Att sova är ett av mina stora intressen och det är dessutom hälsosamt så då passar det bra in på mitt nya mera friska liv – hurdå hälsosamt undrar du?

Det är ju inte direkt ett scoop att sömn är viktigt eftersom vi alla vet att vi påverkas ifall vi sover dåligt – ofta hör jag mig själv eller andra säga att förlåt att jag är så vresig/är inte mig själv men jag har sovit så dåligt. Dålig eller bra sömn påverkas oss direkt och även på lång sikt och idag tänker jag visa er vad jag har upptäckt och läst om sömn…

Tystnad är hälsosamt skrev jag tidigare om här i bloggen och en av orsakerna till det var att oljud kan ge sömnstörningar som i sin tur kan ge bland annat nedstämdhet och givetvis trötthet… Nu ska jag dyka djupare ner i sömnens betydelse för hälsan och hur den kan påverka oss både på kort sikt och lång sikt.

Så här är fem skäl till varför du ska sova ordentligt:

 • Blodtrycket sjunker när du sover och hjärtat slår lugnare.
 • Hjärnan bygger aktivt nya länkar… Hjärnan stänger av de vanliga tankeprocesserna nästan helt och hållet och reparerar vad som är trasigt och hittar nya sätt att länka ihop.
 • Immunförsvaret behöver sömn för att fungera bra. Kroppen bekämpar vanliga infektioner genom att släppa loss hormoner under sömnen.
 • Sömnbrist kan leda till att du känner dig oftare hungrig och det påverkar sockerbalansen så att du blir mer sötsugen. Detta kan leda till att du lättare kan skaffa dig övervikt.
 • Muskler och hjärnan repar sig under den första delen av sömnen, den djupa som inträffar under de fyra första sovtimmarna. Under senare delen av sömnperioden är det känslolivet som får sin reparation, minnen och intryck sorteras. Så därför är det viktigt att få en lång sammanhållen sömn utan avbrott för att må som bäst.

Stressa inte upp dig om du har sömnsvårigheter…

Få nu inte panik ifall du har svårt att sova eller känner det som att du har problem med sömnen. Mats Lekander som är forskare säger att det är viktigt att inte stressa upp sig över sömnproblem och han brukar tänka att han gör sitt bästa för att få bra sömn men går det dåligt så är det okej det med. Lätt att säga och svårare att göra.

Vad är en sömnstörning?
Sömnstörningar eller sömnsjukdomar har blivit allt vanligare i Sverige och forskning och undersökningar säger att det ligger mellan 1/3 till hälften av befolkningen har problem med sin sömn. Definitionen av sömnproblem är att under två veckor ska du ha haft problem med sömnen minst varannan natt. Forskningen använder flera kriterier för att säga att du har sömnproblem:
Det tar lång tid att somna på kvällen, vaknar ofta under natten och har svårt att somna om, vaknar för tidigt på morgonen och är trött då du vaknar så att du inte känner dig utvilad.

På kort sikt finns det inga problem med dålig sömn, förutom de som du märker att du drabbas av just då såsom dåligt humör, eftersom kroppen återhämtar sig ifall du missar en natt eller två. Ifall problemen blir långvariga är det viktigt att ta det på allvar men stressa inte upp dig över det för då blir det bara svårare att sova…

Lång sömn inte bättre
Att sova längre för att hämta in förlorad sömn är ingen idé för kroppen tar igen förlorad sömn genom att sova djupare inte under längre tid. Däremot kan det ge samma dåliga effekter ifall du sover länge per natt som när du sover för lite per natt.

Goda råd för god sömn

Om du känner att du har problem med din sömn så skriv ner i en anteckningsbok tiden då du somnar och när du vaknar och ifall du känner di gutvilad. Då kan du se mönster i sömnen och när du har problem.

Lägg dig när du är trött och kliv upp när du vaknar. Det är ju den ultimata versionen av en god sömn. Nu har vi ju faktorer som påverkar när vi får sova och när vi ska kliva upp som jobb, skola och andra rätt viktiga saker som är gnälliga med tider … så för att få den goda sömnen följ dessa råd:

 • Följ din KROPPSKLOCKA så långt det går, är du morgonmänniska så är det ju enklare i samhället som det ser ut idag än för kvällsmänniskorna.
 • Var ute i dagsljus på förmiddagen om du vill somna enklare på kvällen. Var ute i dagsljus på eftermiddagen om vill vara pigg senare på kvällen.
 • Rutiner – följ dem och ändra bara 1-2 timmar mellan vardag och helg så får du en bättre sömn.
 • Sov 6-9 timmar om du är en vuxen människa. Rekommendationen är lite mer än sju timmar – tyvärr sover nästan hälften av alla vuxna för lite så kolla upp hur länge du sover egentligen.
 • Gör avslappnande övningar innan läggdags, ex yoga eller andningsövningar.
 • Motionerna. De som motionerar sover bättre. Den bästa träningen är den som blir av.
 • Lugnt sinne – försök att sortera bort oro innan du ska sova.
 • Inga gifter, alkohol och koffein förbättrar inte sömnen.
 • Mörkt, svalt och tyst sovrum är faktiskt bra för din sömn.

Barn och sömn

Det som är viktigt för vuxna är ännu viktigare för barn då deras kroppar växer och behöver allt stöd de kan få. Forskning i Storbritannien visar att barn som har regelbundna läggtider innan kl. 21.00 faktiskt var mindre hyperaktiva och kunde hantera relationer i skolan på ett bättre sätt än de som dels hade oregelbundna tider och de som gick och lade sig senare än 21.00.

Detta samband fanns kvar även om forskarna tog hänsyn till andra faktorer som tex vilken social grupp barnen levde inom.

En viktig sak som vi inte gör i vårt samhälle är att låt oss ha två timmar fritt från skärmar innan vi ska sova. Det är en vana för många att se på tv innan man går och lägger sig men det är enligt forskarna inte så bra för då är hjärnan för aktiv och fylld av intryck. Bättre är att läsa en bok eller höra på musik innan man ska sova och då speciellt barn som triggas extra mycket av tv än vuxna.

Avslutningsvis

Sömn som är en så självklar och stor del av ens liv är väldigt viktig för vår hälsa både fysiskt och psykiskt. Sköter vi inte om oss så drabbas sömnen och sömnen reglerar en hel del som behöver finjusteras i kroppen så för att må som bäst gäller det att inte prioritera bort sömnen. Låt sömnen ta plats i ditt liv så kan du vara mer vaken då du är det.

Källor:
http://www.1177.se/Tema/Halsa/Somn/Somn/
http://www.folkhalsan.fi/startsida/Var-verksamhet/Ma-bra/Somn–avslappning/Somn/
http://www.forte.se/sv/Tema/Somn/Dalig-somn-paverkar-immunforsvaret/
http://www.stressforskning.su.se/stress-s%C3%B6mn/om-stress-s%C3%B6mn/om-s%C3%B6mn
http://www.halsosidorna.se/Somn.htm

Rekommenderade inlägg