Det är få saker som är så förknippat med julen för mig som de lukter pepparkakor och lussebullar för med sig. Idag ska jag dela med mig av mina favoritrecept på dessa bakverk.
En nackdel med pepparkaksdeg är att den är så god.
Det kan lätt bli ont i magen…
Här hemma använder jag ett receptkort jag fått av mamma som hon sparat från Coops provkök för många år sedan. Receptet finns även i den klassiska rödrutiga kokboken och lyder såhär:
R E C E P T
Tant Harriets pepparkakor
- 300 g smör
- 5 dl socker
- 1 dl ljus eller mörk sirap
- 1 msk malen ingefära
- 2 msk malen kanel
- 1 msk malen kryddnejlika
- 2 tsk hel eller malen kardemumma
- 1 msk bikarbonat
- 2 dl vatten
- 1,5 liter vetemjöl
Ibland får jag hjälp att baka och ibland inte men i år har jag haft flera nissar som fixat med pepparkakorna. Det var faktiskt jag som var värst på att äta deg, jag vann och fick mest magont…