute i verkligheten och på nätet nu i den stundande julshoppingen…

Rekommenderade inlägg