Hej vardag – hej skolstart!
Nästnästa måndag (den 25:e) är det skolstart i Saxnäs. Då ska alla kliva på skolbussen eller promenera till skolan med en ny termin framför dig. Det är härligt med nystart och för många blir det extra spännande för en ny årskurs kan betyda nytt stadium, ny klass eller ny skola. För Saxnäs skola händer det massor, dels så är skolan ombyggd och det brann dessutom i skolköket efter skolavslutningen och dels ska förskolan flytta in i lokalerna med.
Första veckan går flera klasser ut på fjällvandring också så det blir en kickstart för ordning och reda för en hel del föräldrar och elever som ska fixa massor innan allt startar igång.
För föräldrar är tiden innan skolstart är som jag just skrev lite stressig för det är mycket som ska ordnas inför en ny termin. Jag har surfat runt och sett hur amerikaner gör klistermärken till barnen lunchlådor med orden you are a sweet cookie och skickar med kakor (!) till lunchen – hm – i alla fall så har jag sparat några tips som jag fann intressant och länkat till dem i texten.
Här har jag punktat upp lite tips och trix i en slags kontrollista som kanske kan hjälpa till att få skolstarten att bli smidig och lättare att förbereda.
S K O L S T A R T K O N T R O L L E N
1. Kläder.
De växer de små filurerna, kolla om regnkläder och varmare tröjor är ok efter sommaren för ett som är säkert: det lär bli mer regn och kyla framöver…
Gå igenom alla kläder och lägg i högar det som går att ärva till andra syskon eller att ge bort till andra i lämplig storlek. Ju förr desto bättre för det är kalas att få en kasse kläder av andra som blir perfekt att ha som extra kläder på skola eller förskola som du inte räknat med. Att ärva kläder är bra för miljön och plånboken.
Lämna kläder till andrahandsbutiker ifall du inte har någon i bekantskapskretsen som kan ärva eller lägg ut till försäljning på nätet, du kan få in lite pengar som kan gå till att köpa större storlekar till dina barn…
Fler tips på engelska hittar du här: I am a organizing junkie
2. Skor.
Höstskor och gympaskor, stövlar är ju bra också. Samma sak som med kläder, gå igenom och sortera bort allt smått och släng eller laga det som är trasigt.
Skor kan behöva en omgång av antiregnspray och smörjas in – beroende på vilken typ av sko det är. Lite omtanke ger skorna längre liv…
3. Gymnastikpåse & väska.
Går förra årets att använda eller ska det göras en ny, antingen köpa eller sy.
4. Pennor och sånt.
En smart grej är att ta en stor organiserare med flera fickor som går att hänga på en dörr och fylla med saker de har nytta av när de ska göra läxorna. En variant hittar du här hos A bowl full of lemons
En annan väg är att ha en rullvagn eller en bricka (eller en låda som du hittar här: The benson street. ) fylld med det ni behöver som kan följa med dit där läxan ska göras.
Om pennor, sudd, lim med mera finns på plats kan de inte glida iväg för att leta efter en pennvässare och inte komma tillbaka utan läxan kan göras på studs!
5. Läxor.
Har er skola läxor kan det vara bra att ha koll på när läxorna kommer och när de ska in. Gör en anslagstavla där datum skrivs upp så både barnen och de vuxna kan hjälpas åt att få sakerna gjorda i tid.
Hitta en tid som passar till att göra läxorna på. Är det direkt efter skolan eller ska det vara fika först eller ska de göra läxan efter middag? Vi är alla olika och se hur ditt barn orkar läxan bäst, kanske är syskonen olika med och låt dem få göra läxan då de är på topp inte när du har bäst tid.
6. Hitta rutinerna.
Jag vet att jag borde göra det – träna barnen på läggdags och vettiga rutiner för kvällsfika så att övergången till morgonpigga går smidigt… från att ha varit lite hit och dit under sommaren. GÖR DET NU – så är det hårda jobbet gjort när väl terminen startar.
Det är bra att ställa larmen tidigare så vi blir tröttare på kvällen och sluta hetsa upp oss just innan läggdags med glada tjoande lekar… enkelt att säga men ack så svårt att genomföra… Så tack och lov är vi morgonpigga av naturen och har en fördel där.
Ju rörigare liv desto viktigare med rutiner.
Skriv ut kort med rutiner så kan alla åldrar hålla koll på vad som ska göras på morgonen:
I can teach my child smart!
7. Present till lärarna.
Kanske inte din prio nummer ett men en liten gåva vid skolstart känns lite roligare än vid skolavslutningen för det ska ju egentligen firas att barnen kan få gå i skolan – vi har fri skola och en vardag utan krig så fira bör vi. Då kan det vara kul att ge en liten uppskattning till lärarna som ska lära våra barn hela terminen och muntra upp dem inför denna spännande uppgift och visa att vi gillar att de är där.
8. Låt barnen vara med.
Låt dem ta ansvar efter ålder och låt dem skriva en lista eller rita en över vad de behöver och kryssa över då de fixat det. Kvällen innan kan de faktiskt ta fram de kläder de vill ha på sig så att det inte behöver bli en anledning till kalabalik och bråk denna spännande första dag. Det kanske tar lite längre tid men om de får grepp om vad de behöver så sparar det tid längre fram då de faktiskt fattar vad som krävs för att hålla ordning på alla saker.
9. Var ödmjuk .
Lärarna har utbildning för att utbilda och lita på dem. Du ska också lita på ditt barn, lyssna och fråga hur deras dag har varit så du kan uppfatta när sker börjar gå snett. Var ödmjuk och lita på att andra också kan saker – det kanske inte riktigt är som då du gick i skolan själv, saker och ting förändras. Var ödmjuk och uppmärksam och kriga för ditt barn när det behövs. Dock är det nog viktigast att vara ödmjuk inför det faktum att allt förändras och inget är statiskt…
10. Var positiv.
Låt dina barn känna att det är något positivt att börja skolan igen. Skippa fraser som ”Oj vad tiden gått fort nu ska vi upp tidigt igen” eller ”ja hur känns det nu att vara fast i skolan hela dagarna…” utan välj mer ”Vad kul att träffa klassen” eller ”nu ska du får lära dig massor av nytt igen vad kul”…
Gör en fest av första skoldagen, ha det lattjo efter skolan och fira denna dag som om det vore skolavslutning :)