God jul och nu önskar jag er en fridfull julafton!

och nej det är inte sista året med Kalle Anka på julafton ;) 


KULTUR
det är dags för lite kulturell information:

”Julaftonen är i den nordiska traditionen julens höjdpunkt. Nedräkningen till julafton pågår under hela december. Ibland kan man höra uttrycket ”dan före dopparedan”, med syftning på att man på julaftonen doppade i grytan. Under 1900-talet spreds bruket i Sverige att hänga upp en strumpa med en liten julgåva på morgonen, främst till barnen. Detta speglar helt en anglosaxisk gåvotradition. För många familjer i tv-åldern intas jullunchen före ”Kalle Ankas jul”, som sänts sedan 1960. Sedan kommer tomten med julklapparna.
I bondesamhället var julaftonskvällen för de flesta årets högtidligaste stund. Efter många dagars hårt arbete hade gårdsfolket nu utfört de sista sysslorna inför helgfirandet. Julveden var huggen och inburen och ute på gårdsplanen var fåglarnas julkärve på plats. Redskapen var intagna och inne i fähuset var det snyggt och prydligt. Julbordet dukades och extra fin halm lades på golvet, på sina håll kallad julglädjen.”
Text från: http://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/julafton

HUMOR

och nu till dig som håller på att explodera av överdrivet julfrosseri – så kolla in dessa länkar som du kanske kan relatera till ;) 

Rekommenderade inlägg