Fasta är att inte äta fast föda och kanske i extremfall att även att hoppa över att dricka under en tidsperiod. Det är ett slags uppehåll i ätande helt enkelt. Frågan jag ställer mig nu är ifall det är ett plågeri eller om det är nyttigt?

Det är väl lika många svar på det som det finns hälsogurus eller hur…

 

fasta

Jag är nyfiken på riktig fasta dvs i flera dagar i sträck, inte den här 5:2 dieten med fasta två dagar under veckan. Eftersom jag inte fastat förut har jag beställt ett paket för en fem dagar lång fasta med buljonger och juicer och ett schema över hur jag ska lägg upp det.

Nu innan jag kör igång är jag nyfiken på hur fastan fungerar rent generellt, är det hälsosamt eller är det bara plågeri?

Anledningen till att jag vill fasta är att få nya vanor, bryta ovanor i kosten och få ner småätandet. Då har jag förstått att det kan vara bra att rensa kroppen på skit rent ut sagt genom en fasta. Då allt händer med en nyare och renare kropp som kanske inte ställer till det lika mycket och vill äta godis eller smaska på de saker du vill undvika.

 

Friskt och kry vuxen kan fasta

Det är viktigt att poängtera att det är ok att fasta ifall du är vuxen och frisk. En fasta är inte bra om du är ett barn eller tex har någon sjukdom som kan förvärras av fasta eller ifall du har tendenser till matproblematik av typen bulimi, anorexi eller liknande. Frisk och kry vuxen fritt fram att fasta.

Har dock tänkt på att när kroppen ska jobba med att bli frisk tex har feber så försvinner matlusten för mig och jag äter mycket lite och dricker mest. Då blir det ju som att kroppen vill fasta och läka sig så det är väl inte så konstigt att fasta egentligen.

 

Vattenfasta

Ulrika Davidsson som skriver böcker och praktiserar 5:2 dieten och lågkolhydratkost har på sin webbplats skrivit om vattenfasta som innebär att du endast dricker vatten, inget annat, under din fasta. Då får du inte dricka juice utan håller dig till vatten och här i denna variant nedan även misosoppa.

Hittade en text om vattenfasta HÄR som jag kopierat rakt av här nedan för jag kan inget om fasta och kroppen så jag är rädd att skriva fel om jag bara ska skriva om hennes ord så därför är det en kopiering som gäller här:

Vattenfasta 4 dagar minus 4 kg

Att vattenfasta är en mycket god idé att starta ditt nya hälsoliv med! Framförallt gäller det alla som upplever det svårt att gå ner i vikt och inte får de resultat de önskar. Vid vattenfastan återställs en riktig hormonell balans i kroppen där vi frigör hjärnan och får igång fettförbränningen ordentligt. Jag rekommenderar att man vattenfastar 4 dagar för att sedan successivt trappa upp med proteiner, grönsaker och fett. Därefter är det betydligt lättare att hålla sig till en lågkolhydratskost och du har en förbränning på topp! Kroppen är faktiskt bättre utrustad för att klara av för lite mat än för mycket mat. Det som händer dessa dagar är:

Dag 1: Kroppen förbränner alla kolhydrater

Dag 2 och 3: Förbränner protein

Dag 4: Kroppen sparar på proteinet och börjar förbränna fett. 

Våra lyckohormoner!

Mekanismen bakom när hjärnan signalerar att den önskar sig socker och stärkelser går via hjärnans produktion av signalsubstanser. När du äter socker och stärkelser ökar produktionen av signalsubstanser som vi ofta kallar lyckohormoner och vi får en skön känsla i kroppen. Vi kan t ex bli på gott humör av att äta en chokladkaka och vi vet vad det menas med att tröstäta…

Många människor jag möter är beroende av att få i sig sötsaker, läsk och tycker att det är svårt att sluta med såväl kvällsmackorna och fikat. Man kan bryta detta mönster genom att göra en vattenfasta 4 dagar och programmera om hjärnan så att den inte efterfrågar framförallt socker i samma grad som tidigare. Då blir det lättare att följa den kostplan som du har bestämt dig för att genomföra.

En 4-dagars fasta är som att göra en service på bilen men nu handlar det om din kropp. Under dessa dagar går kroppen in i en reparationsfas och såväl blodtryck, kolesterol, blodsocker och insulin går ner samt att skadade celler repareras, kroppen avgiftas och nya hjärnceller bildas.

De första 4 dagarna

De första 8-12 timmarna efter sista måltiden använder kroppen mat som finns kvar i matspjälkningssystemet. Under de kommande 10 timmarna använder kroppen glykogen (kolhydrater) som finns lagrat i levern. 16-24 timmar efter sista måltiden måste kroppen börja producera glukos på något sätt och det lättaste sättet att göra det är att använda muskelvävnad. Det är bra om den mesta av denna tid är under natten då kroppen är i fullständig vila.

Morgonen därpå, dag 2, bör man vila väldigt mycket, precis som under alla andra dagar under en vattenfasta, men särskilt då. Någon gång under dag 2 börjar kroppen ändra om så att den mestadels använder fett som sin källa av energi. Det är nu matspjälkningssystemet kan börja vila. Alltså kommer alla gifter som blivit lagrade i fettet att börja försvinna. Detta är målet.

Under de tre första dagarna kan man känna av något som de flesta kallar hunger men känslorna i magtrakten beror på att kroppen arbetar med magen och tömmer den. Det kan också vara stressrelaterade känslor man känner, då de oftast uppstår i just magtrakten. Den äkta hungern brukar hos genomsnittet komma när kroppen inte längre har någon ”överflödig” vävnad att använda som bränsle. Det är en erfarenhet att känna hur kroppen beter sig under dessa 4 dagar och du kommer att bli förvånad hur du manövrerar din hjärna och tar kontroll. Kanske har du aldrig haft den kontrollen innan? Hjärnan kommer nu att acceptera dina val av matintag och inte fråga efter socker.

Du går ner ca 4-5 kg på dessa 4 dagar. Du går upp 2-3 kilo när du börjar äta du kommer att ha en bättre förbränning och en mer fungerande kropp efter fastan.

Så här gör du:

Dag 1 – 4                Drick ca 2-3 liter vatten eller mineralvatten, kaffe, te är ok samt 1 misosoppa per dag. Blir det för tufft kan du äta en gurka per dag (innehåller mest vatten)

Dag 5 och framåt                Återgå eller börja med en lågkolhydratskost

Nu bör du ha en högre färbränning, bättre hormonell balans samt du har bråkat klart med din hjärna om behovet av mat och framför allt snabba kolhydrater.

Själv gör jag en vattenfasta 3-4 ggr per år och jag älskar det. Lycka till hälsar Ulrika

Text: Ulrika Davidsson

 

Är det farligt att fasta?

Det jag oroar mig för inför fastan är dels om jag kommer att klara av det och dels om det är farligt. Nu söker jag ju runt på nätet innan och har stillat min oro för om det är farligt. Särskilt denna text tyckte jag var informativ, kanske lite lik den ovan men ändå inte. Texten hämtad från tidningen HÄLSA:s webbplats.

 

Fasta kan vara ett effektivt sätt att komma i gång med viktminskning, men det kräver kunskap för att behålla vikten efter fastan. Det kan vara ett första steg mot en kost och livsstilsförändring, men bör inte användas som bantningsmetod. De flesta går raskt upp de kilon som tappats under fastan eftersom ämnesomsättningen är inställd på svält.

Du bör vara helt frisk innan du börjar fasta på egen hand för första gången. Gör gärna en hälsokontroll om du är osäker. Oftast är det enklare att fasta i grupp. En del hälsohem har fasta på programmet, till exempel Masesgården i Dalarna. Att beskriva ett komplett fasteprogram är alltför omfattande, men nedan följer lite råd och tips. Personer som har lågt blodtryck bör vara försiktiga då blodtrycket kan falla dramatiskt de första dagarna och patienter med gikt kan få giktanfall.

Den vanligaste formen av fasta i Sverige är saftfasta med råsafter, örtteer och grönsaksavkok, men det finns även andra typer, till exempel: vatten-, råkost-, endags-, total- och mjukfasta. Ett bra sätt att inleda fastan är att trappa ner på maten några dagar före. Ät gärna endast vegetarisk mat och råkost dagarna före och endast frukt dagen innan fastan påbörjas. Det är också bra att tömma tarmen med hjälp av ett laxerande te eller Glaubersalt under första fastedagen. Under fastan är det viktigt att dricka rikligt med vätska, gärna 2–3 liter per dag.

Dag 1: Glukos är nödvändigt för att hjärnan ska fungera optimalt. Inledande kommer kroppen att använda glykogen från levern som bränsle för att tillverka glukos. Kroppen använder även lite protein som bränsle. Man förlorar mycket vätska och salt under den första dagen och man är i regel hungrig. Blodtrycket sjunker markant och man kan ofta få biverkningar som huvudvärk, illamående, hjärtklappning, yrsel och känna sig frusen.

Dag 2–3: Kroppen övergår till att använda muskelglykogen och hungerkänslorna kan börja försvinna. Viktminskningen är mindre markant än första dygnet. Glukoshalten i blodet sjunker och kroppen anpassar sig till en lägre förbrukning av glukos.

Dag 4–7: De flesta besvären brukar försvinna. Blodtrycket fortsätter att minska. Muskelnedbrytningen förebyggs genom att kroppen använder fett som bränsle i stället för glykogen. Du får även en ökad proteinnedbrytning. Fett omvandlas till ketonkroppar som kan användas av hjärnan som nödbränsle när glukos inte finns tillgängligt. Ketos kan undvikas genom att inta 150 gram kolhydrater (från till exempel safter) per dag.

2:a fasteveckan: Blodfetter, kolesterol och blodtryck fortsätter att minska. Proteinnedbrytningen minskar och frisätts främst från perifera muskler för att bevara proteiner i viktiga organ. Regelbunden lågintensiv motion under fastan som promenader och lättare gympa är också viktigt för att öka fettförbränningen.

När det är dags att avbryta fastan är det viktigt att avbryta långsamt. Ju längre du fastar desto längre tar det att återgå till vanlig föda. Introducera lättsmält mat som grönsakssoppa, havregrynsgröt, potatismos eller frukt.

Att saftfasta under 1–3 veckor är inte skadligt för en frisk person. Det bästa är att fasta när det är varmt ute då man oftast blir lite frusen. Ofta marknadsförs fasta som ett effektivt sätt att rena kroppen från gifter. De flesta forskare anser dock att kroppen själv klarar att rensa ut gifter utan att man följer någon detoxdiet. Hur populärt det är att fasta varierar. Tänk på att fastan inte är en bantningsmetod. Det viktigaste om du vill behålla en lägre vikt är att göra en total livsstilsförändring. Motionera mer, byt ut fett mot fibrer, ät gärna vegetariskt, drick mer vatten och minska fett- och sockerintaget.

Pernilla Karlsson

 

SLUTSATSER

Det är inte farligt att fasta om man är en vanlig person utan sjukdomar som kan förvärras av en fasta och att perioden man fastar inte är längre än c:a 2 veckor. Det verkar mer fara i hur man återgår till vanligt ätande än att sluta äta. Låt kroppen vänja sig vid mat igen så går det nog bra.

Jag ska testa mina fem dagar snart när paketet väl dyker upp, det tar tid för paket att hitta hit till fjällen numera. De parkerar i Sundsvall länge först…

 

MER OM FASTA

Mer om fasta kan du läsa om HÄR på en webbplats som heter Hälsosidorna och verkar vara en seriös källa till information.

Rekommenderade inlägg