Städa utan onödiga kemikalier är ett favoritämne på bloggen och för att sammanfatta det jag tidigare skrivit och även piffa till det med mer saker har jag nu gjort en nytt inlägg om detta ämne som jag hoppas du känner är användbart. Vi ska ju få det rent och hälsosamt då vi städar och ska inte behöva lägga till mer ämnen i hemmet för att få det rent – det är en spännande mix av kemikalier i våra städskrubbar numera.

städa utan onödiga kemikalier

 

På cirka 50 år har kemikalieproduktionen i världen ökat från mindre än 10 miljoner ton till över 400 miljoner ton per år. Antalet kemiska ämnen som förekommer i samhället är mycket stort. Företagens rapportering till EU:s kemikalie­myndighet, Echa, visar att över 100 000 kemiska ämnen används.
(Källa: Kemikalieinspektionen den 29/8 -13  http://www.kemi.se/Start/Kemikalier-i-vardagen/)

 

Vi är alla en samling av olika kemikalier och vi behöver dem och de finns ute i naturen från början men det som är ett växande problem är de nya blandningar vi hittar på och som vi frikostigt delar med oss av i avlopp och natur. Så för vår egen hälsas skull och de vattenorganismer som dör av exempelvis klorin kan det vara smart att kapa på antalet produkter i städskrubben och satsa på några få basvaror.

 


 

Du kommer långt med:

Såpa

Diskmedel

Citron

Tvättnötter

Bikarbonat

Ättika

Citronsyra


 

PUTSA FÖNSTER

1. Blanda vatten och diskmedel i en hink.
2. Doppa fönsterpälsen i lösningen och krama ur den.
3. Blötlägg rutan genom att dra fönsterpälsen över hela fönstret.
4. Ta bort eventuella prickar och fläckar med en klickskrapa. Fönstret måste vara blött då klickskrapan används, annars kan fönstret bli repigt.
5. Skrapa bort vattnet med en gummiskrapa, håll fönsterpälsen nere vid fönstret för att undvika spill på golv.
6. Använd trasan för att torka rent längs kanterna.

Tips!

  • Vill du helst spraya? Blanda vatten och diskmedel i en blomspruta.
  • Får du fula ränder? Torka bort dem med hopknycklat tidningspapper.

 


 

 

RENGÖR MIKROVÅGSUGNEN

Mikrovågsugnen brukar jag städa genom att köra en skål med vatten och några droppar diskmedel i 4 min  på högsta effekt. Sedan går det lätt att torka ur den. På tv såg jag hur de brittiska städtanterna i ”How clean is your house” skivade citroner och apelsiner i en skål vatten och körde i micron på samma sätt som jag. Det funkade fint och luktade gott antar jag för jag har inte lukt-tv. 


 

TVÄTTA

Tvättmedel är lätt att överdosera och det kan lätt bli avlagringar i maskinen av de miljövänliga tvättmedlen och genom att tvätta på låga temperaturer. Då är tvättnötter en fin variant, det går åt bara några skal per tvätt och du kan använde den 2-3 gånger – samma nötter. Tvätten blir ren men vid hårt smutsad tvätt kan det vara bra att lägga till blekmedel eller förbehandla med något medel, tex diskmedel eller vanligt tvättmedel.


sky

TOALETTEN

Tag diskmedel eller såpa i ljummet vatten och häll runt kanten på toalettstolen och skrubba och skölj. Räcker vid vanlig städning. Vid desinficering av toalettstolen häll 2 matskedar ättiksprit som är 12%-ig  eller 2 matskedar vinsyra i stolen och låt stå så ett par minuter innan du borsta rent och spolar. Ta en gammal tandborste och skrubba under kanten där vattnet rinner ner i toastolen – där kan det finnas mycket smuts.
En annan metod är att spola toaletten så den blir våt och pudra med bakpulver eller bikarbonat runt i stolen. Skrubba och låt stå i 5-10 min innan du spolar. Då hinner du ta tex handfatet medan du väntar.


 

DUSCH/BADKAR

Rengör med såpa och för att ta bort tvålrester använd citronsyra eller ättika.

eller

ta en skål och mixa bikarbonat med lite diskmedel och en gnutta citronsaft så det blir samma konsistens som glasering på en kaka. Ta pastan på en trasa och gnugga på ytan. Är det riktigt äckligt smutsigt så låt sitta kvar i 5-10 min innan du spolar bort annars kan du spola bort när du skrubbat klart.


 

SPEGELN

Ta några droppar diskmedel & ättiksprit i en liten hink med ljummet vatten. Doppa trasan i det och torka eller fyll på sprayflaska, spraya och torka av.

 


 

sapa

En såpa jag rekommenderar är Västerbottenssåpa som tillverkas här i Vilhelmina kommun av frityrolja som restauranger vill bli av med – återbruk av råvara på bästa sätt. Den finns med doft av enbär som piffar upp städningen lite men även utan doft. Den är koncentrerad men finns även utspädd på dunk för den som behöver det. Funkar fin fint i mitt hem. (jag är inte sponsrad – har köpte mina burkar på egen hand men hjärtat klappar ändå för lokalproducerat och ekoreko)

 

Mina tidigare inlägg i ämnet:

Tvättnötter

Kemikalier i vardagen

Mer tips:

Naturskyddsföreningens städtips

 

Rekommenderade inlägg