Smaskens. Äntligen är det dags att fylla gottebordet. Det ska givet finnas frukt och nötter men en och annan sötsak kan väl få hänga med i år!?

Min godislista:

Chokladtryffel med lingon

Marsipanfigurer


Mozartkulor

Japp – då kör vi :)





Chokladtryfflar med lingonsmak

Ingredienser
1/2 dl tinade frysta  lingon
250 g mörk choklad
2 msk  Smör
1 msk  crème fraiche
1 dl siktat florsocker
till garnering:
1 dl kakao
2 tsk malen kanel
GÖR SÅHÄR:
Mosa lingonen med en gaffel. Bryt chokladen i bitar.
Lägg choklad och smör i en skål och smält över en liten kastrull med kokande vatten. Blanda i crème fraiche, lingon och florsocker. Rör ihop allt väl och ställ in i kylen ca 30 minuter eller tills smeten tjocknat lite.
Klicka smeten till små runda bollar. Blanda kakao och kanel och sikta över chokladtryfflarna. Förvara tryffeln svalt.

Marsipan, Portioner:750 g

Ingredienser

25g smör eller margarin
1dl vatten
1dl vetemjöl
500g mandelmassa
4dl florsocker
ev några droppar bittermandelshushållsarom
röd, grön och gul hushållsfärg
strössel
blockchoklad
GÖR SÅHÄR:
Koka upp matfett och vatten i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa tills smeten släpper kastrullens kanter. Låt smeten kallna.
Riv mandelmassan på rivjärn eller matberedarens rivskiva. Blanda den kalla smeten med mandelmassa och florsocker till en smidig marsipan.
Smaksätt eventuellt med några droppar bittermandelarom. Färga marsipanen röd, grön och gul eller låt den vara ofärgad.
Forma marsipanen till figurer, som eventuellt doppas i smält blockchoklad, strössel etc.


Mozartkulor, 25 st

Ingredienser:
250 g nougat
400 g mandelmassa
2 msk konjak eller konc JO äpple
300 g mörk choklad

GÖR SÅHÄR:
Skär nougaten i 25 lika stora bitar och rulla dem sedan till kulor. Riv mandelmassan och blanda med konjak eller juice. Dela massan i 25 bitar och platta ut dem till runda tunna plattor. Lägg nougatkulor på plattorna och rulla dem till jämna bollar. Mjöla ev händerna lite. Smält chokladen i mikro aller över vattenbad och doppa bollarna i chokladen. Lägg dem på ett bakplåtspapper. Låt stelna i rumstemperatur. Lägg dem ev i småbrödsformar


NYTTIGARE GODIS
och som extra tips så har bloggen Husmor anna nyttigare godis du kan göra !

—————————————————————————–
Varje dag i december är det ett pyssel, tips eller inspiration om den mysiga julen och decembers högtidligheter. Kom med och hälsa på här hos Floweret och få en dos vinter och mys.

Rekommenderade inlägg