I och med förberedelserna inför en fjällvandring med Saxnäs skolas högstadium så fick jag reda på vad en flapjack är – jo en energikaka som funkar fint till både träning, vandring och fikarasten. Den är kompakt och bra att ta med då den inte går så lätt sönder men någon direkt hälsokost är det inte – ja det är ju såklart beroende på vad du har i den förstås.

Du kan variera din energikaka med vad du gillar bäst – gillar du kokos så har du med det annars tar du det du gillar mer – smidigt!

bakaflapjacks

 

Så under en lektion i hemkunskap fick de göra flapjacks men eleverna var inte så imponerade av resultatet av receptet nedan men i lärarrummet gjorde dessa succé… och receptet som vi använde kommer från tvprogrammet Gokväll på SVT:


 

Baka flapjacks

Antal portioner: 20

INGREDIENSER

150 g smör
½ dl ljus sirap
1 dl strösocker
5 dl havregryn
½ tsk salt
1 dl torkad frukt, nötter eller pumpakärnor
½ tsk ingefära, torkad
½ tsk kanel

SÅ HÄR GÖR DU:
Sätt ugnen på 175 c. Lägg smör, sirap och socker i en kastrull, rör tills smöret smält
och blanda ner resterande ingredienser. Häll blandningen i en bakpappersklädd
ugnsform, 20×30 cm. Grädda 15-­20 minuter till vacker, gyllene färg. Låt svalna i
formen och skär i bitar. Går bra att frysa.
Tips: garnera med smält choklad och hackade jordnötter eller rostad kokos.


bakaflapjackstoppademedchoklad

Utveckla receptet

Susanne Jonsson som är den glada kocken i programmet utvecklar det här med flap jacks lite mer i sin blogg  och även här också.

Nu kan du göra om detta recept till att innehålla vad du vill egentligen.  Grejen är ju att göra ett klister som håller ihop de torra bitarna och här är klistret en knäck/kolasmet som du blandar med havregrynen och valda nötter, mandel eller frukt. Ingefärapulvret gjorde hela kakan tycker jag men så är jag ju en ingefäroman också. Fick lite julstämning av den med :)

Vill du av någon anledning minska din sockerkonsumtion kan du ERSÄTTA SOCKER MED:

Banan

Så gör du: Bananer är rika på fruktsocker. Bananmos kan därför, med fördel, ersätta omkring en fjärdedel av sockret i dina kakor. Om du helt vill undvika socker, kan du ersätta det med 1 tesked stevia för att ge en söt smak och använda banan för att fylla ut. Det vinner du: Du får en massa B-vitaminer och även lite A- och C-vitamin. Utöver det får du även mineraler som folat, kalk, zink och jod. FAST hur kolasåsen blir i detta recept vet jag inte riktigt om du blandar in banan men den är ju kladdig den med så som klister funkar den nog kalasbra.

 

 

Rekommenderade inlägg