bild fråm wikipedia


Det är månaden för halloween.
Det är intresssant hur detta firande kan väcka känslor hos så många och av rätt intensiv art. Jag kan känna lite sympati med halloween speciellt när det är en keltisk gammal sed som katolska kyrkan försökt kväsa genom att göra en egen finare helgdag iom alla helgons dag. Jag har inget emot tro men då religioner ska försöka pracka på och även ta bort folktro och seder de haft förr blir jag less.

Det som kan irritera är att det är en tradition som vi inte haft tidigare i Sverige och att vi gärna kopierar allt som de gör i USA. MEN det går också att se på det som ännu en ursäkt att klä ut sig, leka och ha roligt. Gör inte det som irriterar dig såsom att köpa en massa tingeltangel som alla butiker vill utan gör eget.

En sak som jag tycker är lite jobbig är att halloween inte har rotat sig riktigt här och vi inte har någon speciell dag och då kan barn tigga runt vilken dag som helst och utan att vara utklädda vilket ju är en del av det roliga med halloween. Det blir en långt utdragen process där barn kan spöka på och störa många som inte förstår vad som pågår eller busa i flera dagar då det mest bara blir irriterande och inte alls gulligt.

Det vore bra om vi kunde få någon slags gemensam nämnare kring firande i Sverige att det är den 31 oktober och att bara spöka hos de som pyntat kring dörren eller i trädgården – att de visar att de vet att de kan råka få besök.

——————————-
Texten nedan från : http://sv.wikipedia.org/wiki/Halloween

Ursprunget

En av de fyra årstidshögtiderna hos kelterna på de brittiska öarna var Samhain. Samhain firades när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började 31 oktober. Tron hos kelterna var att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten.

Ytterligare en tradition kopplade till Samhain var att de som gick runt ute hade med sig ljusförsedda rovor med utskurna ansikten, s.k. Jack-o’-lantern. Traditionen säger att lyktorna representerade smeden Jack, som varit för ond för att komma in i himlen men lurat djävulen så att han inte kunde komma till helvetet heller. Istället fick han irra runt på jorden och för att finna vägen hällde han glödande kol i rovorna han ätit.

År 998 försökte kyrkan på nytt att utrota festligheterna. Nu genom införandet av Alla själars dag den 2 november. Tanken var att Alla själars dag skulle bli en dag då människor mindes sina döda släktingar.

I mitten av 1800-talet var det hungersnöd på Irland och miljontals irländare emigrerade till USA. Med sig tog de sina traditioner bl.a. firandet av Halloween. Andra influenser är Guy Fawkes Night som firades 5 november med inslag som starkt påminner om Halloween. Man firade med att bygga dockor som man brände, med fyrverkeri, tiggeri och tändande av stora eldar. Vidare var det tillåtet för barn att under Guy Fawkes Night bryta de sociala konventionerna och busa med vuxna.

Tidpunkt
Halloween firas alltid 31 oktober i USA. Dock ska inte Halloween blandas ihop med Alla Helgons dag som är den enda kvarvarande rent katolska helgen i Sverige. Tyvärr råder ofta stor förvirring vilken dag Halloween skall firas i Sverige. Anledningen torde främst vara att Alla Helgons dag i Sverige kan infalla från 31 oktober till 6 november. [7] Allhelgonadagen, som står i den svenska almanackan den 1 november, bidrar ytterligare till förvirringen.

Rekommenderade inlägg

1 kommentar

  1. Jag gillar halloween/alla helgona, men inte ”spektaklet” köpmännen försökte dra igång för ett apr år sedan. Däeromt gillar jag att pyssla på temat (har bloggat om några tips) och ha en middag på temat fladdermöss osv, speciellt då man har barn som uppskattar det.

    En broderad kalender lät som en mycket fin, men tidskrävande ide att verkställa, jag borde isf börja med den nu för att ommöjligt ha den klar nästa år… Däremot var det ju klockrent att ta fram ett paket per dag så inte barnen ser alla å vill öppna dem med det samma, så det tar jag med mig! Trevlig kväll!

Kommentarer är stängda.