Helgen som gick hade ett av de stora evenemang som området kring Marsfjällen har nämligen den numera årliga jakt- och fiskemässan vid anläggningen Marsfjäll Mountain Lodge, Saxnäs. I år var det premiär för terrängloppet LULE GÄJNO som sponsrades av Gainomax sportdryck och bars. Det är ett av flera exempel på hur aktiva eldsjälar i glesbygden fixar det de vill ha på egen hand.

Det är inte unikt för landsbygden att det finns eldsjälar men det unika är att när man är så få på en plats så gäller det att anordna det man vill vara med på själv för det är ingen annan som gör det. Terrängloppet Lule Gäjno har arrangerats av Saxnäs idrott och bygdeförening på pappret men de aktiva kom från i princip alla föreningar som finns i området som handlar om sport. Medlemmar i KIIF och KAK, Klimpfjälls idrotts och bygdeförening och Klimpfjälls Alpina klubb, var med också.

Nackdelen är att det finns ju så många intressen och så få människor att det hela tiden blir samma personer arrangörer vilket både är lärorikt och kul men det sliter ju på en varje gång som dessa saker ska fixas då det är samma personer som drar på högtalare, tält, prisinsamling och tusen andra saker.

Tuff terräng
Lule Gäjno är ett lopp på 5 km i oländig terräng med stenar, geggamojja och tuff stigning. För vuxna är sträckan 5 km och snabbast hittills var en tid på 24 minuter. Barn och ungdom springer en bana på 1 km som bland annat hade en liten bäck att ta sig över.

Denna dag var en särdeles lyckad dag med massor av deltagare fastän det var den allra första gången loppet kördes och att det är svårt att nå ut med information till alla man vill nå även fast det finns internet och sociala medier.  Så kul att så många unga var med och kul att humöret var på topp trots regnet.

Denna gång var jag inte alls aktiv, bara på pappret mest, hade bara en pluttig funktionärsroll och varit med på ett enda möte men jag ser ju att det är samma människor som gör sakerna hela tiden. Så är det och det är inget konstigt i det och jag vill INTE på något vis dra över en skämskudde på andra – de har ju inte intresset av att arrangera. Det gäller att vara enträgen, slitstark och engagerad för att få det man vill ha i glesare bygd. Vi vill gärna att våra barn och ungdomar lär sig och uppskattar att röra på sig och vara i naturen och då är det bara att vara en bra förebild själv annars går det år skogen.

Tack till alla fantastiska löpare, arrangörer och besökare.

Nästa år hoppas vi på en fortsättning och ännu fler och mer :)

Rekommenderade inlägg