Ett ogräs som sprider sig eller en dunderkur?
Den frågan ställer jag mig vid potatislandet varje gång jag tar mig dit. Svaret är väl att båda är lika sanna. Nässlor är omöjliga att få bukt med för de har sådan växtkraft men istället för att irritera sig på dem så är det bättre att dra nytta av dem. Plocka dem och torka dem och du har en nyttig ingrediens i skafferiet hela året.

Kunskapen om nässlor som en medicinalväxt har funnits länge och på nätet står det massor om hur fantastiska de är och om kunskapen var mer utbredd skulle vi ta mer vara på dem.

Om nässlor

Nässlor är nyttigt hittade detta om dem:
”Nässlan är mycket rik på C-vitamin (särskilt tidigt på våren). Innehåller även järn, kalcium, fosfor, kisel, mangan och svavel. Brännässlan är även relativt proteinrik.”
Källa: http://www.skogsskafferiet.se/brannassla/

Om man är inne på naturmedicin eller vill äta sig mer frisk kan det vara bra att veta:

”Läkekraften har den i roten, stjälken, bladen och i blommorna. Nässlan innehåller rikligt med järn, vitaminer och mineraler. Den är vår bästa blodrenande och samtidigt blodbildande medicinalväxt. Eftersom den även har god verkan på bukspottkörteln sänks blodsockret genom nässelte.”
” 1 tsk nässelpulver täcker exempelvis dagsbehovet av C-vitamin, flera mineraler m.m. Nässlor är inflammationshämmande, avgiftande, urindrivande och bra för blodet och vid förstoppning. Nässlor kan även vara bra vid reumatism och eksem, grå starr, bra för magen och tarmarna. 

Nässlor har visat sig bra vid förstorad prostata. Nässlor sänker även blodsockernivån, se GI-värde. Vid en viss ålder börjar en minskning av järnhalten i blodet, man känner sig trött och utmattad , då kan det vara bra med en kur av den järnrika färska nässlan. Brännässlan kan även minska mottagligheten för förkylningar, bota eksem och huvudvärk.”
Källa:  http://grongava.se/info/articles/11/byid

VARNING:
Plocka inte brännässlor på kvävegödslad mark eller nära gödselhagar. Nässlorna har lätt för att lagra nitrater som kan vara skadligt att äta i stora mängder.
Källa: http://www.skogsskafferiet.se/brannassla/

 

Fem tips med brännässlor

Bäst är färska nässlor men torkade nässlor verkar gå nästan lika bra enligt de olika örtsidorna på internet. Om man torkar örter tappas givetvis en del näring men bättre än inget alls.

1
Förväller blad
Jag brukar förvälla brännässelblad, dvs sänka ned dem i kokande vatten och sedan ta upp dem. Då går det att frysa dem och göra bra soppa senare under året. Tydligen kan det vara så att mer näring stannar kvar vid förvällning än om man torkar dem men det har jag inte fakta på bara hörsägen.

2
Koka soppa
Det är väl klassikern, nässelsoppa med ägghalvor, en av min barndoms favoriter. Mums. Det finns massor av bra recept och återkommer senare med vårt allra bästa recept under tiden så sök ett i dina kokböcker eller på internet…

3
Uppiggande nässeltekur eller dagligt tekopp

”Om du behöver ork och energi, ge din kropp en uppiggande nässeltekur. Brygg 2 tsk torkad nässla till en kopp kokande vatten, låt dra 5-7 minuter. Drick gärna klunkvis 2-3 koppar per dag i ca 4 veckor.

 I förebyggande syfte kan man dricka en kopp nässelte per dag under hela året, med ca tre veckors uppehåll två gånger per år.  Torkade nässlor går också alldeles utmärkt att använda.”
Källa:  http://grongava.se/info/articles/11/byid

OBS: Jag har dock läst att örtteer ska helst drickas i högst två veckor som en kur – kan vara bra att dosera varligt…

4
Hårkur
Nässlor är bra för håret, särskilt nässelrot, blockerar bl.a. bildningen av  hormonet DHT (dihydrotestosteron) av testosteron. DHT kan leda till skallighet hos män. Nässelvatten i håret anses öka blodcirkulationen samt minska fettavsöndringen, därtill ge glans till håret samt göra håret mer fylligt.”

–> Gillar du inte ditt nässelte så skölj håret i det istället alltså!
Källa: http://www.halsosidorna.se/Kryddorochorter.htm


5
Torkad nässla i bröd mm.

”Torkad nässla kan man blanda med müsli, i bröddeg, när man gör paj kan man blanda nässlan i äggsmeten.”
Källa:  http://grongava.se/info/articles/11/byid

okej en till…

6
Gödningsmedel
Brännässlor är bra som gödningsmedel, om du inte vill ha dem så riv loss dem och lägg i blöt i hinkar med vatten och låt dem förmultna lite under några dagar. Sedan kan du vattna dina rabatter och odlingar med nässelvattnet som stinker men är fullt av näring. Där nässlor växer är det bra näring i jorden så där ska du odla.

Graphics: PuglyPixel

Rekommenderade inlägg