Vi börjar fina december med en allvarlig sak nämligen att uppmärksamma den internationella AIDSdagen.


35 miljoner människor lever med AIDS eller HIV idag och vi är långt ifrån att fått hejd på spridningen. Temat för aidsdagen 2011-2015 är att nå noll:

NOLL nya infektioner. 
NOLL diskriminering. 
NOLL aidsrelaterade dödsfall. 

I Sverige är livskvaliteten för de som bär på HIV bra i jämförelse med länder med sämre ekonomi och sämre tillgång på bromsmediciner men det krävs en hel del ändå för att klara en vardag. För att stödja dem som har sjukdomen och deras familjer finns bland flera föreningen Noaks ark som jobbar med att förebygga spridning och hjälpa de som drabbats. 

VAD ÄR HIV OCH AIDS?

Hiv (Humant Immunbrist Virus) är ett virus som förstör kroppens försvar mot sjukdomar. Det finns inget botemedel och inte något vaccin som skyddar. Men det finns mediciner som bromsar hivinfektionens utveckling. Medicinerna tar inte bort hiv men gör att man kan leva med det. Obehandlad hivinfektion är livshotande. Därför är det viktigt att testa sig.

Hiv kan överföras vid sexuella kontakter med en person som har hiv eller om smittat blod kommer in i kroppen. Kondom är bästa sättet att skydda sig vid sexulla kontakter. Att undvika att dela sprutor med någon annan är också ett skydd mot hiv.

Text ovan från Noaks ark 

 

VAD KAN DU GÖRA FÖR ATT HJÄLPA?

Noaks ark tipsar om följande du kan göra själv för att stötta kampen mot AIDS:

  • bär det röda bandet
  • lär dig mer om hiv, till exempel genom att gå en kurs och sprid kunskapen vidare
  • skänk pengar till en organisation som arbetar med hiv

 (Noaks arks bankgiro är 900-7188)

VAD HÄNDER DÄR DU BOR?

Det kanske är något evenemang där du bor som du kan vara med på. Ta reda på det HÄR!

Så var rädd om dig och se till att du skyddar dig ifrån smitta men låt det inte gå överbord för HIV smittar inte av en kram…

 ************************************************************************

men nu till något helt annat:

J U L P Y S S E L

  
Högerklicka på bilden och ”spara som” en bild och använd den i ditt julpyssel!
Kom ihåg att du får använda den och den som är nedan privat men inte sälja den vidare, dock får du sälja kort du gör med dessa bilder om du färglägger dem för hand.
Högerklicka på den här bilden också och ”spara som” en bild och använd den i ditt julpyssel!
 ————————————————————————————————————
Varje dag i december är det ett pyssel, tips eller inspiration om den mysiga julen och decembers högtidligheter. Kom med och hälsa på här hos Floweret och få en dos vinter och mys.

Rekommenderade inlägg