Skrivterapi: En forskningsbaserad metod för självutforskande och läkning
Skrivterapi är en strukturerad metod som använder skrivande som ett verktyg för att bearbeta känslor, tankar och upplevelser. Till skillnad från tex traditionellt dagboksskrivande, som ofta är en fri och ostrukturerad form av självuttryck, är skrivterapi en medveten och målinriktad process. Syftet är att skapa klarhet, komma vidare i sina tankar och öka det emotionella välbefinnandet.
Du ska dock som alltid testa först och se ifall den här metoden fungerar för dig innan du går helt in i den. Det är också olika under ens livstid när och hur bra skrivterapi fungerar. Det handlar INTE om att skriva bra grammatiskt eller snyggt formulerat utan bara om att få ner sina ord som ett verktyg för att bearbeta saker man behöver se från fler synvinklar än bara den man har just nu.
Vad innebär det att skriva terapeutiskt?
Terapeutiskt skrivande skiljer sig från att endast skriva ner tankar i en dagbok genom att det fokuserar på specifika mål eller teman. Det kan till exempel handla om att:
- Utforska trauma: Genom att formulera det som hänt i ord kan individen skapa en narrativ struktur som hjälper till att bearbeta känslor och förstå sig själv bättre.
- Bearbeta sorg eller förlust: Att skriva om känslor och minnen kan ge plats för både reflektion och acceptans.
- Minska stress: Regelbundet skrivande kan fungera som en ventil för stress och bidra till en känsla av kontroll.
- Utforska framtiden: Målinriktat skrivande kan hjälpa till att visualisera och planera för ett önskvärt liv.
Processen är ofta guidat av frågor eller övningar som riktar skrivandet mot en djupare förståelse, snarare än att fastna i ältande eller repetitiva tankebanor. Beroende på vem som leder skrivterapin kan den ha olika syften. Om en utbildad psykolog har det i sin behandling blir den en annan än om en bibliotekarie har den i sin verksamhet.
Skrivterapi kontra ältande
Ett vanligt missförstånd är att skriva om sina känslor och upplevelser kan leda till överdrivet ältande – att man fastnar i negativa tankar istället för att bearbeta dem. Skrivterapi motverkar detta genom att:
- Skapa struktur: Skrivandet sker inom ramar, med specifika frågor eller teman som hjälper individen att reflektera snarare än att repetera samma tankemönster.
- Främja insikt: Skrivterapi uppmuntrar ett lösningsfokuserat förhållningssätt, där målet är att förstå känslor och beteenden snarare än att bara uttrycka dem.
- Bygga narrativ: Att skriva om en utmanande upplevelse i form av en berättelse hjälper individen att skapa en sammanhängande förståelse av vad som hänt, vilket i sig kan vara läkande.
- Inkludera positivitet: Många skrivterapeutiska övningar balanserar tunga ämnen med övningar som främjar tacksamhet, självmedkänsla eller hopp.
Evidens för skrivterapi
Forskning har visat att skrivterapi kan leda till flera positiva effekter, både fysiska och psykiska:
- Emotionell reglering: Studier visar att uttryckande skrivande minskar ångest och depression.
- Fysisk hälsa: Regelbundet skrivande har kopplats till förbättrat immunförsvar och minskad upplevd smärta vid kroniska sjukdomar.
- Ökad självförståelse: Genom att skriva kan individer bli mer medvetna om sina värderingar, behov och styrkor.
Skrivterapi är därför mycket mer än att bara skriva av sig – det är en systematisk och reflekterande process med potential att skapa djupgående förändring.
Skrivterapi för personlig utveckling – inte psykoterapi
Skrivterapin som erbjuds här är en metod för personlig utveckling med ett coachande syfte. Det handlar om att använda skrivandet som ett verktyg för reflektion, självutforskande och att främja ditt välbefinnande i vardagen.
Det är viktigt att klargöra att denna form av skrivterapi jag erbjuder inte är medicinsk psykoterapi och inte heller ersätter behandling från en legitimerad psykolog eller psykoterapeut. Här ligger fokus på att:
- Stärka självmedvetenhet: Utforska dina tankar, känslor och värderingar.
- Främja balans: Minska stress och skapa mer mening i ditt liv.
- Utveckla resurser: Identifiera styrkor och nya vägar framåt i livet.
- Hitta samhörighet med naturens och dina rytmer.
Med en coachande inriktning anpassas skrivövningarna för att stödja ditt personliga växande, utan att gräva djupare i kliniska eller medicinska frågor. Målet är att ge dig verktyg för att skapa klarhet och ta steg mot ett mer medvetet och meningsfullt liv.
Jag är utbildad diplomerad skrivterapeut via SKRIVTERAPICENTRUM
Vetenskapliga källor
Är du lite skeptisk eller veta mer om skrivterapi utifrån vad forkningen har kommit fram till så har jag några källor som du kan leta reda på och läsa mer i här:
James W. Pennebaker, en av pionjärerna inom forskningen om skrivterapi, har visat att uttryckande skrivande kan bidra till förbättrad mental och fysisk hälsa.
- Källa: Pennebaker, J. W., & Beall, S. K. (1986). ”Confronting a traumatic event: Toward an understanding of inhibition and disease.” Journal of Abnormal Psychology, 95(3), 274-281.
Skrivövningar som fokuserar på positiva aspekter, som tacksamhet, har visat sig bidra till ökat välbefinnande.
- Källa: Emmons, R. A., & McCullough, M. E. (2003). ”Counting blessings versus burdens: An experimental investigation of gratitude and subjective well-being in daily life.” Journal of Personality and Social Psychology, 84(2), 377-389.
Skrivövningar kan bidra till bättre stresshantering och emotionell balans.
- Källa: Low, C. A., Stanton, A. L., & Danoff-Burg, S. (2006). ”Expressive disclosure and benefit finding among breast cancer patients: Mechanisms for positive health effects.” Health Psychology, 25(2), 181-189.
Skrivande som syftar till självreflektion och självacceptans kan stärka självmedkänslan.
- Källa: Neff, K. D. (2003). ”Self-compassion: An alternative conceptualization of a healthy attitude toward oneself.” Self and Identity, 2(2), 85-101.
Att skriva om livsmål och framtida visioner kan ge en ökad känsla av syfte och motivation.
- Källa: Sheldon, K. M., & Lyubomirsky, S. (2006). ”Achieving sustainable gains in happiness: Change your actions, not your circumstances.” Journal of Happiness Studies, 7(1), 55-86.
Vill du testa skrivterapi?
Under februari 2025 kommer jag att erbjuda skrivterapi via e-post. Mer om det framöver.
Innan det kan du få skrivterapi via mina andra kurser och studiecirklar.