Har du en bit blomkål har du en middag!  Det är fakta. Faktiskt.

Blomkål är billigt, går att få tag på året om i schysst form och har mycket kostfiber som håller dig mätt länge. Supderdupersnabb att tillaga, kräver bara 5 minuter på spisen för kokning eller stekning.  Dessutom har den massor av c-vitamin i sig, fettsnål och liksom vitlök har den allicin i sig som sägs dämpa inflammationer.

Tala om supermat. En sak till. Den smakar smaskens. Gott, gotti gott gott!

Jag har trott att blomkålen är bortglömd men med häpnad ser jag att den åker uppåt på trendlistan, så bra – nu kan fler få njuta av den schyssta vita grönsaken…

Vill du minska dina matkostnader med 30% så har jag ett tips HÄR om hur du kan göra det förutom att köpa mycket av den billiga blomkålen…

 

Stekt blomkål – snabbt & smaskigt

Skölj och dela blomkålen och skiva den i rätt tunna skivor. Värm upp smör i en stekpanna och lägg i blomklen. Stek på medelhög värme tills den fått lite färg och börjar mjukna lite. Riv massor av parmesan över blomkålen i stekpannan och värm den så osten smälter. Lägg upp direkt på tallrik eller serveringsfat.

Passar fint som tillbehör till grillat eller stekt kött/fisk eller som en del av huvudrätten om du har en vegetariskt mål, komplettera med bulgur, ris eller vad du nu går igång på.

 

Älskad sallad med vitlök och dill

Den här salladen serveras på Saxnäs skola och är en del av basutbudet i salladsbuffén där. Den introducerade kocken Eva som numera driver Klimpfjälls Handlarn när hon var kock på hotellet i Klimpfjäll och den har spridit sig genom Kultsjödalen där flera hemmakockar och professionella kockar gör den då och då. Dottern kom hem och tjajtade om skolans blomkålssallad så jag fick be om receptet och här kommer den:

1 kg blomkål i buketter

1/2 dl vinäger

1 dl rapsolja

3 st pressade vitlöksklyftor

1 dl hackad dill

salt och peppar

Blanda allt utom blomkålen i en skål. Lägg i de små blomkålsbuketterna och rör om. Servera. Salladen blir bara godare med tiden, dagen efter är vitlökssmaken perfekt så det gör inget om det råkar bli lite över från middagen, gott nästa dag med…

 

 

Blomkålssoppa

500 gr blomkål

2 morötter

1 potatis

1 palsternacka

1 liten purjo

10 dl grönsaksbuljong

1 dl grädde

salt och peppar och ramslökspulver

1 dl hackad persilja

Dela blomkålen i små bitar. Skala rotfrukterna och skär dem och purjon i små bitar också. Koka upp buljongen och lägg i rotfrukterna så de får koka tills de är typ mjuka. Sist lägger du i blomkålen och prujon som behöver kort tid att bli mjuka högst 5 minuter får de koka. Mixa alltihopa med en stavmixer så det blir en slät soppa av alltihopa. Häll i grädde, peppra och salta å lägg på ramslöken och persiljan. Eller välj antingen persilja eller ramslök, de kan ta ut varandra men jag gillar dem ihop…  SERVERA!

 

Foto av/Photo by: Alexandr Podvalny on Unsplash

Rekommenderade inlägg