Nu kommer del 2 i JAG-kursen… redan på söndag…men tja nu bidde det så :)
– Hur jag delade upp mig
För att förhoppningsvis ge dig lite inspiration och en liten inblick i hur jag fungerar bjuder jag på hur jag delade upp mig i mina fem delar. Jag valde tidsperioder om 6 år eftersom jag nyss lyckats bli 30 år så blev det alltså fem delar – tadaa!
Under en loppistur hittade jag en pärm i annorlunda storlek, tror den används för kvitton, och blev förälskad. Den var så vanlig och standard och tråkig men samtidigt helt egen och speciell på grund av sin ovanliga storlek. Lite som jag känner mig – ohyggligt vanlig men ändå med en sällsynt krydda *hrm* Den passade detta projekt eftersom jag inte kunde bestämma mig i förväg hur omfattande detta projekt skulle bli, pärmen kan jag fylla på ända tills jag är nöjd och behöver inte bestämma innan hur många sidor jag vill ha och vad som ska stå på dem och i vilken ordning. Det får bli som det blir… det är så som jag skapar och funkar bäst. Lite frihet när det behagar mig. Själva pärmen målade jag med akrylfärger i brunt och vitt för att tona ner det kontorsaktiga och ge det en lite ”smutsig” stil som jag gillar.

Mina delar märkte jag med ett foto och den ålder jag hade vid dess slut, under vilka år jag blivit så gammal (ung) och de utmärkande dragen som den tidsperioden förde med sig. Den andra delen märkte jag alltså med 12, 1984- 1989, skolstart och Mexiko. Det blev då ett indexblad som startar den delen helt enkelt. Pappret jag har använt är från ett akvarellblock och jag valde att spara det utrivna fransiga som ytterkant och den raka delen inåt. Detta för att ge
albumet lite struktur och yta och lite ruffig stil.

Flikar
För att lätt bläddra mellan de olika delarna satte jag fast flikar vid
änden av varje indexblad i en kontrasterande färg, ett mönstrat papper från Wild Aspargus. Dessa flikar fäste jag med en häftapparat.
Skriva för hand
Jag valde att skriva för hand för jag är spontan och vill få ned orden fort innan jag glömmer det och lät albumet ligga framme så jag kunde skriva när andan föll på. Det ger sporadiska berättelser och inte ett så genomtänkt och strukturerat berättande om den tid jag skildrar.
Här är ett exempel på en sida inne i albumet. Jag har bara satt ett foto där och skrivit lite text om saker jag minns då jag såg på fotot. Mer avancerat än
såhär behöver det inte vara: ett foto och lite text. Ifall jag någon gång kommer mig för att göra en mer arbetad version kan jag ta denna till grund.
Tar lång tid
Du som sätter ordning och reda högt upp på prioritetslistan bör inte göra såhär, det är upplagt för utvik i oändliga berättelser eller att du missar viktiga detaljer bara för att du inte hade ordning och reda och inte betade av månad för månad. Det tar också lång tid för att det kan vara svårt att sätta ett slut på ett sådant här öppet projekt. Detta på grund av att albumet
inte har något naturligt avslut eftersom jag kan addera nya sidor hela tiden.
Välj stil
Välj den stil som passar dig bäst för detta projekt, inget är bättre eller sämre förutom det som inte funkar för dig. Testa och välj. Jag har väldigt mycket bilder från min barndom och vill gärna göra något roligt av de flesta. Min tid räcker dock inte till att göra fina sidor till dem alla så detta är ett sätt att göra det på. Lite mer kvantitet än kvalitet om jag ska vara ärlig. Dessutom gillarjag den lite sneda och ruffiga stilen så både arbetssätt och utseende passar för mig vilket är bra då det är ett projekt om mig ;) Det är faktiskt bara nyttigt att vara lite egofixerad, LITE sa jag och tillägger att det räcker att vara det ibland också… annars blir man nog outhärdlig!
Din kurs – ditt projekt – din takt. OK!?!

Måhända vill du starta med texten, gör det. Kanske vill du se alla gästdesigners
alster innan du bestämmer dig – gör så. Tanken är att du ska få tips till nya sätt
att skildra dig – inte att vara i takt med kursens krav eller de andra medverkandes
effektivitet. Din kurs – ditt projekt – din takt. OK!?
Efter varje designers presentation kommer några frågor som du kan se som ett
sätt att hitta bra saker från varje projekt som du kan ta tillvara inför ditt eget
skapande.

Några frågor till dig att tänka på
Vad gillade du med detta album som du kan tänka dig att använda i ditt projekt?

Finns det några saker som du gillade men ändå inte tänker använda?
Vill du beskriva dig som du är nu, som förr eller både och i ditt projekt?
Har du många foton du vill använda eller tänker du välja ut några få eller ta nya?
Har du några historier du gärna vill bevara om dig – saker som hänt dig du vill
komma ihåg?
Finns det något format på en scrapbook du inte testat men är sugen på – är detta
ett bra tillfälle?

Rekommenderade inlägg

2 kommentarer

  1. Hej å hå…
    Jag riktigt njuter över att få trilla in hos dig och njuta av dina alster. Det var hur länge sedan som helst sedan jag var in till dig eller mer till någon. Har varit ur scrappet ett tag.

    Ha det underbart.
    Lisbet

Kommentarer är stängda.