Ett nytt liv efter gastric by pass

Vi har sedan i maj 2014 varit en familj med nya vanor för att pappan och mannen i huset har genomgått en gastric bypass operation vilket förändrade massor för oss. Här skriver jag utifrån hur det har varit att som anhörig att vara med om denna omställning och hur vi har gjort för att det ska gå så smidigt som möjligt. Det gäller att både anhöriga och den som opereras är lyhörda och ödmjuka mot varandra inför det nya som alla ställs inför. Vi har en bra erfarenhet och allt har gått bra men här ska vi dela med oss av hur det sett ut från utsidan.

Ta reda på fakta och ignorera rykten

Det var tur att vi inte upptäckte facebookgrupperna med all information om hur det var efter en operation för det är ju så att går det fel så klagar man medan om det går bra så hinner man inte skryta lika ofta för man gör så mycket annat att man inte hinner – så är det med klagomål generellt och det stämmer nog i detta fall med…

Vi är alla olika och det som en tycker är elände typ inte kunna äta ostbågar är en bagatell för andra och då färgar det av sig på hur det framställs i sociala medier – det är så fasansfullt synd om den som mår dåligt att alla stora ord lätt plockas fram. Att då läsa inlägg efter inlägg om allt som KAN gå fel blir ju ett negativt mantra till slut, en drog, vill veta mer om allt som är hemskt och sedan är man skräckslagen inför operationen.

Det slapp vi. Tack och lov.
SKIT I SOCIAL MEDIA! typ som denna blogg ;)

Jämför med hur det var för mig med förlossning, hade jag läst alla historier som finns på nätet jag hittade skulle jag vägrat föda. Det är nämligen rätt många som råkar illa ut och rätt många som tycker synd om sig själv i överdrivna ordalag så det blir en stor massa av ångest på nätet. ALLA operationer och förlossningar är olika tack vara att vi ALLA är olika som individer.

Lita på fakta och sjukvården

Så – sök fakta. Läs det läkare och sjukvårdspersonalen ger dig, fråga dem och var realistisk och nogran och lyssna vad de ber dig göra inför operationen. Tänk logiskt. Är det hälsosamt att röka? Är det hälsosamt att dricka alkohol? Är det hälsosamt att svälta sig? Nej, nej och nej. Gör det som är hälsosamt och du kan gå ut som en vinnare i operationslotteriet.

Det är faktiskt en rutinoperation numera, de som är kirurger gör detta hela tiden och det är ingen experimentell vårdtest längre. Det är beprövat och repeterat och kontrollerat MASSOR!
Var trygg i att de som opererar vet vad de gör. Lyssna och gör som de säger för de har varit med om det innan – har du det?

Har du varit med om det tidigare  så vet du varför du gör om operationen, antingen gjorde de fel och de vet om det eller så gjorde du fel och vet om det. Gör om – gör rätt.

Förberedelse är viktigt

Alltså, Rom byggdes inte på en dag och din rondör har inte byggt på så kort tid heller. Det är ett viktigt beslut att göra operationen och du måste vilja det HELHJÄRTAT och gå ALL IN!  Inte fega. Enkelt för mig att säga som sitter här med intakt magsäck och orera över hur du ska bete dig – nä – men jag säger bara det jag som anhörig ser och tänker – jag dömer inte dig om du gör annorlunda – det är ditt liv. Dock blev vårt liv så mycket bättre eftersom vi förberedde oss allihopa inför denna nya livsstil.

Berätta för barnen, vänner och släkt
Det allra viktigaste var att berätta för våra barn att nu ska det hända grejer. Inte skönmåla men inte heller skräckpropaganda. Berätta att nu kommer XX att behöva stöd och hjälp och kommer att må lite konstigt ett tag, vara lättretad och lite svår att förstå ett tag innan magen är hel igen. Vi försökte ha fredagsmys eller lördagsgodis lite i skymundan då pappa inte var hemma eller varna vad som var på gång men det är svårt att hindra barn från att visa upp sin godispåse eller önska att ha en förälder i soffan vid filmstunden. Det krävs mod att sitta där som gastric bypass mitt i frosseriet men även lika viktigt att säga ifrån – NU FÅR NI TA BORT SNASKET!

Då gäller det som anhörig att hajja att det är så – inget snack bort med skiten. Det går över. Det är en kort tid. Minns det.

Samma gäller vänner och släkt som är med då det är matdags, hymla inte – säg att du gärna ser mindre hysteriska matfester eller att du ber att få bli respekterad då du tackar nej till mat eller att överhuvudtaget komma till en fest i början av din tid som opererad. Pallar de inte med det ja då är det deras problem inte ert, faktiskt. Hänsyn är inte något som är reserverat bara några få utan det borde finnas till alla som behöver det. Be om hänsyn och hjälp, då brukar det funka. Kräver du lydnad och omständiga regler då lär du få sitta allena och fundera vad som hände.

Minska portionerna och ät dina måltidstider
Efter operationen kan du bara äta eller dricka, inte båda samtidigt. Träna på det. Ska du äta saker du vet gör dig törstig, grunda med dryck flera timmar innan vilket faktiskt inte är fel generellt. Skaffa en vattenflaska det underlättar för din vätskebalans och även balansen i humör vilket gör din omgivning mycket glad. jag har nästan aldrig druckit då jag äter så jag kan lätt göra samma sak som sambon och lockar inte honom till att vilja dricka under måltiden. Kom ihåg att drick sedan bara!!!

Anhöriga kan hänga med, jag gör det ibland. Jag försöker äta samtidigt, äta mellanmål tillsammans och inte onödigt moffa i mig. Jag har fått stå ut med gliringar om hur jag vräker i mig men det är smällar jag kan ta :) Faktiskt är det rätt bra att hänga på i rutiner och mat för helt simsalabim så går jag också ner lite i vikt av bara farten, det är ju bara att se till att äta BRA mat då man äter mindre.

Ställ in mobilen på måltiderna så du får in rutinen. Funkade toppen på sambon. Pling frukost, pling mellanmål, pling lunch, pling, mellanmål, pling middag, pling kvällsfika. Klart. Häng på och få ett jämt blodsocker du med kära anhörig – kalasbra.

Efter operationen

Låt det ta sin tid. Du är mörbultad till kropp och själ och låt dina anhöriga ta lite skit de tål det. Du som anhörig stå ut det är ändå något som du klarar av och det är en kort tid i stora perspektivet med tanke på att du får din vän/partner/släkting att hålla i fler år och den kommer att må bättre. 
Vi är som sagt olika allihopa. NU kan du läsa sociala medier. NU kan du grotta ner dig i hur andra mår. Se att det finns andra som har samma känsla och som har det värre eller bättre. Hur gör de som har det bättre – kan ni göra det i familjen? Hur gör de som mår skit – gör inte så dårå.
Gör det skitont – hjälp den opererade att kontakta sjukvården. Låt den inte lida i tysthet utan det kan ju faktiskt vara något enkelt som en skalpell kvar i magen (nejdå men typ) eller att byta bort något livsmedel.

Ge utrymme för klagomål. Det gör ont, det känns konstigt det är annorlunda såklart – låt din vän tala om det som behövs. Märker du att det är gnäll för gnällandets skull säg till, det kan bli en ond spiral men låt den klaga i några veckor sedan får det vara bra ;)

Vad kan du göra som underlättar? Fråga och se hur den mår om du byter rutiner eller om du låter bli att lägga dig i. Var som en skugga, var där men tjata inte eller påpeka fel. Hör efter vad som personen vill ha hjälp med innan du startar igång ett jätteprojekt…

Ha nya mål

Efter ett tag går viktnedgången ner och kan stanna av. se till att ha fler mål att fokusera på ex. kunna springa en mil eller cykla eller bygga något eller vad som helst som inte direkt har med vikt att göra. Fokusera på andra bra mål ni vill nå ihop och försök bry er om allt annat än vågen.
Se hur rutinerna kan ändras. Äter ni fel mat som ger fel sorts näring så vikten påverkas negativt? Söta drycker innehåller mer skit än vad man kan tro och kan ge stopp i viktförändringen.

Leta efter ny god mat

Leta efter bra mellanmål som är enkla att ta med. Leta recept och leta produkter på nätet. Undvik konstiga produkter som ser fel ut, ofta är en frukt bättre än ett proteinpulverjox. Lita på ert omdömme och våga experimentera.
——-
Ja det finns massor att säga i frågan, återkommer då vi har nya saker att dela med oss av men allra viktigast är att lyssna på kroppen, lyssna på varandra och ha respekt för andras känslor och åsikter så går det nog perfekt! 
Lycka till! 

ps lycka till alla som idag kör cykelvasan på 90 km! ds

Rekommenderade inlägg