Det är få saker som är så förknippat med julen för mig som de lukter pepparkakor och lussebullar för med sig. Idag ska jag dela med mig av mina favoritrecept på dessa bakverk.

En nackdel med pepparkaksdeg är att den är så god.
Det kan lätt bli ont i magen…

Här hemma använder jag ett receptkort jag fått av mamma som hon sparat från Coops provkök för många år sedan. Receptet finns även i den klassiska rödrutiga kokboken och lyder såhär:

R E C E P T

Tant Harriets pepparkakor

  • 300 g smör
  • 5 dl socker
  • 1 dl ljus eller mörk sirap
  • 1 msk malen ingefära
  • 2 msk malen kanel
  • 1 msk malen kryddnejlika
  • 2 tsk hel eller malen kardemumma
  • 1 msk bikarbonat
  • 2 dl vatten
  • 1,5 liter vetemjöl
Rör fett, socker och sirap smidigt. Rör först ner kryddorna (stöt kardemumman i en mortel om den är hel) och bikarbonaten, sedan vattnet och sist det mesta av mjölet. Använd gärna matberedare, men gör bara 1/2 sats i taget. Tillsätt då allt från början, fettet kylskåpskallt och skuret i bitar.

Arbeta in resten av mjölet på bakbordet. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp minst ett dygn.

Ta fram en bit av degen i taget. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och kavla den tunt. Ta ut kakor med mått och lägg dem på kalla plåtar med bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen 4-5 minuter i ca 200 grader. Förvara pepparkakorna i burkar med lock i rumsvärme.

Ibland får jag hjälp att baka och ibland inte men i år har jag haft flera nissar som fixat med pepparkakorna. Det var faktiskt jag som var värst på att äta deg, jag vann och fick mest magont…

—————————————————————————–
Varje dag i december är det ett pyssel, tips eller inspiration om den mysiga julen och decembers högtidligheter. Kom med och hälsa på här hos Floweret och få en dos vinter och mys.

Rekommenderade inlägg