Du ska göra så mycket och hinna allt jämt. Du ska vara så duktig, snygg och trevlig. Det går ju inte att göra allt för alla jämt. Du måste ta hand om dig själv också. Ja det är en egoistisk tid vi lever i – göra karriär och vara framgångsrik, tjäna pengar och imponera. Inget är värt något ifall du mår skit. Inget är värt något om alla runt dig mår skit. Ta ansvar för dig själv så att du fungerar och mår bra – så brukar resten falla på plats igen.
Finns ingen snabb lösning på alla problem men ett i taget går allt att lösa. I alla fall undvika att de blir värre. Så ett steg i den riktningen är att vara snäll med dig själv. Jag är ingen terapeut och har inget att backa upp eller verifiera vad jag skriver om här. Det är vad jag tycker, känner och som funkar för mig. Jag är inte lycklig jämt, långt från det men har bestämt mig för att inte bli mer olycklig än jag måste. Så med det sagt, ta allt detta med en nypa salt och krydda det till vad du behöver. Det vet du bäst själv. Faktiskt.
Två böcker som påverkat mig – kanske dig med
Två böcker jag har lyssnat på senaste tiden har haft ett (jo fler såklart men det här fastnade) gemensamt budskap för mig, nämligen:
”det är ditt eget ansvar att må bra – du skapar din lycka/din identitet/din framtid själv”
Det är både trist och skönt att erkänna det. Ingen annan kommer att fixa något alls för dig utan du måste själv bestämma dig för hur och vad du ska känna och må. Självklart kan vi behöva hjälp ibland att hitta åt det, proffshjälp av skickliga terapeuter, psykologer osv men hur som helst så är det du som måste bestämma dig för vilken väg du ska ta. En lärare tar dig bara så långt du vill att den ska ta dig. Du kan inte skylla på någon annan.
Jag har levt tryggt, skyddat och harmoniskt. Det är ingen säkerhet för att må bra. De som växer upp eller upplever trauman, otrygghet och lidanden i alla möjliga former har också val, inte nödvändigtvis att må skit resten av livet. Så din bakrund betyder massor men inte allt. Framtiden är din.
Sluta aldrig gå
Christina Rickardsson som växte upp i grottor och senare i slummen i en storstad i Brasilien, innan hon adopteras till Vindeln i Sverige, har haft det tufft att hitta en balans men har gjort det. Hennes historia är makalös och inspirerande. Har du inte upplevt en föreläsning av henne eller läst/lyssnat på hennes bok har du en viktig stund kvar som är värt varje sekund du lägger av ditt liv på. Rätt mycket för din egen skull men kanske ändå mer för vår allas skull. Det är en ögonöppnare för alla priviligerade att se in i en annan värld än den vi tar för given. Ett sätt att på något vis få chansen att se vilka glasögon andra ser verkligheten från. Det är svårare att dömma när man vet mer.
Jag kan inte skriva mer om hennes bok för det är bara patetiskt att försöka förklara något som redan står så bra i boken men om du lägger tid på den får du mer tillbaka än du satsat, så bra är den tycker jag.
Det som hänger kvar i mitt huvud efter att ha lyssnat på den är frågan om varför vi är så dåliga på att dela med oss när vi har mycket och varför vi låter rädslan styra för det vi inte förstår. En förundran över mänsklighetens mörka sidor. Likaså en förundran över det goda i mänskligheten att vi har möjligheten att vara fantastiska mot varandra.
Drömliv
Patetisk titel tyckte jag såpass mycket att jag höll på att gå miste om den för jag avfärdade den som trams. Av någon anledning gav jag den tid och kände att den gav mer tillbaka trots allt. Den delar med sig av två kvinnors liv : Karin Nordlander och Kajsa Ingemarsdotters. De berättar via sina egna liv och upplevelser hur de kunnat använda sig av erfarenheterna och skapat sina drömliv – inte väntat på under och mirakel och att ödet ska slå in – utan förväntar sig det och släpper in det. Jajaja jag är inte bra på att förmedla känslan i boken och jag vill inte avskräcka dig så jag slutar att måla upp vad boken handlar om…
Det handlar om att finna lyckan i livet. Skapa den och tillåta den. Göra jobbet själv.
Gå inte och vänta längre – livet sker nu
Så för att sammanfatta det hela gäller det att göra något. Bry dig om dig själv. Inte vänta längre utan gör det nu för det är nu du lever. Inte sen. Inte igår. Utan nu. Då har jag två arbetsblad för dig att ladda hem och leka med och få struktur på hur du kan vara snäll med dig själv. LADDA HEM ARBETSBLADEN HÄR
Jämför inte dina svagheter med andras styrkor. Det är viktigt. Låt dig inte dras ner i självömkan till ingen nytta. Ibland kan den ge dig ork för att ta tag i sånt du skämms över men nästan jämt drar den ner dig, självömkan. Så för att få dina svagheter att bli oväsentliga och dina styrkor briljanta gäller det att må så bra du kan. Om du är snäll med dig själv brukar det gå lättare att se dina verktyg klarare. Du behöver inte per automatik vara elak med andra för att vara snäll med dig själv, det funkar inte så. Det som är snällt mot dig kan nästan alltid vara fint mot andra med. De märker hur som helst att du mår bättre och det vill inte säga lite det.
Tanke, kropp och själ – håll igång dem
Du måste fylla på energi i för att få fart på dig eller kanske få ner tempot – allt beroende på vad som är schysst mot dig själv. Dina tankar, din kropp och din själ behöver alla vara stimulerade, tränade och på nöjda. Hur det går till är olika för oss alla. En del behöver styrketräning, fallskärmsflygning och intensivkurser i nya språk. Andra mår bäst av en god bok, långa promenader i tystnad och sudoko. Yoga, modellbygge eller nyheterna på radio. Vad som än triggar eller eggar eller glädjer eller roar eller får dina ögon att lysa är toppen. Om du inte känner att du är riktigt nöjd så kan du behöva mer eller mindre av dina olika delar – balansera dem mer i ditt liv.
För mig har det en tid varit att lyssna på böcker. Göra andra saker med kroppen och låta huvudet lyssna. Jag behöver mycket tystnad och ensamt funderande – inte för mycket – men en portion varje dag. Det har varit att gå upp tidigare och ge mig tid innan andra ting tar över, det funkar för mig för jag är morgonpigg. Det jag får lov att tvinga fram är fysik träning. Det är min svaga punkt så det får jag leta saker som jag kan förmå mig att göra. För det är bara dumt att låta kroppen lida för att jag är lat.
Tanken behöver utmanas. Lär dig något nytt. Träna på något du kan. Vad kan du känna behövs i ditt liv?
Kroppen behöver röra på dig. Varje dag. Inte som elitidrottare men som en kropp som har muskler. Ät gott.
Själen får inte glömmas bort. Skäm bort den med uppmuntran, vänner, meditation och vänlighet
Det kan först vara svårt att hitta vad du ska göra för dig, det tar dock inte lång tid innan du upptäcker vad som du behöver. Det gäller att skapa goda vanor som ersätter de som var mindre bra för dig. Tänker inte på samhällets koder för goda vanor utan dina egna. Du mår bra av att se på tv men inte hur många timmar som helst. Du mår bra av att röra på dig men inte varje minut. Du mår bra av att fundera men inte av att grubbla sönder saker.
Spåna & planera & agera
Skriv ut de två arken och spåna först fritt och plutta ut dem senare i veckoschemat. Du behöver inte fylla alla rutor varje dag, ta lite då och då – fyll en dag med minst en kategori och fördela någorlunda jämt över dagarna. Du vet faktiskt bättre än du tror vad du behöver. Dessutom kan nästa vecka se annorlunda ut. Då är det möjligen själen som behöver mer av din uppmärksamhet och tanken kan få ta en paus. Tre dagar i veckan bör dock kroppen få en uppgift, den hjälper till att få resten att fungera. En promenad är bättre än inget. Behöver inte vara tuff styrketräning om det nu inte är så att din kropp verkligen behöver det. Utmana dig men gör det så att du käner att du mår bra av det. Annars kommer du inte att få ut något av det ändå.
Lycka till!