Att skriva i en vinterdagbok som en del av din dagliga rutin kan vara ett bra sätt att förbli positiv och kreativ under de kallare månaderna. Du kan ta en med färdiga frågor som min vilken du hittar i webbutiken eller ta ett kollegieblock eller en skadad bok som du kan återbruka och köra på helt fritt.

Nu ska vi gå igenom vad du kan göra för olika varianter av skrivböcker kring vintern. Först beskriver jag hur jag har gjort en skrivbok om december och sedan går jag igenom vad en vinterskrivbok kan vara till för nytta för dig också.

Tanken är att om du börjar dokumentera dina tankar, känslor och observationer om denna vintersäsong nu så kan det hjälpa dig att bli mer medveten om förändringarna runt omkring dig och förstå naturens rytm lite mer.

Adventstankar i en liten skrivbok

Under december har jag under några år skrivit en daglig notering i en bok som jag stoppar ner i lådan med julpynt. Då kommer den upp igen inför advent och jag får dels uppleva igen vad som hänt andra år och sedan en påminnelse om att skriva lite varje dag i december detta år också.

Det har varit en fin liten tradition som jag uppskattar lika mycket som själva advent och allt mys och fix. Det har gjort tiden mer spännande och mindre stressig, vissa år massor av lugn och andra år bara en massa strul – det är ju olika och bra att det är så. Hoppas på en rätt lugn advent i år…

Den första decemberboken var i en vattenskadad vanlig bok som jag dekorerade och stoppa in olika tomma rutor med papper som jag kunde skriva på och dekorerade färdigt den innan december. Den andra var mer en anteckningsbok där jag klistrade in klistermärken dag för dag och nu i år kan det bli mer en art journal – att måla och rita fritt varje dag.

”Vintertankar – din bästa vän när det blir kallt! Du kanske sitter där med en kopp varm choklad, tittar ut genom fönstret och undrar varför du alltid räknar dagarna tills våren kommer. Med denna skrivbok kommer du istället längta efter vintern! Jag har knåpat ihop de mest avslappnande skrivövningarna för att få dig att uppskatta vintern som aldrig förr. Gör dig redo att omfamna kylan och reflektera med glädje!”

Alla som prenumererar på mitt nyhetsbrev får ett smakprov av den helt nya skrivboken ”Mina tankar om vintern” som är en guidad skrivbok med minst två frågor per vecka i 12 veckor för din vinter. Den är tänkt att genom enkla men kraftfulla skrivövningar ge dig chansen att upptäcka hur vintern kan bli din tid för personlig tillväxt, reflektion och uppskattning av både dig själv och naturen.

Nu i november är det ju novent och då kan du starta med den här vinterdagboken, vilken är en PDF som du kan skriva ut, som kommer ut i butiken mitten av november. Redan nu kan du förbeställa den i webbutiken så skickas den i ett mail då den är klar!

Bild av Valeria Lazareva

Här är 5 tips om din vinterdagbok:

  • Välj en bok/häfte/block – Välj en form av dagbok som tilltalar dig estetiskt och som känns bekväm för dig att använda. Du behöver alltså inte köpa min variant utan ta ett helt vanligt kollegieblock. 
  • Välj vilka uppmaningar/frågor/teman du vill ha – Det finns inga ”fel” saker att ta med i din bok! Tänk på frågor relaterade till vintersäsongen, till exempel uppmaningar om tacksamhet eller naturobservationer. Du kan också välja uppmaningar/frågor relaterade till kreativitet eller personlig reflektion.
  • Avsätt tid – Ge dig att  5-20 minuter varje dag för att skriva som en del av din morgon- eller kvällsrutin.
  • Släpp prestationsångesten – din vinterdagbok är 100 % personlig. Det tillåter oss att skriva utan att döma eller känna skuld, så bry dig inte om stavningen eller att du skriver om tankar som du inte kan tänka dig att säga högt. Gör din grej.
  • Gör det roligt – använd roliga saker som färgade pennor, klistermärken, foton eller annat nästan lite barnsligt på dina sidor för att känna dig lekfull vilket ger dig motivation och väcker kreativitet under hela vintersäsongen. Du kanske till och med kommer på dig själv med att experimentera med kreativ artjournaling, vilket är så roligt!

Bild av Işıl

Hur kan du göra en vinterdagbok?

Så gör den till en liten notering varje dag, en streckgubbe som visar ditt humör eller måla en bild – du kan göra den till en tradition du med – kanske skriva varje helg i november och december tex eller genom hela vintern- Du kan notera vad som händer vid ditt fågelbord eller vad fåglarna gör i parken. Hur trädet ser ut som du passerar till jobbet eller skolan varje dag. Ta ett foto med mobilen och måla av det på kvällen. Möjligheterna är oändliga.

Eller så beställer du skrivboken direkt från min webbutik med färdiga frågor så du inte behöver ägna en tanke åt hur du ska utforma den utan skriver i den två gånger i veckan under 12 veckor eller en gång varje dag – du kan göra det som du vill…

Få mer tips & kreativa förslag!

Så häng med i mina kreativa brev som jag kallar nyhetsbrevet som kommer ut torsdagen innan nymånen & få smakprovet på den nya skrivboken så kan du se ifall den är något för dig. Annars så är det ju bara att beställa på en gång, det går också bra…

I nyhetsbreven försöker jag inspirera till mer kreativitet och ge förslag på sätt att få in det i din vardag. Hoppas verkligen vi ses där!

Rekommenderade inlägg