Det är kul att göra saker själv och att från en idè få en användbar sak. Detta är väl ingen vanlig DIY med beskrivning och mönster utan en mer berättande inlägg om att göra saker själv och mitt tänk kring det. Hur ser ditt tänk kring att göra sake själv, är det något kul eller onödigt?

 

blomma till bebis floweret.se

 

En idé jag haft ett tag har varit en blomma som bebisleksak men jag har inte tagit mig tid att göra den förrän igår. Det tog en bra stund att klura ut hur den skulle göras och väl under arbetet så upptäckte jag en del som var krångligt med sömnaden av den. En ny present till en bebis är en bra sak att ha på lut för av någon anledning verkar nya bebisar dyka upp lite då och då som kräver en smula fin uppvaktning.

Det är ju det som är lite tjusningen också med att göra eget från idé till färdig grej – att få klura och krångla och lösa problemen. Det är en sak att se en fin grej och köpa eller få ett mönster via en blogg eller tidning och sedan följa instruktionerna och ha en fin sak i sina händer. Den känslan är fenomenal fast annorlunda mot att ha gjort krånglet med att konstruera mönstret också.

Den här idèn fick jag då jag vaktade barnen bad och sonen kollade in min ritning och undrade om jag skulle göra en väderkvarn. Nej det var ju inte tanken men såg att min skiss faktiskt också kunde bli en väderkvarn så det får väl bli en annan grej jag syr alltså för han såg aningen besviken ut då det visade sig handla om en blomma.

Processen att skapa en sak från grunden

Det första steget för mig är att skissa med papper och penna och rita olika modeller av det jag ser framför mig inne i skallen. Då kan jag se om vissa saker är fel, om de kanske är omöjliga att sy snyggt, om delar ska minskas eller bli större för att få okej proportioner.

Sedan klipper jag ut mönsterbitar och ser hur de ser ut och om de kan bli något. Väljer ut tyger och klipper ut och syr snabbt ihop medan jag noterar problem och förbättringar i min hjärna under arbetets gång.

Helst skulle jag väl skriva upp det så jag vet om dem till nästa gång men det förutsätter ju att jag ska läsa dem innan jag ska på´t igen men det vet jag inte direkt händer så ofta – så jag är mer en testa och gör fel person – lite tidsödande men kul… och irriterande…

Så då jag fått fram en oduglig grej som är skitful eller oanvändbar så får jag kasta alltihopa, knöggla ihop mönstret och göra om. bland behövs bara en pytteliten finjustering för att det ska bli kalasbra istället.

 

Rekommenderade inlägg