Ett av mina jobb är att hyra ut stugor. Det är intensivt vissa tider och totalt lugnt andra. Att ha flera jobb är inte unikt för glesbygdsbor men jag tror det är lite mer vanligt att ha fler än ett ben att stå på i glesare platser än i en stad. Jag kan ha fel. Det är dock om att hyra ut stugor jag skriva om idag, hur det är att jobba med det och några tips till dig som funderar på att hyra ut din stuga eller vill hyra en stuga exempelvis i fjällen…

I flera år har jag jobbat på anläggningar som hyr ut stugor och nu hjälper jag en privat stugägare att hyra ut sina stugor också så jag har länge kunnat studera stuguthyrningsbranschen… Det upphör aldrig att förundra mig hur oförberedda en del är på att resa ut i obygden. Det mesta fungerar precis som i tätbebyggda platser men det finns en del saker som faktiskt skiljer sig. Så några allmänna råd till dig som besökare är:

Öppettider är en sak som många hakar upp sig på. Nu är det så att i en by med kring 100 boende så är det svårt att ha dygnetruntöppet på alla anläggningar, vi är för få för att hinna jobba överallt och dessutom är det för litet kundunderlag för att få det att gå runt ekonomiskt. Så kontrollera öppettider så sliper du bli besviken.

Mobilnätet är svajigt. Utanför europavägarna kan en del operatörer helt vara utan täckning. Kan du nå världen med tre eller kan du inte i den fjälldal du tänkt tillbringa tid i?

Överskatta inte din förmåga. Ha med dig skavsårsplåster, kompass, karta och dryck och russin i fickan. Det är kul att vara ute på fjället men det finns sällan buss hem – du måste ha planerat din dag och planerat för alla typer av händelser – även att du kan gå vilse eller att skorna är skit fastän de var dyrast i butiken.

Boka bord på matställen såsom i stan. Det kan snabbt bli fullt på högsäsonger och ifall du ringer och bokar så kan du får hjälp när du anländer och det blir enklare för personalen att ge dig bästa möjliga service.

Bankomater är sällsynta. Finns färre av dem än fjällrävar. Ha med dig kontanter men oftast vill vi ha kortbetalningar för vi som bor här uppe har svårt att bli av med kontanterna då närmaste bank som tar emot sedlar är 20-40 mil bort. Vi betalar räkningar via webben vi med och vill ha stålarna där – inte i madrassen.

Fråga om råd. Vi hjälper gärna till. Vi har koll på om en granne har en bilbarnstol extra eller om de vet var renarna håller till just nu. Vi är intresserade av er och tycker det är kul att prata med er. Kanske inte jämt men nästan jämt.

 

arstidersaxnas

Att tänka på när du ska hyra ut en stuga

  • Kolla försäkringen, gäller den ifall du hyr ut den åt andra än dig och din familj? Kan bli dyrt om en gäst råkar bränna ner kåken…
  • Ta bort allt tingeltangel. Det räcker med någon tavla och en eller tre ljuskoppar. Resten blir bjäffs som blir ivägen för gästerna och besvärligt då det ska städas.
  • Ha ett skåp med eget porslin och husgeråd som du låser eller skriver privat på. Du kommer inte bli nöjd alla gånger då du kommer till din stuga efter att du haft gäster. Vi alla diskar och städar olika men har du eget porslin och glas som är diskat som du vill ha det slipper du det bekymret när du ska bo där själv.
  • Var beredd på fläckar, skavanker och ommöblering. Dina gäster gör så gott de kan (oftast) men har olika önskemål och kan vara olika bra på att undvika drullekatastrofer.
  • Ha överdrag på madrasserna. Det är fräscht för både dig och gästen om det är rent och snyggt och dessutom lätt att byta så du får det snabbt snyggt.
  • Ha gott om och bra städprylar. Dammsugare som fungerar och nya dammsugarpåsar att byta till. Rejäl mopp och mopphink. Mikrodukar på stativ i alla ära men de är inte praktiska om flera ska dela på dem. De flesta fattar hur en mopp funkar. Mikrofibergrejer används fel och hängs inte upp för att torka eller sköljs aldrig ur… så de blir lätt ett sanitärt elände. Gästerna kan inte städa bra ifall de inte har bra grejer. Satsa på det så får du snyggt städad stuga att komma till.
  • Skriv upp tydligt hur du vill ha det. Ska de städa och i så fall vad. Ska de stänga av kylskåpet eller inte. Ska de ersätta toarullar eller inte och så vidare. Var övertydlig och lämna ett telefonnummer på synligt ställe så de kan nå dig ifall värmepumpen låter knasigt eller ifall det blivit vattenläcka under diskhon.
  • Ha koll på hemadress och kontaktmöjligheter på den som ska hyra din stuga. Bra att veta ifall de inte betalar eller om något går sönder eller om du vill tacka dem för hur fint de lämnat stugan.
  • Var tydlig med ifall husdjur får bo i stugan eller inte. Trist för allergiker att måste avbryta semestern pga allergichock.

 

vandra

Att tänka på när du ska hyra en stuga

  • Vilken tid får du komma dit och vid vilken tid ska du åka därifrån, bra att veta för dig och bra att veta ifall det dyker upp andra människor som påstår att de ska bo i stugan när du är där.
  • Ha ett eller flera telefonnummer som du kan nå uthyraren på ifall det går åt skogen med något. Det kanske alltid rinner från toan pga kondens men kanske inte flyttar det in möss i köket varje år…
  • Kolla upp om det är mobiltäckning i området och vilka operatörer som fungerar. Är det ok med telenor eller bara telia? Jobbigt att upptäcka på plats utan chans att nå någon.
  • Ska du ha med toapapper och täcken eller finns det på plats? Ha koll på utrustningen och ta inte med bara mikromat ifall du inte är säker på att det finns mikro i stugan.
  • Om det toksnöar vem kan du ringa för att ta dig ut från stugan? Lokal snöröjning brukar alltid finnas, det är bra att veta vem du ska höra av dig till ifall du inte kan skotta dig ut på egen hand.
  • Lanthandeln kanske inte har alla sorter av te och honung som du är van men rätt ofta ett bra sortiment. Stöd den lokale handlaren så kanske den är kvar nästa år då ditt storpack av micropopcorn tog slut efter halva påsklovet.
  • Stuguthyrare sover ofta på natten. Det är snällt om du kommer på din fråga före kl23.33 om var du kan hyra en båt.
  • Kontrollera ifall det är välkommet med husdjur i stugan.

 

Det är inte så svårt att hyra ut och hyra stugor. Det är bara att visa hänsyn och omtanke och att förstå att alla är olika. Då kommer du långt. Olyckor händer och missförstånd sker. Det kan skita sig helt enkelt. Var beredd. Ha krisplan. Du och de omkring dig mår bara bra av det.

Känner du dig redo att försöka dig på en semester i en stuga i fjällen?

Då har jag ett bra förslag till dig *hehe* här:

 

Boka stuga i Saxnäs

Så om du vill hälsa på oss i Saxnäs kan du bo i några av de stugor som jag hjälper till att hyra ut. Du hittar dem HÄR

sugasaxnas2016

Tack för besöket och välkommen åter!

/Camilla

Rekommenderade inlägg