Arbeta MED jorden inte MOT
Det är något speciellt med att få arbeta med jorden i dubbel bemärkelse. Att få gräva och rensa och odla och att göra det med nästa år och nästa generation i åtanke gör det hela ändå mer givande.
För i och med att du ska äta det du odlar så börjar du tänka på vad det är du redan nu äter och lägger i komposten för inte vill jag i alla fall lägga ner skal och rester från besprutade saker i komposten som ska ner i jorden där nya växter ska växa och jag ska äta av. Det blir mycket mer konkret än om man köper en vara i affären som man lägger i soppåsen för brännbart och sedan glömmer bort än det potatiskal som du bär ut i komposten och möter igen som jord om ett tag.
Där har vi nog orsaken till att vi tappade kontrollen över vårt samhälles energianvändning och bruk av kemikalier och antibiotika.
Det är som om jag är med i programmet
100% bonde när jag är i potatislandet och rensar bort ogräs och sten. Tänker på hur Frank och Theresa kämpar på med handdrivna verktyg och häst och plog. Vi lånade en jordfräs av generösa vänner i bygden och även om det var slitigt det med så gick uppluckringen snabbare än för hand. Enda nackdelen är väl de stackars daggmaskar som råkar komma ivägen de blir liksom upphackade.
Vem bryr sig om landsbygden?
Under valår kan det hända att landsbygden blir het ett tag men det långsiktiga tänket kring landsbygden saknas hos politiker och samhälle i stort.
I jämförelse med Norge är Sverige kvar på stenåldern vad det gäller landsbygdstänk. Denna text är mycket talande om hur skillnaderna är:
”Den kan beskrivas som att i Sverige erbjuder staten en respirator för att hålla landsbygden hjälpligt vid liv och kommunerna förväntas vara tacksamma för detta. I Norge å andra sidan föder och göder man landsbygdskommunerna så att hela landet ska kunna brukas och fungera. Det svenska synsättet, att hålla landsbygden vid liv, skulle uppfattas som en förolämpning i Norge.
….
I Indalsälven finns 19 vattenkraftverk. Nio av dessa ligger inom Ragunda kommun. Dessa nio dammar tillför statskassan enorma pengar av vilka kommunen bara får tillbaka en närmast symbolisk summa. I Norge däremot har kommunerna lokal beskattningsrätt på fastigheter och industrier inklusive vattenkraft.
För att förstå betydelsen kan i sammanhanget nämnas att vattenkraften som produceras i jämtländska Hammarforsen ger cirka 30 miljoner bara i fastighetsskatt, ungefär en tredjedel av kommunens totala skatteintäkt. Pengar som i Norge skulle gå till kommunkassan, men som i Sverige går till statskassan. Hade vi haft samma system i Sverige som i Norge hade Ragunda varit ett av de rikaste områdena i landet. Danderyd hade samtidigt varit betydligt fattigare.”
Jag är less på att vara stämplad som bidragstagare för att jag bor i Norrland och landsbygd. Jag vill att de pengar som skapas i regionen ska komma oss till del inte direkt inte iform av bidrag, stöd eller indragna busslinjer eller minskad postutdelning FÖR VI KOSTAR SÅ MYCKET…
Våga tro på landsbygden.
Lyssnade på Tendens i P1 i veckan och där talade Mikael Bäckström så bra om hur samhället och politkerna inte längre bryr sig och jag kunde skriva under varje ord han sa.
”Mikael Bäckström är orolig över den bild som växer fram både i debatten om landsbygden och hos människor på landsbygden själva. Bilden är mer nyanserad i verkligheten menar han.
– Klart ingen vill flytta hit om vi bara pratar om det som inte fungerar hela tiden.”
Lyssna på programmet här:
Leva av jorden är ekonomiskt svårt
Idag är det svårt att få ut en årsinkomst av jordbruk ifall bonden inte satsar på att bygga stort och fastna i bidrag och lånekarusellen vilket iofs inte är en unik situation enbart för jordbrukaren utan gäller även andra branscher såklart. Däremot kan jag reagera lite mot hur de som försöker att driva smått kan få en hel del gliringar såsom det jag hittade i en tiding om just den danska tv-bonden Frank :
Nedan citat från ATL Lantbrukets affärstidning:
”Dansk tv erbjöds att vara med från starten och nappade. Det blev succé för tv och Frank åker nu också omkring och håller föredrag om det han håller på med.
Förra veckan ringde en läsare från Lappland och vi hade en trevlig pratstund om Bonderøven. Läsaren hade inget emot Frank. Men han var väldigt intresserad av att få se hans bokslut. All verksamhet måste ju inte ge mycket vinst, men det hela måste gå ihop. SVT ”gullifierar” bönderna, menade läsaren.
Franks bokslut har jag inte lyckats skaka fram. Däremot kan jag efter kontakter med bekanta i Danmark konstatera att Franks företag inte hade gått ihop utan tv och föredragsturnerandet. Tack vare moderna medier kan han förverkliga sina tankar från gymnasietiden om självförsörjningen.”
Mjah – gullefierar kan jag inte direkt hålla med om men visst är det idylliskt. Grejen är ju den att det är många vill leva som en Frank-bonde dvs att leva med naturen och inte skärma av sig med maskiner och bekämpningsmedel. Frank var smart nog att inse att det inte skulle gå att få tillräckig avkastning med hans ålderdomliga och långsamma bruk och då ville han göra tv av det och genom det få ännu en utkomst – nu håller han föredrag också och får in pengar på det. Så såklart går det inte att leva på ett jordbruk som han gör, knappt ens ett med bekämpningsmedel och snabbväxande grödor heller.
Vi har ju tyvärr begränsat de möjligheterna att leva som Frank genom politiska beslut och lönsamhetskrav och blivit allt mer tvungna att ge avkall på det fina med jordbrukarlivet för att bidra med samhällets tillväxt istället.
Javisst, varje näring ska betala sina kostnader men när alla regler, lagar och prissättning hos återförsäljare av jordbruksprodukter är anpassade efter stordrift är det svårt att komma med fårbesättningar under 300 tackor och ha 8 kor är en ren förlust för ingen har råd att köra en mjölkbil till dig och du får inte sälja vidare din läskiga hemmaproducerade mat utan myndighetskontroller. JA vis ska ha bra och nogran kontroll av mat det tycker jag men jag efterlyser en variation av regler och ett nytt tänk från politiker som verkligen VILL ha fler bönder inte bara STÖRRE gårdar… Vi behöver fler bönder som är små och lokala för att kunna försörja vår land ifall kriser uppstår.
Det som göms i jord
Nå tillbaka till mina förfäder och förmödrars potatisland. (notis – förfäder blir inte ngt rött stavningsfel men förmödrar finns inte i ordlistan – illa illa) Ibland gör vi fynd som denna fina sak eller verktyg dök upp i jorden då vi grävde och påtade. Med ett nytt skaft så blev den finemang att dra bort
gammfönna dvs gammalt gräs från landet. Mycket bra verktyg. Tack ni som glömde det där…
Flera nyanser av brunt
Ytterligare en vinkel på brunt och hur Norrland kunde rösta så SD-igt i Europaparlamentsvalet har PO funderat kring här som är mycket läsvärt:
http://www.dagensarena.se/magasinetarena/nar-rott-blir-brunt/
Ha en fin söndag <3 br="">3>