Idag är det den andra advent och det firar vi på bloggen med att ha en julkortsverkstad med förslag på hur dina handgjorda julkort kan se ut i år…
Men först tar vi och lär oss om hur julkortet kom till egentligen!
——————————————————————————————————–
Det första julkortet
Det allra första kommersiella julkortet dök upp 1843 i Storbritannien och hade texten ”A merry Christmas and a happy new year” efter en idé av Sir Henry Cole. Totalt gjordes då 2050 kort och de såldes för 1 shilling styck. Från detta första julkort spreds sedan nyheten till resten av Europa och USA. Samtidigt med korten kom nya traditioner som man inte haft tidigare i Sverige, såsom jultomten och julklappar. Bland de tidigaste utländska julkorten var det vanligt med motiv med änglar och barn eller humoristiska teman.
Vår vanliga julkortshälsning ”God jul” hade i början konkurrens av både ”Fridfull jul”, ”Fröjdefull jul” och ”Glad jul.”
Till en början delade man själv ut julkorten, men snart kom de att distribueras via postverket. Julkortskrivandet var först en överklassföreteelse som sedan spred sig nedåt i folklagren.
Efter 1897 års utställning i Stockholm, blev vykortsskrivandet i allmänhet en sådan fluga, att det sägs att 1903 års ståtliga huvudpostkontor på Vasagatan i Stockholm bekostats av inkomsterna från vykortsportona.
Trenden att skicka julkort har gått lite upp och ner under 1900-talet. Höjdpunkten nåddes 1996 då 62 miljoner julkort skickades i Sverige. Efter det har antalet minskat successivt, förmodligen på grund av e-postens genomslag. I Sverige skickas årligen ungefär 40 miljoner julkort. Julkort med dolda politiska motiv.
Ett exempel på att även julkorten kan illustrera politiska skeenden är hur det blev under den tyska ockupationen av Norge vidandra världskriget. Tyskarna upptäckte att fler och fler norrmän bar tomteluvor som en tyst protest mot den tyska närvaron. Ockupationsmakten reagerade genom att införa ett förbud mot att bära röd toppluva. Detta ledde till en utgivning av så kallade ”nissekort”, julkort med dolda tyskfientliga motiv där till exempel svarta katter eller skator uppträder hotfullt mot en inhemsk norsk tomtenisse. Julkorten förbjöds och beslagtogs.
Fakta källor: http://www.julkortetshistoria.se/ och
http://www.juligen.se/julen-och-julfirandets-historia/julkortets-historia/
———————————————————————————————–
Julkortskavalkad
Under åren har jag producerat mängder av julkort som jag har skickat iväg. Tyvärr har jag inte dokumenterat alla… speciellt inte innan digitalkamerans era ;) men jag har några varianter att visa idag från tidigare år.
Ett fint litet enkelt kort med en utskriven snögubbe som jag färglagt. Sedan har jag rundat hörnen och duttat med stämpeldynan runt kanterna och klistrat fast den på ett kort.
Texten är stämplad på kortet med svart färg.
Här en mer lager på lager teknik där det målade motivet har klistrats fast flera gånger på allt större bit papper som bildar flera ramar kring motivet. En bit grått garn har fått pynta kortet liksom ett utklippt hjärta på en rund röd pappersbit.
En mindre traditionellt motiv kan liva upp ett julkort, här en pingvin vid sin igloo. Ett knögglat papper under motivet ger kortet lite liv också.
Här är ett kort som viks upp och fästes vid påsnitarna som syns på det nedre pappret ovan God jul. Då man viker ner kortet så blir det platt och går att stoppa ner i ett kuvert :) Easel vikning heter det på engelska och en enkel beskrivning hur den funkar hittar du HÄR
Förstökte även göra den så det ser ut som en sådan där snöglob man ska skaka…
Ibland kan det bli tröttsamt med rött och grönt och tomtar och då är det kul att bryta av med ett udda motiv. Här är det ett hus som fått glitterlim på taket för att få illusionen av snö för att få in lite julig känsla i det annars inte juliga motivet.
En annan typ av vikning av ett kort med en gullig liten hund…
Det är ett kul sätt att få lite liv i ett platt kort genom att vika den lite på olika sätt.
En stjärna med papperstejp på sk wahsitejp som dekor. Kul med en annan färg än de vanliga juliga ibland.
Fågelholkarna är satta med 3d-klisterkuddar så de kommer upp lite från kortets yta för att skapa lite djup i bilden och ge lite kul effekt.
Här är julkort som även går bra som julklappsadresser.
Det finns roliga digitala stämplar att köpa som har julmotiv, denna glada dam kommer från Kenny K.