Gempynt för planeraren eller viktiga papper eller för skojs skull är på schemat idag. Nu stundar det planering av veckor och dagar och vad kan vara bättre än att piffa till några gem? Ja –  jag vet då inte det så därför kör vi på det här idag. Gem är något som de flesta har hemma och lite tejp eller lim och papper borde du hitta i alla fall i någon låda. Så det är allt som behövs för detta pyssel.

Många har slut på semestern och vardagen stundar även för skolbarnen om några veckor. Det kan vara en bra grej att ha prylar som piggar upp vardagen och gärna några du kan göra enkelt själv. Vill du ha fler tips inför skolstarten så rekommenderar jag dessa 10 tips inför skolstarten

Vad behövs?

 • gem
 • tejp/lim, helst dubbelhäftande tejp
 • papper, lite tjockare kvalitet

Du kan ha flera sorters gem och storlekar, kan vara kul att testa hur de kan bli beroende på längd och syfte. Papper är bra om i alla fall ett lager är lite tjockare. Jag har använt scrapbookingpapper men du kan ta en bit kartong från en förpackning te eller flingor och ha ett tunnare papper typ presentpapper på det. Då håller det bättre. Två tunna papper kan bli som lättare att gå sönder och tuppar ner enklare och är inte lika stabilt.

Dubbelhäftande tejp är bäst men även ett limstift fungerar.

Hur gör jag?

 1. Klipp till två runda bitar av de papper du vill ha. Rita av ett runt föremål du har hemma tex kryddburk. Pynta med en påsnit ett rita något om du vill.
 2. Sätt fast lim/tejp på båda delarna.

tejpa och placera gemet

3. Fäst ett gem på ena pappret med öppningen neråt och den stängda delen in mot pappret, som på fotot ovan.

4. Lägg den andra biten papper ovanpå, se till att de ligger jämt kant i kant. (eller vik dubbel om du vill ha en halvcirkel)

5. Tryck noga så att bitarna fäster mot varandra så att gemet inte glider ur så lätt.

6. Färdigt att använda.

Du kan givetvis pynta dina pappersbitar hur mycket du vill eller klippa till andra former som du önskar dig. Har du en figurstans eller en större maskin typ Sizzix eller en skärmaskin som skär ut olika former via datorn så har du oändliga möjligheter att göra pynt. Fast du har ju oändliga möjligheter även med din fantasi och en sax också!!!

Det enda jag pyntade med var en påsnit i form av ett hjärta den här gången.

 

Flaggor på gem – supersnabbt & enkelt

Bonuspynt av gem: gör en flagga som hänger från gemet med hjälp av dekorerad tejp. Lätt att markera saker på sidan du vill komma ihåg, fäst gemet där du vill fortsätta läsa eller en viktig anteckning. Lätt som en plätt!

Välj åt vilket håll flaggan ska peka beroende på om du vill ha den åt höger eller vänster när du sätter den i boken.

Du behöver

 • gem
 • Washi tejp eller annan textiltejp

Såhär gör du:

 1. dra ut en bit tejp.
 2. För in den på ena sidan av gemet.
 3. Vik tejpen dubbel.
 4. Klipp av tejpen.
 5. Klipp två spetsar om du vill för pynt och piff
 6. Taadaa färdigt!

 

PRESENTTIPS

Dessa gem kan vara en fin present till lärarna vid skolstart också, så de lätt kan hitta rätt papper… eller någon annan du känner med kontorsgöra…

Rekommenderade inlägg