På tisdag är det deadline för adventskalendern till barnen, maken, kompisen, mamma eller vem du nu tycker vore värd en liten gåva varje dag under december fram till julafton.

Ifall du ska ha en överraskning varje advent så har du det körigt för första advent är ju idag…meeeen du kan ju förhandla dig en dags efterskott kanske…

Om du inte heller har någon kalender klar så kan du göra som vi har tänkt i år – en aktivitetskalender – den hinner du göra innan tisdag!

 

adventskalendern

På höstlovet var vi hos släkten söder om Stockholm och där upptäckte jag den mängd av julkalendrar som har dykt upp för barn numera. De är inte heller direkt billiga från 200 upp till 500 för små plastbitar som i alla fall jag dammsuger upp under december…

Så inte är det lätt att stå emot eller att känna sig som en usel förälder som inte vill köpa dem åt sina barn men ja de lär ha minst lika kul eller roligare med andra varianter. Faktiskt.

Adventspresenter

En variant är att ge gåvor på advent istället och slippa slå in 24 paket x barn. Då går det ju att paketera en gemensam gåva som tex ett sällskapsspel, pussel eller en heldag med aktivitet som ni önskar såsom pulkaåkning med varm choklad, tur till badhuset, film med godsaker eller vad som er familj gillar.

Presenterna kan läggas i julstrumpor eller påsar som hängs på dörr eller trappa eller krokar på en vägg. Om du vill kan du sy egna påsar och applicera namn på eller måla med tygfärg eller köpa namnmärken så har alla var sin gåvoplats.

ting till adventskalendern

 

Adventskalendern med 24 aktiviteter

Vi har testat att slå in mynt och pusselbitar som de fick bygga ihop tillsammans och det var skoj tyckte hälften av familjen. I år har de önskat att få aktiviteter varje dag och det funderar jag på nu.

Baka pepparkakor, göra julkort, stöpa ljus, ge gåvor till granne, pynta granen, fixa julklapp till syskonen, överraska någon okänd, panta bukar och ge bort till en bra organisation, wii-sports olympiad, pulkarace, lära hunden ett nytt trick, pynta sitt rum, skriva julbrev, skriva önskelista, baka en annan önskekaka, kurragömma…

Kom på att vi gör en burk med lappar som vi hjälps åt att skriva och sedan får vi turas om att dra en lapp varje morgon så får vi se vad vi ska göra ihop. Vi får lov att byta en gång ifall det är en aktivitet som inte funkar den dagen tex snöbrist eller behövs kolla öppettider eller sånt.

Denna kalender ska vi göra tillsammans idag faktiskt så ännu behöver du inte få tidshysteri.

 

Te-adventskalendern köpa färdig eller DIY

teadventskalendern

Det finns en färdig adventskalender jag gillar nämligen den med te i. Du kan göra en egen variant genom att höra med några vänner ifall de vill dela på att fixa en teadventskalendern med dig, att ni är 6 personer som får fixa 4 olika sorters te var och dela dvs du får göra 6 påsar av varje sorts te.Sedan skickar ni alla dem till en av er som ska organisera det och plocka ihop en kalender till er var. Då får ni 24 st olika (förhoppningsvis) teer men behöver bara köpa 4 sorter själv… meeeen det kanske är lite kort om tid nu för det men spara den iden till nästa år…

Jag dricker te varje morgon så för mig skulle det funka med en tekalender vilken månad som helst. Du kanske kan göra en för januari som ändå kan behöva piggas upp efter allt fest och glam under december.

 Adventskalendern på tv i år

Årets kalender på SVT ser vi alla fram emot i familjen. Det ska bli spännande att se vad som förändrats och vad som finns kvar under dessa senaste tusen åren…

När hur och var kan jag se detta jo såhär säger svt.se:

Årets julkalender ”Tusen år till julafton” börjar såklart att sändas 1 december. Julkalendern sänds både i Barnkanalen och SVT 1.

Sändningstider: kl 7.15 och 18.45 på vardagar, kl 8.45 och 18.45 helger.

Rekommenderade inlägg