Torr inomhusluft och kall utomhusluft kan göra vilken hud ledsen och torr och i obalans. Di kan behöva lite omvårdnad denna tredje advent för att pusta ut en aning inför den sista spurten innan julens festligheter.

En kur är att göra en skrubb som rensar bort död hud och få fart på cirkulationen. Idag får du några recept på sockerskrubb du kan göra hemma åt dig själv eller varför inte som present åt någon som behöver lite riv…Sockerskrubb
Faktum är att du behöver bara socker och olja för att göra en skrubb som fungerar. För att få lite mer lukt eller någon annan egenskap som en eterisk olja kan ge så får du några recept nedan att experimentera med.

Om du tycker socker känns för grovt så kan du välja finmalet salt istället i recepten. Du kan behöva finjustera andelen salt mot oljan annorlunda än i recepten nedan men huvudregeln är torris – mer olja  för oljig – mer socker/salt – alla är vi olika och vill ha blandningen på ett annat vis för att funka med din hud.
HUR GÖR JAG?
Du blandar ingredienserna i en burk med lock och förvarar antingen i rumstemperatur eller i kylskåpet, kom ihåg att ta fram den i tid om den är i kylen annars blir det en kall upplevelse att skrubba din kropp.

RECEPT 1 – Luktar vanilj!
1 dl strösocker 
2,5 msk kokosolja 
lite vaniljpulver 
ev. 4 droppar eterisk olja 
RECEPT 2 – Enkelt med en gnutta citron!
2.5 dl socker
0.5 dl olivolja
citronsaft
RECEPT 3 – Lite mer seg med glycerin
2 dl strösocker
1 dl olja
ev 10-15 ml glycerin/glycerol
2 ml eteriska oljor
ev lite tvålfärg


RECEPT 4 – med KAFFE piggas du upp
1 matsked strösocker
3 matskedar kaffesump
2 matskedar olja
en skvätt duschkräm (för att kladda ihop det mer)Så istället för att äta en massa socker kan du skrubba den på utsidan istället – garanterat mer hälsosamt.
Du tar med dig burken in till duschen eller badet och efter ha värmt upp dig med en stunds dusch/bad så kan du börja massera in skrubben. Börja nerifrån fötterna och arbeta dig uppåt mot hjärtat. Spola av eller lägg dig i badet. Oljan stannar på huden efter att socker och döda hudceller sköljs bort i vattnet.


Om du känner dig torr efteråt så smörj in dig med mer olja eller din hudlotion.

Tänk på att inte skrubba vid varje dusch, du kan irritera huden. Kan räcka med var tredje dusch som du sträcker sig efter skrubburken!Hur länge håller den?
Sockerskrubben håller länge utan konserveringsmedel men gör en mindre sats ifall du vet att du sällan kommer att använda den. Två månader brukar vara tiden skrubben klarar utan problem beroende på hur mycket vatten du får med i burken då du öppnar den i duschen eller badet för det är vattnet som gör att bakterier kan börja gro.Min favorit är den med kaffe i, tar du kaffesump blir det bäst, om du tar rent kaffe blir lukten rätt skarp!

Ha en skön tredje advent!


—————————————————————————–
Varje dag i december är det ett pyssel, tips eller inspiration om den mysiga julen och decembers högtidligheter. Kom med och hälsa på här hos Floweret och få en dos vinter och mys.

Rekommenderade inlägg