Är du en sån som jag som har en låda i hallen och/eller köket där allt möjligt samlas? Det är där du lägger sånt som kan vara bra att ha men du är inte säker på när eller ens om du kommer att behöva det igen – men det ska sparas ett tag i alla fall. Det är inte alltid så att alla saker behövs igen och de blir liggande där i lådan som blir allt mer fylld ända tills den inte går att varken öppna eller stänga för något har fastnat där inne.
Om du har en liknande låda i ditt hem är risken stor att du har en sådan låda i ditt inre också. Även om du är duktig på att rensa i ditt hem kan det vara så att du helt glömmer bort att göra vår/sommar/höst/vinterstädning i ditt inre för du har ju fullt upp med rengöring av det du kan se.
Årstidsskifte – Nu utmanar jag dig att göra en årstidsskiftesstädning av dina tankar och inställningar också!
Din inre kritiker och din inre coach
De flesta av oss har mött vår inre kritiker lite då och då och ibland verkar det som om den har flyttat in permanent och har åsikter om allt man gör. Det är normalt att oroa sig inför stora beslut – ja. Problemet är om den får oss att vara rädd och kritisk ofta kan den hindra oss från att göra kreativa val som i längden skulle ha kunnat leda till mer av den sortens liv vi vill ha.
Den inre kritikern har faktiskt en funktion i våra liv. Den hjälper oss att undvika det som vi upplevt som dåligt förut. Kanske har du tidigare varit i en situation där du har gjort något som fått obehagliga konsekvenser för dig. Kanske har folk skrattat åt dig, kanske har du blivit mobbad eller något liknande, och den inre kritikern vill nu skydda dig från att det sker igen.
Om den inre kritikern blir hård och nedbrytande istället för att vara snäll och konstruktiv så kan den bli ett problem istället för en lösning. Det är ju inte alltid så säkert att situationen du befinner dig i idag är densamma som den inre kritikern uppfattade som dålig tidigare. Det är därför som vi alla borde försöka minimera rösten så att vi inte ger det som den säger för stort värde. Se på den med kärleksfulla ögon, som en vän som försöker att hjälpa dig, men som faktiskt inte gör det på ett sätt som gynnar dig varje gång.
När vi inte utmanar våra rädslor kan de börja styra allt vi gör och då lever vi inte det liv vi vill.
Du behöver inte hoppa fallskärm för att du är höjdrädd utan det räcker med att du istället aktiverar din inre coach som får ta större plats så att din inre kritiker inte längre får ta upp din energi och tankekraft.
Det behöver inte betyda att du ska flytta till vildmarken eller till Bali, bli eremit eller träna yoga och äta alger – det KAN du göra, men det BEHÖVER du inte göra… En liten ändring som att tänka annorlunda om dig själv på en punkt kan ge vågor (okej klyscha men sant juh) i resten av hur du tar dig an saker. Att bita ihop och köra på är en vettig kortsiktig attityd ifall det gäller att klara en tuff uppgift en dag eller tom någon månad men att ha det som livsstrategi leder faktiskt bara till annat än paradisiskt lugn. I en tuff och hård miljö krävs det att vara en överlevare men i en mer vanlig vardag ger det din kropp stress och att ständigt leva i fäkta och fly stadiet var aldrig människans design gjord för.
I princip all forskning jag tagit del av säger att vi allt att vinna på att hitta långsiktiga hållbara lösningar för vårt eget tänkande. Inte att få oss själv att tro att vi är helt magiska och klarar allt – utan mer att ha en medveten syn på sina egna tankar, känslor och att sätta nåbara mål och ge sig själv förutsättningarna att nå dem.
Så se hellre på rösten som varnar dig som en inre coach – välj bland råden den ger dig. Dissa de elaka sakerna och plocka upp de fina sakerna som rösten säger. Säger den bara elaka saker är det dags för dig att träna upp din inre coach att ta över mer av kritikerns uppgifter… Hur gör jag det?
Tre saker du kan göra idag – årstidsskifte eller ej!
Varför är ett årstidsskifte en ba tid för att ta tag i saker? – jo för att du kan ta hjälp av naturens skifte i ditt eget. Att vårsolen skiner och peppar dig, att höstens gula blad skvallrar om kyligare väder eller att vinterns snöfall vaggar in dig i en ny lugnare fas kan hjälpa dig att göra skiftet du med.
Nu är vi ju alla olika och har en stor variation på vad som är orsaken till att vi tänker och gör saker. Att vara schysst mot sig själv kan vara en utmaning då man länge varit van att kritisera och pressa sig. Det kan kännas fånigt och meningslöst att tänka inåt och att analysera sig själv. Slöseri med tid som skulle ha gått till att betala räkningar, tömma diskmaskinen, stapla ved, byta däck, rensa förrådet, skriva rapporten, läsa sakerna inför mötet, visa framfötterna, engagera sig, vara medmänniska osv
Det är ganska meningslöst att jobba halvt ihjäl sig för något diffust om att det är så det är bara. Det är också rätt ohållbart att göra ingenting för att man är ändå helt värdelös. Tro mig jag har gjort båda och ingen av de två valen har varit direkt snabbtåg mot paradiset. Kraschlandning snarare. Här är tre saker du kan göra idag för att komma vidare och inte fastna i det som inte riktigt passar dig längre:
- Skriv ett kärleksbrev till dig själv – du får skriva precis allt du vill för det är ju bara du som ska läsa det :)
- Lär dig av dina misstag – en gång är ingen gång men två gånger är minst en gång för mycket…
Den tredje saken du kan göra idag är att hänga med på mitt kreativa brev som jag skickar ut ca 1 gång i månaden. Det bästa med den är att du får inloggningen till mitt bibliotek där jag samlar alla freebies och saker du kan ladda hem från alla blogginlägg. Där kan ladda hem planeringsbladet ”BÄSTA VECKAN” som hjälper dig att få din bästa vecka hittills!
Jo en fjärde sak du kan göra är:
- Byt ut den inre kritikerns elaka ord till neutrala! När vi står framför spegeln kan den börja berätta för oss att vi är fula, för tjocka, för rynkiga – ja du fattar. Visst går det att då säga till sig själv att man är vacker, underbar och så vidare. Men det funkar inte för alla. Du kommer ju inte tro på det om du går från att säga att du är världens största idiot, till att säga att du är den smartaste människan på jorden. Det är ett alltför stort steg. Så istället för att ersätta de elaka orden med väldigt positivt laddade ord, försök hitta några neutrala som du faktiskt kan tro på. Så istället för att säga att du ser fruktansvärd ut, kan du kanske säga att du ser okej ut, och en dag har du arbetat dig fram till att säga att du faktiskt är fin. Du kan också se på dig själv med omsorg. Om rösten till exempel säger ”håll käften, du ser ut som en 95-åring”, så tänk istället: ”Jag ser trött ut – varför kan det vara så? Jag ska nog göra något snällt för mig själv, som att gå och lägga mig tidigt”.
Det här sista tipset kommer från Maria Holkenfeldt Behrendt i Psykologi (danska upplagan) 01/2020
Ta hand om dig och ta hjälp av proffs
Nu är inte jag en psykolog bara för att jag läst lite psykologi på högskolan och en helt bunt med andra böcker i ämnet – så om du behöver hjälp med ditt omtänk så råder jag dig att boka tid hos en äkta psykolog. De är bäst lämpade att hjälpa dig hitta nya vägar för dina tankar. Det du kan göra är att lyssna på dig själv och är det något som skaver och känns fel – sopa det inte under mattan. Ta itu med det. Sällan brukar saker lösa sig av sig själv. Tid kan läka men ibland har man inte tid att vänta hur länge som helst för då har sjuttioarton till saker tjorvat ihop sig. Börja nysta lite själv detta årstidsskifte och känner du att du inte har tillräckligt många verktyg kontakta vården så får du hjälp av proffs med det.
Vill du lyssna på en pod i ämnet är avsnitt 44 av Psykologipoden bra där Mia Törnblom pratar om självkänsla och vår inre kritiker. Ett mycket bra avsnitt jag lärde mig massor av.