Har du svårt att välja parti, kandidat eller block?
Har du koketterat med att inte veta och inte förstå och inte vara intresserad men vill ändå välja?
Har du försökt men kammat noll när det gäller att hajja vad du ska välja?
Då kan du testa mina tre vägar till val:
1.Person
Vi har ett system som går ut på att vi ska ha liknande personer i riksdagen som det spatserar ute i landet, spegla vårt samhälle. Då är det bra att välja någon dit som liknar dig till ålder, kön och/eller boendeort. Är du man på 65 år i storstad kan du välja en 25-årig kvinna från glesbygd men då speglar ditt val dåligt vem du är.
Fördel: Går rätt snabbt att välja, vi är inte så hiskeligt många här uppe i Norrland så du har färre att välja mellan.
Nackdel: Du kan få en person som har samma ålder men tycker tvärtemot vad du gör vilket är ju rätt opraktiskt och du blir besviken.
2. Ideologi
Politik handlar om fördelning av resurserna, vem som ska betala och vem som ska få betalt. Ju blåare ideologi desto mer ska du betala själv när du behöver hjälp men mindre via skatten och ju rödare ska du betala mest via skatten och slippa stå för saker du behöver hjälp med. Läs partiprogram och lyssna på debatter, då märks ideologierna tydligast.
Fördel: Du kan känna dig trygg med att ditt parti arbetar i alla frågor för det du tycker känns som mest rätt val.
Nackdel: Du orkar bara höra/läsa hälften och missar en del av ideologin som inte alls passar dig och du blir besviken.
3. Hjärtefråga
Du lever och andas en hjärtefråga och du vaknar på morgonen med den i tanken och oroar dig för det innan du ska sova, du väljer ett parti som står för din önskan och lovar att jobba för det om de får massor av röster.
Fördel: Det du ägnar din vakna tid åt kommer ditt parti att kämpa för och du kan tuffa på med din vardag.
Nackdel: Din hjärtefråga förhandlas bort när ditt parti vill in i en regering och de andra sakerna du tycker tvärtemot ditt parti kommer med och du blir besviken.
Slutsats: Nackdelen är att du alltid KAN bli besviken vilken metod du ändå väljer och då kanske du ska ta och engagera dig i politiken så du slipper bli besviken nästa gång. Fördelarna med att bry sig innan valet är att du har försökt att hitta en väg som passar dig och du har gjort ditt bästa genom att gå och rösta hur som helst.
Kan jag byta ideologi?
Ja det kan du eller rättare sagt kanske har partierna gjort det sedan senaste valet och du märker att ditt gamla parti inte längre står för det du står för så då är det ok att byta även över blockgränsen. Det är snarare rätt dumt att rösta på något/någon av gammal vana för om de har förändrat sig annorlunda mot vad du har förändrat dig är du fast i en ideologi du inte längre tror på det är nog det allra dummaste en väljare kan göra.
Är det smart att rösta på olika partier?
Ja varför inte? Du bryr dig kanske om olika saker vad det gäller kommunen, landstinget och riksdagen. Riksdagen beslutar lagarna så där kan det vara bra att välja något som står för dina ideal men på de övriga nivåerna kan hjärtefrågor vara mer lämpade att välja kandidat efter.
Det är jobbigt att ta reda på vad partierna vill, jag bryr mig inte.
Ja det kan se lika ut och låta lika men ändå betyda väldigt olika saker till slut.
I valpapper som kommit brevlådan står det följande:
A. ”Vi vill samtidigt satsa resurser på att möjliggöra fler vårdplatser på sjukhusen och fler heltidstjänster inom vården”
B. ”Landstinget måste öka personalinflytandet. Fasta anställningar och heltid ska vara norm. Höj lönerna för flera kvinnodominerade grupper”
C. ”Föra en politik som strävar efter att stärka kvaliteten och tillgängligheten i hälso- och sjukvården. Vi vill ge ett större inflytande till både patienter och medarbetare”
Ja tre partiers önskningar kring sin politik som låter snarlika. Första texten har kommit med sverigedemokraternas valsedlar, den i mitten från vänsterpartiet och den sista från moderaterna. Tre väldigt olika partier men med snarlika texter.
Lär dig källkritik – vad vinner den här på att säga såhär och varifrån kommer dennes siffror?
Se på valet som om du ska köpa en bil
Se på valet som om du ska köpa bil. Ibland bara behöver du en bil skit samma vilket och får stå ut med kostnaderna och eländet då motorn skär på hemvägen från säljaren. En annan gång vill du ha en billig driftskostnad och tar en som lovar det och upptäcker att det gällde bara landsvägskörning utan dubbdäck som du sällan gör eller så tar du och jämför olika bilar, testkör och kollar upp oberoende källor innan du slår till.
När du blir du mest nöjd?
Jag gör sällan en bra bilaffär och lite så är det med valet också men om jag har gjort vad jag kunnat för att vara säker på att jag väljer rätt så kan jag inte skylla på mig själv i alla fall… olyckor sker…
Så till sist lämnar jag dig veliga väljare ännu mer veligare för det finns faktiskt inga standardlösningar på hur du ska kunna snabbt, smidigt och enkelt veta hur du ska rösta för att bli nöjd…
Lycka till och vi ses vid urnorna hoppas jag!