Kära alla hjärtans dag – firar du och hur firar du?
Är det något att fira eller är det bara ett kommersiellt jippo?
Smaken är som baken men hur har denna tradition egentligen kommit till?
alla hjärtans dag floweret.se

Bra eller dåligt med alla hjärtans dag?

I gymnasiet minns jag att det var lite hysteriskt över rosutdelningen som arrangerades av ex elevråd eller dylikt. En del köpte rosor och skickade till sig själva för att inte sitta utan en ros denna dag i skolbänken. Det blir en konstig press på att visa upp att man visst duger genom att få en ros. Ibland undrar jag ifall det skickas presenter för att man verkligen vill det eller bara för att slippa få skit för att inte göra det…
Bra för vår handel är det i alla fall för blommor, godis och middagar beställs och får igång kommersen. det är ju bra för dem och kul för de som får presenter :)
I Sverige tror jag det är lite mer lugnt än i de anglosaxiska länderna som pumpar ut filmer och tv-program över hur hysteriskt gärna de vill ha uppvaktning och hur illa och hur det andra hatar denna dag, tror jag minst sett tre filmer med detta tema, något uttjatat.
MEN det är aldrig fel att visa uppskattning till de som vi gillar och tycker väldigt mycket om – det är faktiskt det allra viktigaste vi kan göra i vårt liv. Sprida kärlek och omtanke är alltid rätt. Det behövs dock inte vara din partner som bäst kan behöva en middag denna dag utan det kan finnas andra som är i större behov ex. kvinnojourerna kan behöva stöd, de tiggare vi har i vårt samhälle eller många andra som inte tänker på att köpa gelehjärtan denna dag utan mer kämpar för sin överlevnad.
Så för att verkligen göra skillnad ge till de som är i behov och minns att ge uppskattning till dina nära och kära varje dag och inte bara den 14 februari…

Kommersiella alla hjärtans dag

Pingst har av tradition varit Sveriges kärleksfulla helg men handeln hade lust att få sälja lite mer rosor och tingeltangel och lanserade den amerikanska traditionen på 1960-talet att fira alla hjärtans dag med presenter och myspys. Varuhuset NK började i Sverige med att lansera alla hjärtans dag 1956 men vi svenskar behövde lite tid på oss att komma igång och det var väl kring 1990 som det blev vanligt med detta.
Svensk handel gjorde en enkät 2012 och där svarade 56% att de firade alla hjärtans dag. I samma enkät sades en middag vara favoriten av present som vi ville ha av vår hjärtanskära person och presenter som kläder och hjärtformade gelehjärtan var vad vi minst av allt ville ha.

Historiska alla hjärtans dag

Det är lite oklart hur myten har kommit till och varför just Valentin har fått bli en kärlekssymbol i modern tid. Många olika martyrer och helgon har namnet Valentin och en av dem ska sedan medeltiden ha fått historien om att han givit synen tillbaka åt en fångvaktares dotter. Romantik kopplades till valentin via fåglarnas och djurens letande efter partner under våren (söderut för tja vår kallar jag inte denna midvinter) och datumet för valentin passade bra för att platsa som högtid. Under 1400-talets England blev valentindagen en dag för fest för ungdomar som ville hitta en kärlek. Då började man skriva små dikter på kort och ge sin utvalda och det blev under 1800-talet till färdigtryckta kort som såldes och skickades.
Det är alltid rätt att vara snäll!
Vilken dag det än är så gör var det idag med :)
Källa:

Rekommenderade inlägg