Jahaja – då ska det vara kakor och bullar och fika och mackor och picknik och massor av skojskoj framöver och hur i hela friden ska du hinna fixa allt till både idrottsavslutningen, skolavslutningen och firandet av kollegan och och…  Mina två favoritrecept på bra kakor i långpanna för vårens student-, examen- och skolavslutningar är just nu:

”Kokostoscakaka” och ”Falsk potatisbakelse”

Smaskiga, hyfsat enkla och inte så fasligt dyra att fixa – perfekt. Än så länge har de funkat bra för mig och hoppas att de gör desamma för dig och dina kalas. Hälsosamma? Nej det kan jag inte påstå. Humörhöjande? Ja verkligen, socker funkar på mig i alla fall…

 

långpannekaka

Här kommer först Kokostosca som är en förskräckligt söt historia som är mycket uppskattad av alla som gillar söta kakor. Den får en lite seg knäckig känska med kolasåsen ovanpå en kladdkakeaktig chokladkaka. Ja du hör ju hur oemotståndlig den låter…

 


recept 1:

Kokostosca

4 ägg
5 dl socker
2 dl smält smör, ungefär 200 gr
7 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk salt
3 dl mjöl

Rör ihop allt till en jämn smet och bred ut i en smord och bröad långpanna
Grädda i 15 min i 200 grader celcius – godast blir det om den har kladdkakeaktig konsistens.

Blanda under tiden i en kastrull:
1 påse kokos i större flingor (200 gr)
2 dl socker
1 dl sirap
1,5 dl grädde
6 msk smält smör

Rör ihop o låt sjuda i 5 min. Kolla värmen så det inte bränner fast.

Ta ut kakan ur ugnen och bred kolasåsen med kokos över kakan.
Grädda kakan ytterligare i ungefär 10 min.

Låt kakan kallna och skär den sedan i schyssta stora bitar.

 


 

Kokosflingor? Jag hade kokosflingor som är lite större och det blev jättegott. Du kan ta vanlig riven kokos också som den som brukar vara på kärleksmumms ungefär men de större bredare flingorna gav en lite lyxigare och mumsigare tuggkänsla.

Stor långpanna? Båda recepten har jag bakat i vanlig långpanna men i recepten jag kollat i innan säger de att dessa recept är anpassade för formar i storleken 30 x 40 cm så till en vanlig långpanna ska smeten ökas till en och en halv smet.  MEN det har inte jag gjort utan avänt samma recept och en stor långpanna så jag vet inte men det gick bra ändå. Vill du ha en tjock kakbotten så lägg till en halva smet till…

Frysa in? Ja det går bra med båda – fast den falska potatisbakelsen ska du frysa in direkt ifall du vet om att inte allt äts upp inom kort för marsansås och smörkräm blir ju som härskna efter ett tag i skafferiet så frys in !

 


 

recept2:

Falska potatisbakelser

4 ägg
4½ dl strösocker
200 g smör
2½ dl mjölk
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl

Vispa ägg och strösocker pösigt – ju mer pösigt desto smaskigare kaka så vispa på!

Rör i mjölk och smält margarin. Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör smeten.

Grädda 200 grader, ungefär 15-20 minuter använd sticka och kolla om färdig.

Låt kakan kallna och gör garneringen under tiden:

200 g rumsvarmt margarin
2 dl florsocker
Marsankräm på 3 -4 dl mjölk
Riven mandelmassa minst 3 dl gärna mer
Kakao

Rör ihop smör och florsockret med en elvisp.

Gör Marsankräm med hjälp av färdigt pulver på sisådär 3 dl mjölk och rör ner denna. Blanda detta noga med smörblandningen. Gör inget om du gör för mycket av garneringen, det blir bara smaskigare.

Bred krämen över den kalla kakan.

Strö över ca 3 dl grovt riven mandelmassa. Till sist sikta kakao över. Skär i bitar. Ät!


 

2014-06-12 15.24.06

Ja nu är det bara att se fram emot alla goa kakor vi ska äta under festsäsongen som är här :) Ha det gott!

Rekommenderade inlägg