Det är inte bara av ondo att ha stress. Stress var det som fick oss att överleva och hinna fly från rovdjur under vår tid på savannen. För vår överlevnad så kan stress stänga av vårt immunförsvar och föra över alla resurser till att forsla blod till armar och ben så vi snabbt springer ifrån en sabeltandad tiger upp i ett träd. Tyvärr så har vi gjort om våra liv så snabbt att vår kropp inte har hunnit anpassa sig så det som var bra på savannen är rent farligt nu. Det handlar om att gå i stress dagligen och då kan ett tappat immunförsvar inte vara så praktiskt i längden… så hur ska du hantera stress då?

Positiv och negativ stress

Positiv stress är en del av vår vardag och något som alla människor hanterar. Det är en reaktion på utmaningar som kräver mer av oss, både fysiskt och mentalt. Oavsett om det är en deadline på jobbet eller en tidspress i privatlivet, är det viktigt att känna igen stressens signaler. Att förstå att stress är en normal reaktion kan hjälpa oss att hantera den bättre och hitta strategier för att minska dess påverkan på vårt liv. Det kan vara rent av bra att ha stress, det är det som får oss att ta oss upp ur sängen och vara på alerten och göra vårt allra bästa. 

Negativ stress, även känd som kronisk stress, uppstår när återhämtning blir otillräcklig. Under stress sätts kroppens system i högsta beredskap – hjärtat slår snabbare, adrenalin flödar, andningen intensifieras och musklerna blir spända. Utan nödvändig vila fortsätter dessa system att arbeta på övervarv, vilket kan leda till fysiska, kognitiva och psykiska problem. Konsekvenserna kan vara allvarliga, inklusive konstant huvudvärk, bröstsmärtor, hjärtproblem, minnesstörningar, depression, ångest och till och med utmattningssyndrom.

Tecken på att du är stressad på ett negativt sätt kan vara att du:

  • sover dåligt eller känner dig trött fast du har sovit
  • ofta får huvudvärk eller ont i magen
  • spänner dig och får ont i nacken eller axlarna
  • får hjärtklappning
  • känner dig nere och inte har lust att göra saker som du i vanliga fall tycker om att göra
  • känner dig likgiltig eller ointresserad av det som händer omkring dig
  • lätt blir irriterad och arg
  • har svårare att koncentrera dig och glömmer bort saker
  • känner dig rastlös och har svårt att ta det lugnt.

Hantera stress i vardagen: Tips för att minska stressnivåerna

Stresshantering i vardagen är inte helt lätt –  hade det varit det hade alla klarat av det utan problem. Det är dock inte omöjligt, du behöver kanske bara få några fler sätt att upptäcka det och hantera det.

Ett första steg kan vara att identifiera stressorer, alltså det som triggar igång det,  på ditt jobb och på fritiden. Nästa steg är att arbeta aktivt för att minimera dessa. Det kan handla om allt från att organisera om ditt skrivbord till att säga nej till extra arbetsuppgifter som överstiger din vad du fixar. Att införa små pauser under dagen för att andas djupt eller sträcka på kroppen kan också göra underverk för stressnivåerna. Du ser –  det behöver inte vara extremt invecklat eller svårt att förbättra det.

Ju mer du gör INNAN desto bättre men är du redan stressad så är det toppen att göra något som kan tackla ner stressen.

Meditation och avslappning: Utforska olika metoder för att lugna sinnet och hantera stress

Meditation och avslappningstekniker har visat sig ha en positiv effekt på både kropp och sinne. Det finns många olika metoder att kolla upp, från guidad meditation till yoga och progressiv muskelavslappning. Att hitta en metod som passar just dig är nyckeln till framgång. Ägna en stund varje dag till din utvalda avslappningsmetod och observera hur ditt sinne svarar. Är det med ökad klarhet och minskad stress? Jajjamän då har du en vinnare. Annars är det bara på det igen och leta vidare. Det är ju lätt att säga att man ska göra meditation men när hjärnan bara skriker och det är omöjligt att få den att vara tom och tänka på ett mantra – ja då kanske du endast ska göra ingenting. Låt dig tomstirra och ge dig inga måsten. Du kan göra det sedan.

Tidsplanering och prioritering: Organisera din dag för att undvika överbelastning

Effektiv tidsplanering och prioritering är avgörande för att undvika känslan av överbelastning. Genom att skapa en realistisk och genomförbar daglig agenda kan du säkerställa att du inte tar på dig mer än vad du kan hantera. Använd verktyg som kalendrar och to-do-listor för att hålla koll på dina uppgifter och deadlines. Lär dig också konsten att prioritera uppgifter baserat på deras viktighet och brådskande natur. Kom ihåg att det är okej att planera om och justera dina mål när livet kastar en boll i din riktning.

Att hantera stress är inte en engångsåtgärd, utan en kontinuerlig process. Genom att integrera dessa praktiska verktyg i ditt dagliga liv kan du skapa en mer harmonisk och balanserad tillvaro. Kom ihåg att vara snäll mot dig själv under resans gång – du gör ditt bästa, och det är mer än tillräckligt.

Mer kreativitet – mindre stress!

Du kan även hantera stress genom att öka din kreativa förmåga – satsa på att göra något kreativt varje dag. Du får en guide som visar exakt hur du kan göra för att få till det genom att prenumerera på nyhetsbrevet. Dessutom får du även tillgång till kursen ”Din inre organisatör” via biblioteket där du även hittar guiden om du behöver den senare. Helt utan kostnad och du kan avanmäla dig när du vill!

Anmäl dig här!

Källor

https://www.bup.se/diagnoser/andra-svarigheter/stress-och-oro/stress

https://www.hjarnfonden.se/8-varningssignaler-stress

https://www.idrottsforskning.se/wp-content/uploads/2014/04/Paverkar-immunforsvaret.pdf

https://ljungsjoberg.se/nyheter/skillnaden-mellan-positiv-och-negativ-stress/

Rekommenderade inlägg