Bullet journaling.  Punktskrivande eller punktlistad dagbok.  Förvandlar ett vanligt anteckningshäfte till en planerare, dagbok, filofax eller vad du än kallar den eller använder den till. Du tar ett tomt häfte och gör en innehållsförteckning som är levande – dvs du fyller på allt eftersom du bestämmer vad du ska ha i den och på den vägen är det.

Har sett hur min pinterest och instagram fylls av bullet journaling sedan årsskiftet, det är en växande trend och nu har den på allvar börjar landa i Sverige också.

Det är ett smart och enkelt system som du kan göra hur artistiskt eller minimalistiskt som du själv vill. Låter det intressant? Då ska du fortsätta läsa detta blogginlägg.

 

Bullet Journaling – hur gör jag?

Ryder Carroll uppfann systemet bullet journal och om du är bekväm med att läsa på engelska så hittar du allt du behöver veta om systemet på hans webbsidor. Här får du en kortversion på svenska lite om vad en bullet journal är för något.

Starta med en blank bok

Du tar ett anteckningshäfte och en penna, öppnar första sidan och du är igång. Jag tog 10 ark vanligt kopieringspapper och vek dem på mitten. Fäste sidorna med en häftapparat och hade ett anteckningshäfte i A5 bara sådär.

Gör en innehållsförteckning, eller rättare sagt lämna flera blad tomma för att du ska fylla på innehållsförteckningen allteftersom du fyller dina sidor med innehåll. Ta minst två till fem sidor till det och lämna dem tomma och hoppa sedan fram till att börja med att fylla den med innehåll. I min tunna bok valde jag att ha två sidor tomma för det.

innehåll

Det kan vara bra att ha en årsöversikt först så du kan ha koll på året och sedan en sida för aktuell månad, efter den en sida för aktuell vecka och sist aktuell dag ifall du vill ha det så.  Jag hoppade över årsöversikten denna gång. Nu är vi mitt i månaden så jag behövde inte 4-5 rader för veckorna på sidan så det var gott om plats. Annars kan det vara ett smartare val att ha två sidor till månadskalender.

månad

 

Efter månaden valde jag en veckosida och sedan börja på aktuell dag.

veckadag

När du har dagen fylld dra ett streck och börja med nästa dag eller en lista om inköp till veckans middagar tex. Tjusningen med bullet journal är att du inte är bunden till storleken på rutorna i din planerare utan kan bestämma gång till gång hur mycket rum du behöver för varje uppgift.

Mitt i kan du när andan faller på lägga in en lista på böcker du vill läsa, en sammanfattning av ett projekt du håller på med eller vad annat du behöver hålla koll på mellan dina sidor för dagarna. Du fyller alltid innehållsförteckningen när du gör en ny sida så du kan hålla koll på var du ska hitta det det du behöver.

Börja punkta upp dina åtaganden

Nu kan du stoppa in det som gör din anteckningsbok aktiv dvs det du vill göra, det du behöver komma ihåg och det du ska planera. Det gör du på följande vis:

Systemet baseras på att du har lika tecken för:

  1. uppgifter har en prick  (hämta böcker på biblioteket)
  2. händelser har en ring  (bästisens födelsedagsfest)
  3. noteringar har ett talstreck  (fakta, idéer osv)

Varje grej flyttas sedan över från dagen till nästa dag med olika tecken som visar att antingen har du gjort saken eller flyttat den dit där du kan se den igen.

  1. Uppgiften är gjord för du har böckerna hemma då kryssar du över pricken.
  2. Födelsedagen noterad i månadsöversikten och då ritar du ett > över pricken så vet du att den punkten är flyttad och noterad så du inte glömmer den.
  3. Om du inte gjort något åt en punkt så skriver du den igen nästa dag så du har en ny chans att göra den. Är den inte värd att skriva upp igen så kanske du ska stryka den för då är den möjligen inte viktig.

Du kan givetvis lägga till och göra om alla symboler som passar dig bättre. Gör en teckenförklaring också så du kommer ihåg vad en triangel betyder (markerar det att du är färdig eller var det att det var viktigt?) så du inte behöver lösa det mysteriet varje gång du öppnar boken.

Flera olika böcker eller allt i samma

Sett att en del har flera olika punktböcker för olika saker men för mig är tjusningen att du kan ha allt i samma – du har inget system som hindrar dig att skriva några sidor helt plötsligt på en början av en novell mellan veckoöversikten och inköpslistan för julfesten.

Det kan först verka rörigt. Att ha allt på samma ställe underlättar då du inte missar att ta med dig rätt bok när du ska på ett möte eller notera något till senare. Är det två vitt skilda saker kan du välja att börja från båda hållen av boken. Ena hållet ett ämne och ena hållet det andra. Så är du fri från att landa ihop men ändå är båda med.

Klarar du inte riktigt att bläddra dig fram och tillbaka kan olika böcker vara ett bra val. Kom bara ihåg att titta igenom dem alla för att inte missa något.

Minimalist eller kreativist

En bullet journal kan vara avskalad och enkel som den i A5 som jag har foton på i början. Den har inga utsmyckningar utan är verkligen kal. Den kan också vara ett konstverk på varje sida. Du ska inte känna dig oförmögen att skapa en bullet journal bara för att du inte gillar att rita eller att du inte har tuffa pennor som ger snygga effekter. Den får vara precis som du vill och kan få den.

Det är systemet som gör en bullet journal.

Systemet att kunna pricka av uppgifter, händelser och få dem gjorda och planerade utan trassel eller dyra inköp av planerare.

Se gärna på inspiration och ta från olika idéer och gör dem till dina. Det som fungerar för dem kanske är din grej. Testa och fortsätt eller ta bort.

Inspiration

Det finns mängder av fina inspiratörer när det kommer till att hålla en bulletjournal vid liv. En favorit är:  Tiny Ray of sunshine där du på engelska kan lära dig massor. Boho Berry var den första bloggen jag besökte som handlade om bullet journaling. Värd ett eller två besök eller fler.

Jag har precis börjat med en ny bullet journal. Det är en fin anteckningsbok med omslag av kork som jag hittade på Biltema av alla ställen. Den ska först bli en dagbok för skojs skull. Inte en med dagliga uppgifter på det sätt som jag skrivit om här idag. Mer en med roliga listor osv men med vissa drag av systemet ovan. Hoppas på att kunna bjuda på lite bilder ur den. Ofta blir anteckningarna tyvärr så personliga att jag inte vill dela med mig…

Gör ett sök på nätet via pinterest, instagram eller google eller något annat forum så får du nog fram mer än nog av spännande inspiration för din egen bullet journal.

Ha det kul med att upptäcka en ny och spännande metod att hålla ordning och reda!


Varning!

En planerare är tänkt att underlätta för dig – inte försvåra. Märker du att det inte blir enklare byt system. Du behöver inte dekorera och göra allt perfekt. Däremot får du gärna göra det ifall det får dig att må bra. Det är lätt att gå vilse i den enorma mängd av inspiration som finns där ute. Du får rita tjusiga bårder runt varje veckodag eller så inte. Kom ihåg det…

Rekommenderade inlägg