Såhär skriver Uje Brandelius, 39, Stockholm. Sångare i Doktor Kosmos och arrangör av klubben Popvänstern. Jobbar till vardags som pressekreterare på Vänsterpartiet, i Aftonbladet om tv-programmet Solsidan:
”Den här ängslan och skitnödigheten är såklart kul på tv, men mindre kul för oss som råkar bo i Stockholm. När man ser på ”Solsidan” står det också klart att klyftan mellan Stockholm och övriga Sverige numera växt till en avgrund. I Danderyd är medelinkomsten 25 700 kronor i månaden. I värmländska Årjäng är den 15 400 kronor. Runt köksborden på ”Solsidan” pratar man rut-avdrag istället för vargjakt. En Sverigedemokrat på Södermalm är lika otrolig som en skogaholmslimpa i Vasastan. Klyftan mellan stad och land har kanske aldrig varit större. Sverige dras isär.

90-talets mest framgångsrika svenska humorserie ”Svensson, Svensson” utspelade sig i Örebro och hade en brevbärare i huvudrollen. Att årets mest framgångsrika humorserie utspelar sig i Saltis och har en fondmäklare i en av huvudrollerna säger nog något om vår tid, våra drömmar och våra ideal. ”

Jag tycker det är bra med klyftan mellan stad och land, jag har valt att bo på ett ställe där jag tjänar hälften så mycket pengar som i stan men har så mycket annat att glädja mig åt som jag inte kan köpa för pengar i Saltis eller Vasastan eller inte ens i de proggigaste kvarter med bara vänsterartister…

Jag är inte moderat men jag tycker att om man vill bo i Saltis och vara ängslig så får man det. Vill man inte bo där så får man det. Att en ensamstående mamma i Fruängen vill bo i Saltis kan jag inte råda bot på men jag tror att många fler skulle må bra av att bo ute på landsbygden, tjäna mindre pengar och leva mer liv på riktigt. Gnäll inte över att de som vill tjäna pengar och spendera dem kan göra det, skyll inte på oss lantisar att medelinkomsten är lägre på landet! Vi har valt ett annat liv och hellre vill ha pulkarejs med barnen än jobba extra på kontoret för att betala hemhjälpen.
Ge f#¤%&&n i att säga att det är synd att det är låg medelinkomst i Årjäng, det är det pga massor av orsaker och inte bara pga moderatpolitik. Det kostar lika mycket att parkera en bil en månad i stan som att köpa mat ett år till en familj.
Jag vill inte ha Stockholmslön, jag vill inte ha Stockholmskostnader jag vill ha det som jag har det. Jag har hellre Årjänglön och är lycklig.
Varför ska det vara en rättighet att bo inne i stan till icke marknadsmässiga hyror? Varför kan vi inte istället se till att fler inser att innerstaden inte är ultimat för alla människor, inte ens villa i Saltis?
Satsa krutet på att få hela Sverige att leva istället för att oroa er för moderatstockholm, vänstern – kanske ett sätt att få fler röster?

Rekommenderade inlägg

1 kommentar

Kommentarer är stängda.