Det är sju veckor kvar tills det är första advent och 77 dagar till julafton så för att du ska hålla sinnet lugnt och hinna få njuta av julefrid får du idag en kalender att skriva ut och använda i din julplanering.
Tiden går snabbare än du tror och för att kunna sprida ut uppgifterna över två månader får ett bra verktyg att se till att alla detaljer är avklarade innan tomten eller andra knytt tar över.
Vilken typ av jul vill du ha?
Fem saker du kan göra för att planera julen redan nu
Är du redo att planera? Okej då kör vi: Ladda hem din egen julplaneringskalender HÄR!
Vill du ha kalender med veckonummer – då laddar du hem HÄR!
För din och min skull har jag gjort en kalender med månadsvy för november och december. Det är alltså två blad med en månad vardera på för att du ska kunna markera viktiga saker som händer eller ska göras under dessa dagar. Adventsöndagarna är markerade liksom lucia som detta år infaller den 3:e advent!
Fem saker – minst- kan du göra redan nu och istället hinna njuta av julledigheten helt avslappnad utan att känna att tiden inte räckte till:
- Budget
- Adventsaktiviteter
- Adventskalender
- Ta fotografierna nu
- Julklappslista
Budget
Trist men viktigt. Vad har du att röra dig med för denna högtid? Skriv upp resor, mat, presenter, pynt osv som du antar att det gäller att få ihop deg till. Prioritera sedan och se upp för allt blir dyrare än vad jag i alla fall först tänkt mig. Det är kul med en fin jul men det är ännu roligare med en januari som går att överleva på också och ine leva med ångest för räkningarna i slutet av månaden. Ta helst inga lån för att finansiera köp och firande – ja det är ju enkelt att säga men ack så skönt att slippa. Är det verkligen viktigt allt du vill göra – ta bort och lägg till gratis aker du kan uppleva istället. Kanske behövs det inte nya pynt även om de är skitsnygga – får glädjas åt god mat istället tex.
Adventaktiviteter
Ta fram de utskrivna kalenderbladen och skriv in de datum du redan vet är bokade. Du kan skriva in när jullovet börjar, ev. semester för familjemedlemmar, ankomstdatum för släktingar, avressedatum för er om ni ska iväg, julmarknader ni vill besöka (Saxnäs Marsfjäll har sin julmarknad lördagen innan första advent varje år) och liknande.
Sedan kan du börja samla på idéer som du gärna vill fixa och uppleva. Skapa en privat anslagstavla på pinterest om du använder det och spara roliga upptåg du vill göra och att den är privat gör att inga eventuella vänner kan gissa vad du tänker överraska med eller så ha den offentlig och inspirera andra under tiden. Affärerna svämmar över av jultidningar nu så där kan du få uppslag om saker ni kan göra ihop.
Adventkalender
24 paket eller lappar att fixa för adventkalendern. Antingen du ska göra en gemensam för familjen med aktiviteter eller en med småprylar till varje barn så är tid – gott om tid – en skön sak att ha i denna fråga. Jösses vad det äter tid att slå in massor av pyttepaket och få ihop alla dessa små idéer bara – det kommer inte automatiskt – inte för mig i alla fall. Så starta nu på en gång och ha en påse där du lägger ner småprylar eller lappar med idéer som ska ligga i kalendern. En aktivitetskalender är bra för då blir det inte plastskit som du dammsuga upp utan ni får umgås ihop istället eller så är det inget alternativ utan en pryl varje morgon eller advent passar er bättre. Skala ner ambitionen till att bli adventgåvor så har du bara 4 paket att hitta på vilket kan vara nog så krävande för fantasi och plånbok.
Ta fotografierna nu
Sätt på er tomteluvor och le och beställ fotografierna nu så finns de hemma då de ska skickas iväg till tjocka släkten…
Julklappslista
Viktig del av budgeten är att ha en lista på vilka som ska ha presenter och vad de får lov att kosta. Kanske kan ni komma överens om att hålla er till något tema eller att ni ger varandra middagar eller liknade för ibland kan det bli att man bara byter pengar med varandra vilket är praktiskt men inte direkt varken kul eller riktigt vad som är tanken bakom julfirandet ändå…
Lycka till med din planering inför en stressfri jul!