Kritik av scrapbooking på en liten budget

För tio år sedan då barn nr ett dök upp hade jag upptäckt scrapbooking precis innan och började lära mig om hur jag skulle pynta fotoalbum. Vanligtvis är jag en snål, eller ekonomiskt lagd, person och gillar att göra saker med det jag redan har och inte köpa färdiga paket och så var fallet med inställningen till denna hobby med.

När jag vid den tiden skrev om att scrapbooka på liten budget i olika forum hände det att jag fick rätt så hetsiga svar som tyckte att jag moraliserade och var elak mot de som ville shoppa loss. Det ville jag inte och det vill jag fortfarande inte. Däremot vill jag visa att det faktiskt går att göra scrapbooking för en liten peng och ändå vara nöjd. Om du vill shoppa loss så varsågod jag har absolut inga problem med det, okej!

Så med det sagt kan vi gå vidare med det jag verkligen hade tänkt skriva om nämligen Project life på billigt vis.

Vad är project life?

Project life är en smart affärsidé som dök upp 2009 som handlar om att göra scrapbooking enkelt och snabbt för stressade (oftast) mammor som vill både hinna leka hemmafru och jobba :) (nu var jag lite ironisk och elak förlåt)  nej men det är Becky Higgins som har samlat ihop ett gäng plastfickor uppdelade på små fickor och har fina ringalbum till dem och säljer paket med finfina dekorationer och små kort som du kan skriva text på som passar in i plastfickorna. I resten av fickorna klipper du till fotografier och stoppar ner. Du får alltså en scrapbookingsida snabbare än om du ska pilla och pyssla med att få ihop något snyggt på ett vanligt ark med scrapbookingpapper.

Enkelt beskrivet via en bild från Becky Higgins egen sida:

Photo from http://beckyhiggins.com/products/

 album + paket + plastfickor + dina foton + penna = project life fotoalbum

Smart Becky. Önskar jag hade hennes affärssinne, lite avundsjuk på det men jag får väl bara bli bättre och glädjas med henne, ja det går faktiskt :)

Project Life is a solution-based approach to scrapbooking that was created to simplify the process in order to allow you more time to enjoy life!

Översättning: Projekt Liv har en lösningsbaserad inställning till scrapbooking och var skapad för att förenkla processen för att ge dig mer tid till att njuta av livet!

Hm. Intressant. En tidstypisk produkt som tar fäste på att vi är som tokiga i att dokumentera saker just nu men samtidigt vill ha tid över att leva livet så vi kan ha fler saker att dokumentera. :)  Jag tycker ju att scrapbooking (då jag höll på som mest) var kul i sig och inte något jag gjorde för att jag måste men såklart är det en stress att vela ha koll på foton och ha lite tid att göra det fint i album självklart.

En ännu enklare project life

Min lösning som jag använt länge, innan project life fanns att köpa, var att ta ett vanligt fotoalbum  ( eller det här) som du kan hitta för 10-30:- i billighetsaffärer eller fyndlådor för fotografier i c:a A5 storlek eller den vanliga fotostorleken med massor av fotofickor för ett foto i taget.

I dessa stoppade jag ner alla foton jag ville ha med och lämnade en ficka tom efter varje foto dvs varvade foton med tomma fickor. I den tomma fickan stoppade jag senare ner ett ark papper med text och någon enstaka dekoration på som beskrev vad jag ville minnas som hände på fotot på samma uppslag.  Tadaa färdig. Det gick snabbare och blev helt ok.

Fördel mot vanlig scrapbooking

  • behöver inte vara alltför bekymrad över om pappret är syrafritt då pappret inte kommer i kontakt med fotot.
  • slipper en massa klisterlappar på foton för de stoppas ner i fickan bara
  • går snabbt

 Nackdel mot vanlig scrapbooking

  • plastfickan tillåter inte att snurra på fotot och byta från stående till liggande format, de små fotoalbumen är ju fasta och du får vrida på albumet men då det är litet är det ändå enkelt
  • rymmer lite på varje sida

Vad behöver du?
Ett litet fotoalbum, dina foton och papper, penna och dekorationer. Ja samma som i vanliga project life fast mer sånt du redan har hemma.

Så kör igång :) och dokumentera ditt liv!

Länkar med mer om Project life 
100+ gratis Project life kort att ladda hem och skriva ut

Project life

Rekommenderade inlägg