Ser att många söker sig till inlägget om att planera veckans måltider och den utskrivbara PDF:en för det –  så här kommer ett till sådant planeringsunderlag för dig att använda. Det kan dock vara lite trixigt att få tag i dessa gratis utskrivbara papper. De kan vara gömda bakom en massa omvägar som kräver att du ska klicka på flera knappar och gå med i alla möjliga nyhetsbrev (jajaa jag är själv inte bättre än så ibland…) Nu har jag letat reda på ett som inte kräver någon motprestation och länkat till dit du får tag i det. Påminner även om min egen fil du kan ladda ner och skriva ut.

Det behövs egentligen bara 30-40 minuters matlagande för att få till riktigt okej mat en vardag. Om du har ingredienserna hemma redan och vet vad som ska lagas så strular det inte till sig och knycker tid från dig. Då har du massor av tid att slösurfa på sociala medier istället…

Min egen veckoplanering för måltider hittar du HÄR 

Den gjorde jag då jag snabbt behövde ha en plan för varje vecka, skrev med blyerts och suddade varje söndag i rutorna. Funkade ganska bra men det gäller att ha diciplin och genomföra allt man planerar – annars är det ju ingen mening.

Den ser ut såhär:

pdf meny att skriva ut

Månads- & veckoplanering från PRINTABLE CRUSH

Min favorit av alla på engelska är den från Erin på printablecrush för den har både en färgglad stil och är ”ren” inte en massa onödigt bjäffs som tjorvar till det. Nackdelen är hennes osannolikt jobbiga webbsida där det är massor av trams mellan innan jag hittar länken för att ladda hem pdf:en. Nåväl. Den länken har jag lagt till under bilden så du ska slippa leta efter den som jag gjorde.

Ladda hem dessa båda veckoplan och månadplan här:  PRINTABLECRUSH.COM

Visst ser den fin ut! De flesta andra jag gillade krävde att du blir prenumerant på ett nyhetsbrev eller liknande så jag tog inte med dem. Det finnas massor av dem ute på nätet att hitta ifall du vill ha en annan, verkar finnas ett stort behov av att få måltiderna att fungera – nähä!

 

Stilren veckomeny – måste bli medlem

Har hittat en ny fin veckomeny hos Hanna Nilsson design som du får ifall du blir prenumerant på hennes nyhetsbrev. Hon lovar att bara skicka brev när det är nya gratis utskrifter att hämta på sidan så det är nog ett säkert ställe att lämna ut din e-post. Annars får du väl avsluta prenumerationen ifall du blir less. Såhär ser den ut:

Den ser mycket lovande ut – enkelt att skriva ut med bara en färg och en avrivbar köplista på kanten. Finns i A5 och planerarstorlek.

PLANERA MAT

 

Här är några fler tips på sätt att förenkla matlagandet i vardagen:

Gör en rullande månadsplan

Det går att göra en rullande plan med samma mat – fyra veckor av olika mat och sedan startar den igen – i vårt hushåll skulle det till och med bli mer variation då…

Ha bestämda matdagar

Det kan underlätta ifall ni bestämmer att måndag är korv, tisdag är fisk, onsdag är pasta och torsdag är det soppa eller vad ni nu gillar att äta. Då minskas alternativen att välja mellan och det kan gå snabbare att ordna veckans mat.

Laga lite för mycket

Laga en portion eller fler för mycket och ät inte upp dem (hm) utan lägg i matlåda till nästa dag eller frys in till stressade dagar.

 

Till slut är det inte maten i sig som gör hela måltiden, det är sällskapet eller att det är en lugn stund ifred som ger det sista lilla som behövs. Låt måltiden ta lite av din tid. Det får du snabbt igen på många vis. Jag tror att det blir en fyraveckorsmeny till hösten – det låter som en intressant grej att testa. Har du testat det?

 


Måltidsfoto: Photo by Toa Heftiba on Unsplash & Photo by Ali Inay on Unsplash

Jag har inte fått någon ersättning av de webbsidor jag tipsar om i inlägget, gör det endast för att jag tycker de verkar bra.

Rekommenderade inlägg