Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/6/6/1/floweret.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Vägra vara perfekt är mitt råd till mitt 20-åriga jag - floweret.se

Nu när jag närmar mig 40 år så börjar det ta form  – allt det jag hade velat kunna säga till mig själv som 20-åring. Vad kan det vara då undrar du intresserat, jo det vore att ” Våga vägra vara perfekt”. Halledosanedå tänker du vem orkar bry sig om det säger du då  – jo men faktiskt så hade mitt liv varit en hel del enklare ifall jag hade haft vett att inse det liiite tidigare…

Det går bra att göra något nytt utan att kunna det perfekt eller inte ens alls – ack ack – så är det. Det handlar om självförtroende och självkänsla, att de båda behövs men jag har inte haft dem att stödja mig mot och då blir det så riskabelt att riskera att misslyckas. Bättre säker än osäker och då blir det sällan något nytt och utvecklande utan mer stillastående i utvecklingen.

Nu är det mer äh skit samma det går väl som det går – och det går bra…

 

vad jag skulle vilja säga till mig själv som 20åring

 

 

Skillnaden mellan självförtroende och självkänsla

Självförtroende handlar om att tro på sig själv och tycka att en själv är bra och kommer att klara av det som ligger framför en. Självförtroendet kan vara prestationsinriktat, det stärks då man har framgång och kan sjunka vid motgång. Självkänslan är att se värdet i sig själv och att inte tro illa om sig själv eller tvivla på sitt eget värde. Det är inte prestationsinriktat, vare sig du klarar av det du tänkt eller inte så har du samma värde, självkänslan är inte beroende på vad du gör utan har du god självkänsla så känner du ditt eget värde fastän du förlorar det du höll på med.

Så är det jag har uppfattat hur de skiljer sig åt begreppsmässigt.

Då är det såhär att om jag kunde ändra något vore det självkänslan i mitt tidigare jag, självförtroende har jag alltid haft men självkänslan har varit vek och svag och när självförtroendet sjönk så hade jag inget kvar att luta mig mot. Min egen värdering av mig själv var alldeles för låg. Om jag nu har en blygsam värdering av mitt eget värde så hade jag nästan icke existerande sådan vid 20 års ålder.

Då är det inte så konstigt att jag inte vågat testa allt jag velat eller att jag har dragit mig för att pröva och framstå som värsta fjanten.

 

Tre fina förebilder

Tre förebilder som jag tycker har klarat av att få både självförtroende och självinsikt är Sandra Dahlberg, Birgitta Ohlsson och Petra Mede. Sandra ger inte upp hon är en fajter och vågar bjuda på sig själv och lär sig av sina misstag ständigt. Hon har nått flera av sina mål och strävar ständigt efter nya, hon är min idol på många sätt. Birgitta Ohlsson är liberalen mot strömmen i sitt parti hela tiden och står upp för det hon tror på även ifall alla hennes partikompisar säger tvärtom och ser värdet i att hon ska driva sina åsikter och låter sig inte dränkas i partipiskan. Petra Mede må vara bitsk och härligt elak mot andra men trots sina hårda krav på sig själv ser hon sig klara allt möjligt och söker ständigt efter nya mål och meningar, hon räds inte utmaningar och både stenhårt tror på att hon klarar det och att ifall det går åt skogen så WHAT!

 

Varje försök är ett lyckande

Så fastän jag är byns enda arbetslösa person, inte är eftertraktad på arbetsmarknaden i stort och inte direkt har någon yrkesidentitet att hänga upp min självbild på (som är så otroligt viktigt i Sverige – för ålder, yrke och bostad är de ständiga frågorna till nya) så har jag hittat ett nytt sätt att värdera mig själv på. Allt jag gör är bra, varenda liten sak – även om den inte är perfekt. Lagar jag mat är den ok inte stjärnkockfantastisk utan krovmojkej, sköter jag mitt företag som det ska så är det ok och jobbar jag i skolan gör jag mitt allra bästa och det kan faktiskt inte bli bättre – om nu inte någon annan gör det men just då är jag bäst för jag är den som gör det ;)

Min insikt är att även fastän jag inte är värdefull utifrån många kriterier så är jag det ändå, alla rutorna behöver inte vara ikryssade för att jag ska ha ett egenvärde. Det är jag rädd att vi är många som missar, att vi är bra fastän vi inte tycker det. Så varje gång jag åker till slalombacken ser jag det som ett lyckande (till skillnad mot ett misslyckande) för det var ännu en sak jag ansåg mig för dålig på för att hålla på med. Numera är det glädje varje gång jag kommer ner hel och hållen och ser det som värsta grejen att jag klarar det :)

 


 

Så ut och upplev alla dina lyckanden och skit i dina misslyckanden – eller skit i att värdera ditt värde utifrån dem i alla fall…


Länktips för bättre självkänsla eller självförtroende

Aftonbladet har listat Mia Törnbloms 10 steg till bättre självkänsla HÄR

”Företagande” vill höja ditt självförtroende med 14 kraftfulla steg HÄR

Tips och förklaringar om begreppen och även förslag om hur du kan hjälpa andra hittar du HÄR

 

Rekommenderade inlägg