Fjärde advent och årets kortaste dag är här samtidigt!
Vad kan vi göra med denna dag då?

Jo lite julklappstips!

DIY: Hemmagjord presentcheck
Klassikern när du inte vet vad du kan köpa att ge till en person som har allt eller har en mycket speciell smak som du inte riktigt har förstått. Då kan presentkort på en fikastund, ett lass kanelbullar, en barnvakt, en hundvakt eller vad nu du har för tjänster som den personen kan behöva…


Ge bort ingenting

Rädda barnen har en kampanj där det går ut på att ge de som verkligen behöver något istället för att du ger en kristallvas till någon som redan har allt. Du hittar de olika alternativen HÄR

Köp lite regnskog

Genom att beställa ett gåvobevis från Jordens Vänner kan du skydda brasilianska Amazonas och regnskog i Colombia och Ecuador mot illegal avverkning och exploatering. Du hittar det HÄR


Biobiljetter

Kanske trist och fantasilöst men väldigt användbart för att unna sig ett biobesök passar både barn, tonåringar och vuxna i alla åldrar. Dessutom kan ju de välja helt efter eget tycke så du behöver inte oroa dig att du ska spara kvitto för att byta film…


Tidningsprenumeration

Väldigt praktiskt och väldigt uppskattat och jag vill gärna ha flera och det är ju inte dåliga egenskaper på en gåva. Dessutom räcker den här gåvan ett tag om det är en lång sådan :)


DIY: Giftfritt papperslim
Till en papperspysslande barnfamilj kan ett giftfritt papperslim vara lattjo i en fin glasburk.

GÖR SÅHÄR:
Blanda en deciliter mjöl med en tredjedels deciliter socker i en gryta. Tillsätt 1,5 deciliter vatten och blanda tills mixen är klumpfri. Tillsätt en halv tesked vitvinsvinäger och värm blandningen under omrörning tills den börjar tjockna.
Kyl och förvara i en tät burk i kylskåp.
DIY: Sy kuddfodral

Det är kul att få nya kuddar i soffan och du kan ge bort det genom att sy kuddfodral som är lika enkelt som ett örngott!

Titta HÄRså får du en förklaring hur du ska göra.DIY: Ge bort sockerskrubb

En len och fin hud är det skönt att ha under denna möss och vantsäsong så gör sockerskrubb hemma och ge bort. Recept hittar du HÄR


DIY: Paketadresser
Du behöver inte bara paketadresser till julen utan födelsedagar eller andra gånger du vill ge bort en present. Då är det en fin idé att göra paketadresser och ge bort till någon som gillar att ge – då får du ge den något som den behöver och den kan fortsätta ge saker som den gillar :)

DIY: Baka bullar
Det är grymt att få en påse hembakade bullar faktiskt, eller ett matbröd. Det om något är kärlek. Så mitt råd är att baka något till en vän och ge bort det som julklapp eller i mellandagarna.

DIY: Sticka något eller virka

Även om det är en trend att sticka och virka numera så är det många som inte gör det och verkligen uppskattar en stickad gåva. Den kräver ju en hel del tid att göra ifall det handlar om en tröja men mina stickprojekt som jag tidigare skrivit om är SNABBA! 

Lycka till med presentfixandet!


———————————————————————————————————-

Vintersolståndet är här idag! 

Vi har årets kortaste dag och längsta natt nu detta dygn på det norra halvklotet av vår planet. Sett från jorden har solen sin lägsta plats på himlen idag det vill säga att jordaxeln lutar som mest från solen här uppe. Är du ovan polcirkeln, den norra alltså, så har du polarnatt dvs ingen dag alls.

bildkälla: SMHI Vintersolståndet flyttas fram nästan 6 timmar varje normalt år och 18 timmar bakåt varje skottår så därför pendlar datumet mellan 21 till 23 december.

Innan vi blev kristna i Sverige så firade vi julblot för att hylla de väldigt korta dagarna mitt i vintern vilket oftast skedde i januari. Så den fornnordiska julen var väldigt förknippad med vintersolståndet innan vi kopplade den till Jesus födelse.
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Vintersolst%C3%A5ndet


—————————————————————————–

Varje dag i december är det ett pyssel, tips eller inspiration om den mysiga julen och decembers högtidligheter. Kom med och hälsa på här hos Floweret och få en dos vinter och mys.

Rekommenderade inlägg