Nu var det sista vardagarna innan första advent och på söndag får vi tända första ljuset. Är du redo för advent verkligen?

Här får du en liten ”komihågputt” för att vara redo inför denna mysiga tid.

Tre ting inför advent du bör ha hemma är:

 

tre ting för advent

Adventsljus

Fyra fina ljus att tända varje söndag fram till jul är ett måste till advent. Det blir allt mer vanligt att ha blockljus istället för de tunna ljusen i en stake. Blockljusen håller längre och behöver inte bytas ut varje vecka och de har större variationer till att pynta själv då de kan stå på egen hand på ett fat som går att dekorarea med icke brandfarliga prylar.

Hälsosamma ljus

Tänk bara på att helst köpa stearinljus eller sojaljus, undvik paraffin. Varför det?

Jo ljus gjorda av paraffin som är en rest från oljeindustrin och är billig. Vid uppvärmning avger paraffin cancerframkallande ämnen som toluen och bensen därför att värmen från lågan inte är varm nog för att förbränna dessa molekyler så sticker de ut i luften istället. Ännu en risk finns: paraffinljus kan bli överhettade och börja brinna. Det betyder att värmekoppen kan bilda en låga uppåt 1 meter om hela koppen får fart. Elden skall helst kvävas för häller du på vatten så sprids oljan och branden kan bli värre.

Mer om stearin och paraffinljus kan du läsa om HÄR och HÄR

 

Göra egna ljus?

Mitt favoritställe för att köpa produkter för att göra ljus är Tvålköket och de har ett fint paket för att göra tio sojaljus i metallburkar HÄR (får ingen ersättning för att jag tipsar om denna butik här) Då kan du välja att tillsätta doft eller inte.

Annars är väl det mest ekonomiska att spara ljusstumpar och smälta dem och göra nya ljus av.

 

Lampor

Det är så förargligt att ha en lampa för lite vid advent och då är det skönt att ha köpt rätt sort till adventsstaken, är det fem eller sju ljus och vilken sort – varm eller kallt ljus?

Själv har jag nästan helt gått över till adventsstjärnor för det är bara en lampa i varje och de flesta stjärnorna hänger jag över de ursprungliga lamporna som redan hänger i fönsterna. Det gäller dock att ha koll på hur varma lamporna blir inne i en pappstjärna så välj led-lampor som inte avger värme för det är skönt att inte riskera brand bara för att ha lite julstämning.

 

[bctt tweet=”3 ting för advent: ljus, lampor och glögg! Då är stämningen i hamn.”]

 

Glögg

Älskar glögg och det är ett måste inför advent att ha glögg i huset. Om du vill kan du göra egen glögg och ett recept får du här nedan. Du kan välja smak på saften tex svartvinbärssaft passar fint ihop men även lingon och andra safter som du gillar. Alkoholfritt vin funkar också eller så hettar du upp vinet så det kokar då försvinner alkoholen till viss del. Det är dock svårt att få bort alkoholen helt vid kokning så för att vara säker så välj ett helt alkoholfritt vin.

Hemmagjord glögg

8 kryddnejlikor

5 dl rött vin

2 bitar torkad ingefära

3 pomeransskal

12 kardemummakapslar

1 1/4 dl rörsocker

1 liter drickfärdig saft

3 hela kanelstänger

1. Blanda saften och socker i en kastrull. Låt koka upp.
2. Tillsätt kryddor och vin. Värm under lock ca 30 min, det ska inte koka om du vill ha kvar all alkohol. Låt drycken stå och dra ca 2 timmar, gärna över natten.
3. Sila bort kryddorna och värm glöggen före servering.

 

Sedan är ju färdig glögg helt okej också, bara det finns en skvätt glögg hemma är jag lycklig vid advent och det baske mig desamma ifall det är saftglögg eller med procent. Julen känns som en tid som det är enklare än någonsin att vara vit – för barnens skull – inget barn ska behöva se sina kära packade kring jul. Moraltant jomenvisst i detta fall är jag det…

Önskar er en fin vecka fram till er finfina första advent :)

Rekommenderade inlägg