Städa ska vara ett rent nöje!

Det är helt otroligt vad mycket olika typer av rengöringsmedel det finns nu i affärerna. Det känns som varje del av hemmet ska ha en egen sprayflaska. Faktum är att du kommer långt med bara såpa och diskmedel.

Såg ni PLUS i vintras 2012 där de testade kökssprayer och flera av dem tog inte bort bakterierna och bäst var utspätt diskmedel i en sprayflaska… Tänk vilka muskler diskmedlet har ändå…

Fönsterputsmedel är ofta miljöbovar och dessutom kräver de skyddsutrustning när du ska använda det. Om du läser säkerhetsblad från företagen om deras fönsterputs så står det tex hos Ajax:
” God ventilation rekommenderas, liksom att bära handskar och tvätta händerna efteråt.” 

Hua. Gör som ett superproffs istället:

 – Fönsterputs är helt onödigt. Jag tycker att man ska tänka miljövänligt, säger Ivan Bengtsson, som vunnit medalj i VM i fönsterputsning flera år i rad, och bara använder handdiskmedel i sitt vatten. 

1. Blanda vatten och diskmedel i en hink.
2. Doppa fönsterpälsen i lösningen och krama ur den.
3. Blötlägg rutan genom att dra fönsterpälsen över hela fönstret.
4. Ta bort eventuella prickar och fläckar med en klickskrapa. Fönstret måste vara blött då klickskrapan används, annars kan fönstret bli repigt.
5. Skrapa bort vattnet med en gummiskrapa, håll fönsterpälsen nere vid fönstret för att undvika spill på golv.
6. Använd trasan för att torka rent längs kanterna.

Tips!

  • Inte lika ambitiös som proffsen? Strunta i fönsterpäls och klickskrapa. Använd en mjuk svamp eller mikrotrasa för blötläggning och en annan för torkning.
  • Vill du helst spraya? Blanda vatten och diskmedel i en blomspruta.
  • Får du fula ränder? Torka bort dem med hopknycklat tidningspapper.

 Tips och text från Naturskyddsföreningens webbplats om städning som du hittar HÄR

Mikrovågsugnen brukar jag städa genom att köra en skål med vatten och några droppar diskmedel i 4 min uter på högsta effekt. Sedan går det lätt att torka ur den. På tv såg jag hur de brittiska städtanterna i How clean is your house” skivade citroner och apelsiner i en skål vatten och körde i micron på samma sätt som jag. Det funkade fint och luktade gott antar jag för jag har inte lukt-tv. 

Välj såpa med märkningen BRA MILJÖVAL och i andra hand SVANEN – då får du schyssta grejer… 

Sticka disktrasa

Till sist HÄR finns ett gratis mönster till att sticka en disktrasa – kanske en fin julklapp framöver!
  

Rekommenderade inlägg