En favorit i vårt hem

Det finns ju ställen i ett hem som alltid verkar bli använda och som fyller en funktion för alla som vistas i huset/stugan/lägenheten eller var nu vi råkar bo någonstans. Ett hörn – faktiskt – är kökssoffehörnet i köket… där händer det alltid något och det samlas folk, hund och prylar där hela tiden…

Dessutom är den inredd med återbrukade grejer så samvetet är rätt rent här – kanske vilan är desto djupare då?

 

favoritplats i hemmet www.floweret.se

 

 

Kartor är grejen

En fantastisk fin sak att titta på och som dessutom är oerhört pedagogisk är kartor. Vår stora karta av Sverige hänger i köket och då kan vi lätt peka ut var kompisar ska åka eller var kompisar kommer ifrån eller var släkt och vänner bor. Det är en bra påminnelse om att landet vi bor i är väldigt långt, avlångt, land med massor av skillnader.

Vi bor ju just ovanför ett djupt hack som Norge gör in i Sverige på kartan och då är det lätt att visa för barnen på tex väderkartor på tv var vi bor. Enklare är det att de har den mentala bilden av landet redan i huvudet av att se kartan varje dag.  Det som är intressant är att även om vi bor långt upp i landet så har vi lika långt upp till Abisko som vi har till Stockholm. De av våra vänner som ska till Norrland och undrar om de ska komma förbi oss blir ibland häpna över att det är en bit från ex. Luleå hem till oss… fastän det är Norrland alltihopa. Andra kan häpna över att vi har 90 km till sjukstugan men å andra sidan tar det lika lång tid att åka som 30 km med bil genom Stockholm… så allt är relativt.

 

vårtavlånga land www.floweret.se

 

 

 

Nästan allt är ärvt eller fyndat

Det är nog bara kartan som är inköpt som ny. Resten av hörnet är prytt av ärvda saker eller köpta på loppis eller auktion. Den mycket använda svarta tavlan är en reklamtavla som tidigare använts på mässor med ett snyggt tryck på men det trycket har vi målat över med svart skoltavelfärg i två lager och tavlan har fått ett ny användningsområde.

Den fina kökssoffan har min farfar gjort i slöjden för nästan hundra år sedan och lapptäcket ovanpå har sambons farmor sytt åt honom så det är en fin känsla att få använda dessa minnen och familjeklenoder i vårt hem. Tänk att riktigt bra hantverk klarar hundra år och ändå vara till lika stor nytta som den dag den tillverkades på. Det är ekoreko på riktigt.

Kuddarna har jag och svärmor sytt och de klär sin plats på gammelfarmors täcke.

Den fina tallrikshyllan har vi köpt via auktion i byn som skolan arrangerar, eller skolrådet, dit pengarna går till en skolresa för hela skolan. Dels ett gott ändamål redan vid inköpet och sedan även en bra grej för naturen att återbruka en möbel och att slippa långa transporter då vi handlade hemma!

 

svarta tavlan www.floweret.se

 

 

Musik och vila på kökssoffan

Här övar barnen på gitarr och här vilar den trötte kocken sina fötter, en perfekt kombination minsann…

 

musik och vila www.floweret.se

 

Tack för besöket och välkommen åter!

Rekommenderade inlägg