Jag har varit lite skraj för att sticka strumpor för att jag tyckte det har verkat vara svårt att göra. Till slut tog jag mod till mig och satte igång. Det var inte så farligt faktiskt och nu ska jag berätta hur jag gick tillväga.

Grejen är att jag har svårt att sticka efter stickbeskrivningar så jag fick testa lite och fråga efterhand som jag stickade…

 

stickastrumpor

Steg ett är att veta hur många maskor som behövs läggas upp för att få tillräckligt många. Gärna ta ett jämt antal då du ska dela upp dem på fyra stickor sedan.

Jag valde 46 maskor på 3,5 mm strumpstickor i trä.


Mamma skrattade åt mig då jag hade strumpstickor av metall och sa att HAHA dina maskor kommer att låta stickan glida iväg. Jahapp sa jag och testade i alla fall och det visade sig att mina metallstrumpstickor gled lätt ur maskorna och hamnade glatt klirrande på golvet. Attans –  mamma hade rätt. Typiskt. Fick trästrumpstickor av mamma och sedan gick det mycket bättre för de stannar kvar och jag kan sticka…


Garnet jag använder är tvåtrådigt ullgarn.

Lägg upp maskor

Jag lägger alltså upp 46 maskor på två  dubbelagda strumpstickor så att öglorna/maskorna är dubbelt så stora som en strumpsticka. Lägger du upp på en enkel strumpsticka så blir öglan väldigt snäv och svår att sticka med.

Stickar ett varv medan jag lägger lika antal maskor på fyra stickor. Sedan stickar jag ihop änden så att stickningen blir rund, att ändarna inte är ändor längre utan en del av runtruntstickningen.

Sticka resår

Därefter startar jag resårstickningen vilket för mig betyder två maskor räta och två maskor aviga. Upprepa till maskorna tar slut och fortsätt sedan likadant. Allt räta på räta och aviga på aviga så får du en resårstickning.

Det gjorde jag till jag var nöjd med längden på resåren, dvs hur högt upp jag vill resåren ska nå på ankeln/benet. Kanske blev c.a 10 cm lång resår.

 

[bctt tweet=”Använd trästickor då du stickar strumpor annars rymmer stickorna sin kos… #tipsfrånmamma”]

 

Sticka själva foten

Sedan är det bara att sticka räta maskor runt runt runt tills du känner det är dags för en häl. Då tar du en avvikande färg på garnet och stickar in det i hälften av dina maskor, för blev det 23 maskor i avvikande färg. Sedan stickade jag vidare med den färg jag ville ha.

Stickade mina första sockor randiga, två varv en färg och sedan byta.

När jag hunnit fram till där tårna är började jag avmaska en i varje sida av strumpan, dvs hälmarkeringen ska vara helt och hållet på en sida då du sätter ihop två maskor i en för du vill ju att tårna ska ha chans att peka framåt åt rätt håll mot vad din häl gör…inne i strumpan. Då smalnar sockan av lite för varje varv och de allt kortare tårna får plats och strumpan får en fin form.

Så fortsatte jag tills jag hade bara två maskor kvar som jag drog igenom varandra och vips hade jag ingen kvar och strumpan var klar.

Nej det var den inte däremot var det dags för hälen.

Hälen stickas

Då lossade jag försiktigt den avvikande garnbiten och fångade upp maskorna med strumpstickorna. Fördelade maskorna på fyra stickor och stickade två varv räta maskor. Sedan började jag avmaska en i varje ände, den sida som är på kanten av hälen så den sakta smalnar av precis som vid tån.

Till slut är maskorna slut även här och hälen är klar.

Vänd ut och in på sockan och fäst och klipp av alla garnsnuttar. Så är din socka klar. Nu ska du göra en till för du har ju två fötter oftast att ha strumpa på.

minastrumporbah

Rekommenderade inlägg