Har du en smygande olustkänsla över att brödet i affären innehåller lite av varje som du kanske inte är så sugen på att få i dig varje morgon?

Eller känner du att det är smällar du får ta då du inte orkar kliva upp 4:30 och sätta en deg till frukostmackan?

Nu kan du slippa den ångesten genom att göra en kalljäst deg på kvällen som du skjutsar in i ugnen medan du tar morgonduschen och väcker resten av familjen som du imponerar på med att ha bakat bröd nu på morgonen…

 

frukostbröd

Långpannematbröd till frukosten

 

  • 1/2 paket jäst (à 25 g)
  • 7 1/2 dl kallt vatten
  • 3 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 dl linfrön
  • 1 dl havregryn
  • 6 dl rågsikt
  • 8 dl vetemjöl special
  • 1 1/2 dl solrosfrön

 

SÅHÄR GÖR DU:

Blanda jästen i vatten i en lagom stor bunke. Lägg till salt, olja, (linfrön – har famljemedlemamr som vägrar frön så det får du tänka på ifall du vill ha med dem elelr inte…) havregryn, rågsikt och vetemjöl. Blanda alltihopa till en kladdig deg, använd en degspatel eller ngt annat verktyg för annars får du som hela degen i en kladdig klump på fingrarna.

Häll degen i en smord långpanna som ryms i ditt kylskåp eller i två mindre som gör det. Strö över solrosfröna om du vill ha dem på. Ställ in i kylen över natten.

På morgonen: Sätt ugnen på 200°C. Gör ett rutmönster i degen så att det blir 20 bitar, var försiktig för du geggar fast annars i degen räcker med att det blir som skåror överst på ytan inte ända ner i botten. Detta så du enkelt kan bryta isär brödet då det är klart.

Ställ in brödet i mitten av ugnen ca 25 minuter. Låt brödet svalna och bryt i bitar.

Receptet hittade jag ursprungligen på ICA:s receptsida.

 


 

 

Kalljäsning är smart då man behöver mindre mängd jäst än vid vanlig varm snabbjäsning och det hinner dessutom bli mer smak på ett kalljäst bröd. En del tycker att det ska vara surdeg för kalljäsning men vanlig jäst funkar också finfint men alla har vi olika smak och tycke såklart. Åsså att det är redo att gräddas efter en natts jäsning är ju praktiskt.

Nyttigare? Du kan givetvis byta ut vetemjölet till mer nyttiga mjölsorter ifall du vill det, dinkelmjöl tex som behöver lite mer knådning än vetemjöl för samma effekt och det som skiljer kan vara behovet av mängd – testa och se.

Utan gluten? Glutenallergiker kan använda arrowrotmjöl, bovetemjöl, majsmjöl, potatismjöl, sojamjöl och quinoamjöl är glutenfria men alla har olika användningsområden där de passar bäst.

 

bakafrukostbröd

Rekommenderade inlägg