Svenska naturskyddsföreningens webbplats går det att läsa att

 ”Under veckan, 28 september till 8 oktober, uppmanas människor att byta ut ett par varor till ekologiska varor som gör stor skillnad för miljö och människor. Mejeriprodukterna med sitt breda utbud där mjölken intar en hedersplats, bananer och vindruvor (glöm inte russinen), favoriten kaffe; och sist men inte minst potatisen, som ligger högt i bekämpningsmedelsligan. Dessutom utmanar vi svenskarna att ta upp kampen med danskarna som har dubbelt så stor eko-konsumtion som vi.”

Foto credit Svenska naturskyddsföreningen

Danskarna köper tydligen DUBBELT så mycket ekologiska matvaror mot vad vi gör i Sverige. SNF utmanar oss att bli dubbelt så duktiga mot vad vi brukar vara och klå danskarna ;)

Tre smarta matvaror att köpa ekologiskt

Kaffe

Kaffe besprutas väldigt mycket och det i länder som inte har samma regler som vi har och det ger att människor som arbetar med kaffeodling far illa liksom naturen. Du får mycket för pengarna dvs mycket miljöförbättring av att köpa schysst kaffe. Väljer du fair trade också så får kaffeodlarna en vettig lön dessutom.

Bananer

 Du har väl hört om alla gifter som finns i vanliga bananer? Detta är en frukt som besprutas mycket och om du inte hittar ekobananer ska du låta bli för det är en häftig cocktail av gift som bananerna hänger med annars…

Potatis

 En av de grödor som har ett tufft liv är potatisen – den är bland de mest besprutade grödorna i vårt land och allra värst är King Edward, den killen ska du helt undvika för den får mycket beskämpningsmedel på sig. Välj obesprutat så spar du vårt vatten att få ändå mer gift i sig.


Så ta ett ekoval i veckan – köp en vara som du inte brukar välja eko i vanliga fall!

Rekommenderade inlägg