Fredagsmys kan behöva en liten sockerkick om jag får bestämma. Då kan en snabb mikrokola vara på sin plats om du varit duktig och undvek godishyllan vid mathandlandet… men kände lite sötsug såhär på eftermiddagen kvällen…
Så ta en plastbunke och blanda i:
50 gram smör eller margarin
1/2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 dl strösocker
1/2 dl sirap
Ställ in bunken i mikron i 20 sek på högsta effekt eller c:a 600 w.
Ta ut den och rör om.
Ställ in igen och kör i 4 minuter.
Om du kör för kort tid blir den för lös och för lång tid får den lite bränd smak…
Om du vill kan du minska ner lite på margarinet det blir ändå bra.
Jag brukar hälla över smeten i en plastlåda och strö strössel över hälften och sedan in i frysen för snabb stelning. Lådan använder jag för att få lite tjocklek på kolan och att den ska få fin form och inte flyta ut i en oregelbunden form. Om man inte har bråttom kan den lika gärna stå framme ett tag och svalna.
Sedan skär jag upp kolan i bitar med den sax eller kniv som fått lite olja på bladet för att inte fastna i kolan.
Idag glömde jag ta ut kolan ur frysen så den blev en isbit och omöjlig att skära så nu får vi vänta på att den ska tina istället – tala om att gå över ån efter vatten…