Tidigare har jag aldrig tänkt på ifall jag är introvert eller extrovert men många webbplatser och bloggar jag besökt på sista tiden som är baserade i USA har verkligen fokuserat på det. Det är tydligen viktigt. 

Så inget pyssel idag – vi ska pyssla med oss själva.
Är du introvert eller extrovert?
Jag är tydligen en introvert och inser att det är faktiskt helt okej fastän jag kämpat hela livet mot det.


GÖR ETT KUL och ENKELT TEST

Jag gissade att jag var introvert av vad jag läst mig till vilka symptom eller tja attityder och reaktioner jag har på olika situationer och utmaningar. Du kan göra ditt enkla och intet sätt uttömmande test HÄR hos tidningen ”Iform”

Så jag gjorde testet och inte helt överraskande blev svaret:


”DU ÄR INTROVERT

Du är övervägande en introvert person och har en tendens att vara inåtvänd. Du hämtar energi från ditt inre liv av tankar, reflektioner och beslut.

Du uppfattar det som störande och överväldigande att ha för många människor omkring dig. Du föredrar samtal som går på djupet med en person åt gången.
Du tänker efter innan du svarar och tycker inte om att bli avbruten. Du är ansvarsfull, kreativ och har starka analytiska förmågor.
Din introverta hjärna
Din hjärna har låg tolerans för signalämnet dopamin. Därför blir du nervös och utmattad när det frigörs för mycket dopamin, som till exempel vid sociala tillställningar.

Introverta personer reagerar positivt på det lugnande ämnet acetylcholin som frigörs när du till exempel läser eller tecknar.”

Text från Iforms testsvar.

En av frågorna var:

JAG REAGERAR GANSKA STARKT PÅ LUKT, SMAK, MAT, VÄDER ELLER LJUD.


Alla i min omgivning kan ge ett rungande OHJA!
Inte heller ganska starkt är ett bra ordval utan VÄLDIGT STARKT… milda makter för skarpa lukter, ljud, smaker eller knasigt väder – jag går bananas.

Susan Cain gör stor succe med sin bok om introverta och intervjuas i Svenska dagbladet om sina funderingar kring det.
Citat från artikeln:

”Vad gör en människa introvert?
– Det är inte blyghet, för den handlar om rädsla för negativa omdömen. Läggningen handlar om hur man svarar på stimulans.
Enkelt uttryckt behöver extroverta en massa stimulans för att inte bli uttråkade, och energin kommer utifrån – mycket folk, mycket prat. Laddandet av batterierna sker genom att vara med andra.
Introverta behöver mindre stimulans för att känna sig levande och får sin energi från den inre världen – läsande, reflekterande, djupa samtal en och en. Återhämtningen sker genom att ha tid för sig själv.
Då Susan Cain rett ut det här under sina många föreläsningar det här året har många, många kommit fram till henne efteråt och känt igen sig: ”Det är som om du talar om min vardag”, ”din berättelse kunde vara min.”
– Också framgångsrika människor kämpar med detta. Det har varit en intressant erfarenhet, hur vd:ar och företagare ofta känt sig obekväma i sina roller – just för att de är introverta.”
Grym igenkänningsfaktor för mig.

Jag är introvert – men behöver inte medicin

Ibland har jag undrat ifall jag behöver medicineras för att jag är ett sådant vrak över negativa omdömen eller för att behöva mingla i ett hav av människor. Det måste ju vara något fel på mig eftersom det inte anses friskt att hellre vilja vara ensam och låta bli att vara i centrum.

Under barndomen hade jag mardrömmar och gick i sömnen efter skolans julfest eller byafester då jag fått överstimulans av folk och intryck. Jag hade kul men det blev för mycket. Tonårstiden kände jag mig som en gammal själ i en ung kropp – jösses förstod sällan någonting av vad de andra höll på med… Studenttiden var det hela tiden vänner som övertalade mig att följa med ut och festa och visst det var okej för jag hade skoj massor av gånger men helst hade jag nog stannat hemma och läst en bok eller pratat med två av dem i lugn och ro. 

Nu som vuxen har jag utmanats av att vara mycket i livliga miljöer och måste ha det tyst och lugnt hemma för att stå ut tex som receptionist eller lärarvikarie vilka båda är knasiga arbetsmiljöer för en introvert – stå på scen hela dagen och ständigt bli bedömd och få tackla ljud och massor av människor på en gång… kul och extremt utmanande att hålla mig i schack så jag inte flippar ut :)
”Man föds till att vara företrädesvis introvert eller extrovert, det är bara olika sätt att känna sig på hemmaplan, beskriver psykologen Björn Hillström. För extroverta är det dock vanligt att bli intresserad av sin inåtvända sida någon gång i 35-årsåldern. De introverta, däremot, har tvingats träna på att vara utåtvända sedan barnsben.”


Enligt alla de undersökningar som gjorts sedan Jungs personlighetstypologi för 90 år sedan slår fast att befolkningar i väst består av 30–35 procent introverta. Ålrajt – vi är ett gäng som lever bland ett större gäng vars egenskaper alltså blir normsättande och vi blir de avikande de annorlunda och fel.


Yin och Yang – mina behov av en extrovert vän

Nyligen har jag pratat rätt mycket med en barndomsvän och då sa jag att jag haft en vän av hennes typ allt sedan hon och jag inte längre träffades så mycket och jag har nu insett att dessa vänner är mina extroverta motpoler :)

Jag behöver deras energi av motsatt typ för att fungera bra. 

Dessutom är vi inte renodlade introverta eller extroverta utan en blandning för det vore rena rama galningen ifall den inte hade en blandning. Så bejaka den typ du är, den blandning du är och tvinga dig inte att vara något annat.


53 saker du känner igen som introvert.


Jag hittade en kul lista på saker som du känner igen som övervägande introvert personlighet HÄR den är på engelska.

Jag har översatt några av dem som passar extra bra tycker jag:

35. Överraskningar gör dig väldigt ängslig.

33. Folk gör sig lustiga över att du vill göra saker ensam som tex shoppa. 

10. Du har blivit kallad en gammal själ sedan du var kring tjugoårsåldern 

7. Frågan: Har vi någon frivillig från publiken – får dig att känna panik. 

38. Vi släpper inte ofta in folk men när vi gör det så öppnar vi oss som en bok.


Så nu kan jag slappna av och likaså sambon som många gånger undrat hur jag egentligen mår då jag brottas med att vara såpass introvert i en rätt extrovert värld och ja jag har anpassat mig och lärt mig trix och är rätt bra på det nu – att verka utåtriktad och social – men helst skulle jag nog krypa iväg och gömma mig i lugn och ro…Källor:

Rekommenderade inlägg