Ställ varken för hårda eller enkla krav på dig själv, inget av de två kommer att hjälpa dig framåt. Jag har testat båda och de funkar inte direkt bra. En för hård ram gör att du inget vågar och för lågt ställda krav på dig själv ger dig ingen energi att åstadkomma något. Det är lätt att hamna i ytterligheter och sedan ge upp.

Dagens tankar kretsar kring att tillåta dig själv att vara nybörjare, ingen kan cykla på bakhjulet på en gång. Kanske med nybörjartur men sedan kommer ett bakslag. Nå framåt utan att ta kol på dig på vägen…

 

tillåt dig vara nybörjare

Den gamle arge snickaren på kanal fem var alltid bra på att peta på det som var känsligt och senast i en VIP-serie var han hemma hos ett par i Hollywood där perfektionism och dålig planering fick dem att trots att de jobbade jämt så kom de ingenstans. Där höll kvinnan på att bränna ut sig i försöken att vara och göra allt samtidigt utan att ge avkall på något. Hon kunde inte prioritera. Det är inte så bra i längden. Det gäller att nå framgång utan att ta kol på sig själv som sagt.

 

Perfektionism – göra allt rätt och bäst

Där är min svaghet och kanske din. Jag vill inte göra något som jag inte är bra på för det är läskigt, pinsamt och jag riskerar att göra fel. Alla tre saker är obra för mig. Pinsam det är jag ständigt så just den biten är väl rätt harmlös för mig men att göra läskiga saker gillar jag inte eller att riskera att göra fel det är obehagligt.

Så om jag bara gör saker jag är bra på redan så lär jag mig inget. Dessutom har jag upptäckt en annan jobbig sidoeffekt av att vilja göra rätt och bäst nämligen: att jag skjuter upp saker som jag borde göra men jag är osäker på eller känner motstånd till att göra. Den biten funkar inte bra med min plikttrogna sida som mår skit då jag inte gör rätt för mig, dubbel ångest.

Visst då är det väl bara att göra det. Jo så är det. Problemet som ska lösas är väl det här med prioriteringar – jag behöver lära mig att prioritera och rangordna alla måsten så att jag inte irrar omkring och ska göra allt perfekt och skjuter upp allt jag inte kan göra perfekt. Då behöver jag att-göra-listor som går att pricka av på och stryka under så jag vet var jag ska fokusera först och sedan var jag ska vända blicken därnäst.

 

Ingen börjar med att vara förträfflig

En viktig lärdom är att trots att du prioriterar så kan du inte vara bäst jämt. Ramlade över ett bra citat nyligen:

”Allow yourself to be a beginner. No one starts off being excellent.”

Dale Partridge

Min översättning lyder: Tillåt dig att vara en nybörjare. Ingen startar som expert. Ja men visst. Lätt att säga och förstå men ack svårt att leva efter…

 

ingen startar som expert

Det är bra viktigt att påminna sig själv om det emellanåt, att inte tro att du kan förändra världen ensam eller bara över en dag. Du kan behöva ge det lite tid sedan så går det. Ett sätt att ge dig tid är att planera, avsätta tid till saker och fokusera. Det är inte så lätt i dagens tidstjuvareliv. Låt oss undersöka vad vi kan låta oss göra med vår tid när vi erkänner oss som nybörjare och låter oss göra lite fel…

 

Tänka effektivt

För att nå effektivt tänkande finns det många sätt och ett av dem är Edward B. Burger och Michael Starbirds fem vanor vi ska ta till oss direkt för att nå dit.

  1. Förstå på djupet. Tillåt dig vara nybörjare och lär dig vad du vill veta även om de enklaste saker.
  2. Inse att du inte kommer hitta lösningen på en gång. För att lyckas måste du göra misstag och misstag är den bästa källan till kunskap.
  3. Ställ frågor. Var inte rädd för att verka okunnig för att låtsas att veta mer än vad du gör ger att du bygger dina insikter på oklarheter och okunskap. Det kan göra att du slösar bort ditt liv på något som inte är sant. När du inte vet, erkänn det så snabbt som möjligt och fråga någon som har svaret.
  4. Följ flödet av idéer. En ny idé är en början – inte ett mål. Uppfinnaren Thomas Edison sa att många av livets misslyckanden beror på att människor inte inser hur nära de är att lyckas när de ger upp.
  5. Inse att du aldrig blir fullärd och sträva efter ständig utveckling – lärande är en livslång resa. Ifrågasätt allt du har lärt dig tidigare och som du tar som givna sanningar.

Källa: http://press.princeton.edu/chapters/i9810.pdf

 

Så för att kunna tänka effektivt så du kan nå någonstans behöver du dumpa perfektionismen och bli nybörjare, ställa frågor och inse att ett misslyckande är ett steg på vägen att få ny kunskap och nya idéer – inte slutet på något du hade planerat att göra.

Rekommenderade inlägg