Mitt intresse ligger inte i att klippa sönder fina tyger i småbitar för att sedan på ett avancerat sätt tråckla ihop dem till makalösa mönster. 
NEJ jag tar stora bitar av tyg och syr ihop dem lite snett och slarvigt och såja ett lapptäcke.
Ja det kanske är en smula överdrivet beskrivet men jag har faktiskt väldigt dåligt tålamod rent generellt och extra lite när det kommer till att mönsterpassa… och tyvärr alldeles för lite tid till att hänga vid symaskinen SÅ därav den enklaste möjliga vägen fram till ett lapptäcke.
Så hur gör jag då?
 
ETT
Tag ett gäng gardiner, kläder och sånt som du inte längre riktigt vet om du vill ha som det de nu är. Klipp sönder dem i lika stora bitar, jag valde ungefär 30 cm x 15 cm stora bitar till denna grej.
TVÅ
 Syr ihop två bitar på den långa sidan mot den långa sidan och gör så tills jag har 4 stycken bitar på rad. Gör om det flera gånger i detta fall 7 ggr. Så då har jag sju stycken remsor med fyra rutor i varje. Då lägger jag ihop två sådana remsor och syr ihop dem och vips har jag åtta rutor ihopsydda. Fortsätter så tills jag har ett stort sjok som du ser ovan.
Då tog jag och rev ett välanvänt påslakan i långa remsor, delade en sida i fyra lika långa bitar och sydda fast dem runt kanterna på de ihopsydda bitarna. Gjorde en ram kan jag kalla det.
Varför en ram?
Jo för att jag ska ha dessa lapptäcken i min soffa och då har jag de långa remsorna under soffkuddarna så att lapptäcket inte ska kana hit och dit utan ha generöst med tyg runt som håller fast. Jag är lite lat så jag orkade inte göra fler bitar men du inte är lat så kan du göra bitar ända ut i kanterna såklart.
 
TRE
Sist så tog jag två fleecefiltar som vi haft rätt länge och som började se lite noppiga ut och sydde ihop dem och lade dem ovanpå mitt lappade sjok och nålade fast det och sydde ihop dem räta mot räta.  Lämna en liten öppning så du kan vända ut ditt täcke så den fina sidan kommer ut.
Det blir fint att sy en raksöm längsmed hela ytterkanten, då håller sig den kanten fin efter tvätt också. Sy eller quilta som det kallas över själva täcket också om du vill att de båda lagren ska hålla sig som de är och inte kana och gnugga runt.
 Varför fodra med fleece?
Jag gillar att saker ligger still på sin plats. Det gör det om jag har fleece mot kuddarna i min soffa, det suger fast bättre än med den glättigare och glidigare bomullstyget på kudden. Sedan kan ju det råka bli hållbaraare och se lite mer arbetat ut också vilket inte är att förakta.
FYRA
 På det fjärde ska det ske. Hipp hurra nu har jag ett överdrag klart i soffan. Jisses vad stolt jag är. Nu är det bara ett till att göra… fram med saxen och knappnålarna.
 

 Fördelar med detta lapptäcke

Nu har jag fått det enkelt att byta överdag i soffan, bara två tygsjok att ta bort och tvätta istället för 6 st med dragkedja. HA! Dessutom började de att bli rejält slitna och just nu känner jag inte för att köra 40 mil till Sundsvall och hälsa på IKEA för att köpa ett nytt Karlandaöverdrag och hos Bemz hade jag inte heller budget för att shoppa för jag tänker skrapa ihop semesterkassan istället.

Rekommenderade inlägg